Λίβανος: Συνεδριάζει το κοινοβούλιο για εκλογή προέδρου της δημοκρατίας – «Πίεση» από ΗΠΑ για επίσπευση σχηματισμού κυβέρνησης
Σήμερα, Τετάρτη, θα διεξαχθεί η σύνοδος του λιβανικού κοινοβουλίου σε μια νέα προσπάθεια εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τονίζουν την ανάγκη να επισπευσθούν αυτές οι εκλογές και να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση που θα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκάλυψε, σε δηλώσεις του στο Al-Arabiya / Al-Hadath, τη θέση της κυβέρνησής του, εξηγώντας ότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης εξαρτάται από τους εκλεγμένους ηγέτες στον Λίβανο.
Επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ο Λίβανος χρειάζεται έναν πρόεδρο χωρίς διαφθορά και μια προσωπικότητα που μπορεί να ενώσει τη χώρα.
Επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει επίσης ότι ο πρόεδρος του Λιβάνου πρέπει να εργαστεί για τη διάδοση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και να θέσει πρώτα τα συμφέροντα του λιβανικού λαού.
Θα πρέπει επίσης να κινηθεί προς την ενοποίηση της χώρας και την επίτευξη των απαραίτητων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπάθησαν πρόσφατα να επιβάλουν μηχανισμούς για τις εκλογές στον Λίβανο, όπως η διεξαγωγή συνόδου και η διατήρησή της ανοιχτή έως ότου εκλεγεί το αποτέλεσμα για πρόεδρος της δημοκρατίας στον Λίβανο, διέρρευσε τις προηγούμενες ώρες ότι η Υπ. Η υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ είχε έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο του λιβανικού κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι.
Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε επίσης την επαφή χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, όσα διέρρευσαν από την Επίσημη Νο. 3 του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δείχνουν ότι κάλεσε τη Nabih Berri να ηγηθεί της εκλογικής διαδικασίας, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι αυτό το θέμα θα γίνει χωρίς εμπόδια.
Διέρρευσε επίσης ότι ο Μπέρι ήταν αισιόδοξος για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και δεν ήταν σαφές εάν ο Πρόεδρος της Βουλής δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει τις εκλογικές συνεδριάσεις χωρίς να χάσει την απαρτία ή αν είχε δεσμευτεί να πραγματοποιήσει τις εκλογικές συνεδριάσεις μέχρι φτάνουν σε ένα αποτέλεσμα.
Ωστόσο, η επαφή παραμένει ένδειξη του ενδιαφέροντος των Αμερικανών σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο της πρέσβης στον Λίβανο ή της βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Barbara Lev.
Τους τελευταίους μήνες έγιναν μάρτυρες επαφών μεταξύ Λιβανέζων και Αμερικανών σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, και πολλοί συζήτησαν το πρόσωπο του μελλοντικού προέδρου και τι ήθελαν και τι δεν ήθελαν οι Αμερικανοί.
Όσο για το ενδιαφέρον σε αυτό το θέμα, είναι ότι τα τμήματα της αμερικανικής διοίκησης και οι υπάλληλοί της αντιμετώπισαν τις προεδρικές υποψηφιότητες στο Λίβανο και τις προσωπικότητες που παρουσιάζονται με μεγάλη ταλάντευση, και μερικές φορές προσωπικά.
Όσον αφορά τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, ήταν η προσωπικότητα του πρώην υπουργού, Σουλεϊμάν Φραντζιέ.Οι αμερικανικές προσωπικότητες που ασχολούνται με τις λιβανικές υποθέσεις δεν εξέφρασαν σαφή αντίρρηση εναντίον του, παρόλο που υποστηρίζεται από τη Χεζμπολάχ και το κίνημα Αμάλ.
Οι Αμερικανοί είπαν στις επαφές τους ότι εάν εκλεγόταν ο Φραντζιέ, οι Αμερικανοί θα τον αντιμετώπιζαν ως επιλογή των Λιβανέζων και ότι αυτό που απαιτείται ήταν η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στον Λίβανο ανεξάρτητα από τον υποψήφιο και ότι ήταν ο εκλεγμένος πρόεδρος.
Μέχρι που οι Αμερικανοί, τουλάχιστον κάποιοι Αμερικανοί, επέστρεψαν για να πουν το αντίθετο αργότερα, και είπαν ότι δεν θα βοηθούσαν τους Γάλλους στην εκστρατεία τους υπέρ του πρώην υπουργού Φραντζιέ, και είπαν ότι το όνομα δεν φαίνεται να είναι στο επίπεδο του απαιτούνται φιλοδοξίες.
Η θέση των Αμερικανών για την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Τζιχάντ Αζούρ είναι αξιοσημείωτη, γιατί θέλουν οικονομικές και χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις. Επομένως, ο Τζιχάντ Αζούρ εργάζεται στο ΔΝΤ, είναι υπεύθυνος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και γνωρίζει τι θέλουν οι Αμερικανοί, ο αραβικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν εξέφρασαν καμία υποστήριξη για τις προδιαγραφές του, και δεν μίλησαν για τους δεσμούς τους μαζί του, αν και βρίσκεται χρόνια στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Επίσης, οι Αμερικανοί δεν είπαν ότι ήταν στο επίπεδο των φιλοδοξιών που απαιτούνταν όταν τα μπλοκ της λιβανικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την απόσυρση της υποψηφιότητας του βουλευτή Michel Moawad, αλλά αρκέστηκαν στο να λένε ότι αυτό που απαιτείται είναι εκλογές το συντομότερο δυνατό.
Ανταπόκριση – Λίβανος – Ουαλίντ Ελίας
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More