Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λύκος: Νέα θεραπεία θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για ισόβια φαρμακευτική αγωγή

Μια πρωτοποριακή νέα θεραπεία για τον λύκο που τροποποιεί γενετικά τα κύτταρα ενός ασθενούς, θα μπορούσε να τερματίσει την ανάγκη για ισόβια φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία με CAR Τ-λεμφοκύτταρα χορηγήθηκε σε ασθενείς στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στη νέα θεραπεία βρίσκονται πλέον σε ύφεση και δεν χρειάζεται να παίρνουν φάρμακα για τον λύκο.

Μέχρι τώρα, η θεραπεία με CAR Τ-λεμφοκύτταρα χρησιμοποιούνταν κυρίως σε ασθενείς με καρκίνο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει και άλλες ασθένειες. Η θεραπεία λειτουργεί τροποποιώντας γενετικά κύτταρα προκειμένου να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να επιτεθεί στα προβληματικά κύτταρα.

Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πιστεύεται ότι πάσχουν από την πάθηση, η οποία επηρεάζει κυρίως γυναίκες. Η σοβαρή μορφή του λύκου μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και τα νεφρά. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, δερματικά προβλήματα, κόπωση και φλεγμονή των κύριων οργάνων. Συχνά, οι ασθενείς πρέπει να παίρνουν φάρμακα όλη τους τη ζωή- ιβουπροφαίνη, δισκία, ενέσεις στεροειδών ή άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Μια από τους τρεις ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε στη θεραπεία, η 50χρονη Κέιτι Τίνκλερ, πάσχει από τη νόσο εδώ και 30 χρόνια.

«Αν λειτουργήσει, θα μου αλλάξει τη ζωή», είπε. «Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε κάτι για τον λύκο που να τον θεραπεύει. Το όνειρο μου είναι να μην πάσχω από λύκο – αυτό θα ήταν εκπληκτικό» δήλωσε στον Guardian.

Ακόμη και μετά από μερικές εβδομάδες, η Κάθριν είπε ότι έχει «περισσότερη ενέργεια» και οι αρθρώσεις της δεν είναι πια πρησμένες.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν τη νέα θεραπεία θα παρακολουθούνται για 15 χρόνια προκειμένου οι ερευνητές να αξιολογήσουν πλήρως τα αποτελέσματά της. Τα άτομα που υποβάλλονται στη νέα θεραπεία πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για 10 ημέρες καθώς μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες. Για παράδειγμα, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πολύ ευάλωτο σε λοιμώξεις για αρκετές εβδομάδες μετά τη χορήγηση της θεραπείας. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς των οποίων ο λύκος επιδεινώνεται και που μπορεί να παρουσιάζουν νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί να αποφασίσουν ότι οι κίνδυνοι δεν αξίζουν τον κόπο.

Η Δρ. Ελένη Θολούλη, διευθύντρια της μονάδας μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων ενηλίκων στο Manchester Royal Infirmary, δήλωσε: «Είναι μια απίστευτα συναρπαστική στιγμή να προσφέρουμε τώρα αυτόν τον τρόπο θεραπείας σε ασθενείς με λύκο μέσω αυτής της κλινικής δοκιμής».

«Ελπίζουμε πως θα προσφέρει θετικά αποτελέσματα και θα φέρει επανάσταση στις επιλογές θεραπείας για ασθενείς με τη νόσο» πρόσθεσε η διευθύντρια.

Η θεραπεία με κύτταρα Τ CAR ονομάζεται obecabtagene autoleucel και η κλινική δοκιμή χρηματοδοτείται από την Autolus Limited.

ΠΗΓΗ: Guardian

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More