Λιβύη: Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει πλέον προς όλες τις πλευρές
Οργισμένες λαϊκές κινητοποιήσεις έγιναν τις προηγούμενες μέρες στη Λιβύη, oι οποίες συνοδεύτηκαν από έντονα επεισόδια. Το διαφορετικό μάλιστα ήταν πως στόχος των διαδηλωτών αποτελούσαν για πρώτη φορά ταυτοχρόνως τα κέντρα εξουσίας στην Α. Λιβύη (Toμπρούκ/Σύρτη), αλλά και στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου εδρεύουν οι αρχές που ακόμη ελέγχουν την Δ. Λιβύη.
Η έκρηξη ήταν κατά πολύ το αποτέλεσμα της επιδεινούμενης πολιτικής κατάστασης στη Λιβύη. Αυτή έχει περιέλθει σε νέο αδιέξοδο, μετά την αποτυχία διενέργειας προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ακολούθησε η αδυναμία εγκατάστασης στην Τρίπολη της κυβέρνησης του Φατίχ Μπασανγκά -επιχειρηματία και πρώην προσφιλούς στην Αγκυρα- που εξέλεξε το κοινοβούλιο του Τομπρούκ τον Φεβρουάριο και τελικά υποστήριξε ο πρώην ορκισμένος εχθρός του στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, καθώς και την άρνηση του Αμπντέλ Χαμίντ Νμπεϊμπα -επίσης υποστηριζόμενου από την Τουρκία- και της δικής του κυβέρνησης να παραιτηθούν και να αποχωρήσουν, όπως προβλεπόταν.
Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε χειροτέρευση την ήδη άκρως προβληματική οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, κάτι που οδηγεί σε απελπισία μεγάλη μερίδα Λίβυων, με συνέπεια την επίθεση προς όλα τα κέντρα εξουσίας. Σημαντική παράμετρος των προβλημάτων και των ελλείψεων είναι η μείωση της παραγωγή και τα εμπόδια στη διάθεση του πετρελαίου της Λιβύης, με αποτέλεσμα τα μειώνονται τα όποια δημόσια έσοδα, αλλά να περιορίζεται κι αυτή η πηγή μαύρου χρυσού για την Ευρώπη, σε μια τόσο κρίσιμη ενεργειακά περίοδο.
Να σημειωθεί ότι τα επεισόδια ξέσπασαν στις μεγάλες πόλεις της Λιβύης, μεταξύ των άλλων, μια μέρα μετά το αδιέξοδο που υπήρξε στις συνομιλίες που είχαν για ακόμη μια φορά στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Έτσι, ενώ η διαδικασία διαλόγου και οι διεθνείς πρωτοβουλίες (Γερμανική, Γαλλική, ΟΗΕ) εξακολουθούν να λιμνάζουν, ενεργές είναι πάντα οι παρεμβάσεις όλων των εξωτερικών παραγόντων που συνεχίζουν να εμπλέκονται άμεσα και εμφανώς στη Λιβύη (Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία, ΗΑΕ, Αίγυπτος, Γαλλία, Ιταλία). Και το ερώτημα είναι αν μέσα σ’ όλα αυτά υπάρχει κάποιος ρόλος για την Ελλάδα, αλλά και τι να αναμένει η χώρα μας.
Η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» εξέταση τη νέα εύφλεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη, με τη συμμετοχή του Γιώργου Μενεσιάν, νέου διεθνολόγου, συνεργάτη του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, με ειδικότητα στα θέματα της Μ. Ανατολής.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More