Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λέσβος: Το πόρισμα και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση ξήρανσης των πεύκων

Την ήδη γνωστή αιτία για την ξήρανση των πεύκων στη Λέσβο επιβεβαίωσε η έκθεση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στα δάση των Παρακοίλων, του Κλαπάδου και της Αχλαδερής, από τον Αναπληρωτής Γενικό Διευθυντή, εντομολόγο του εργαστηρίου βιολογικής καταπολέμησης της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Παναγιώτη Μυλωνά.

Σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα που εστάλησαν στο δήμο Δυτικής Λέσβου επιβεβαιώθηκε ότι για την ξήρανση εκατοντάδων πεύκων στα δάση του νησιού, ευθύνονται ξυλοφάγα έντομα της οικογένειας Curculionidae, υποκοοικογένεια Scolytinae.

Το Ινστιτούτο προτείνει την απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων και την τοποθέτηση παγίδων για το έντομο. Όμως το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος στα δάση της Λέσβου και ο χρόνος πλέον δεν φαίνεται να είναι σύμμαχος σε ένα τέτοιο εγχείρημα που απαιτεί τεράστια οργάνωση και πόρους.

Εδώ και μήνες είχε επισημανθεί στους δύο δήμους το πρόβλημα ενώο πλέον  αρμόδιος φορέας, το δασαρχείο,  είχε εδώ και καιρό  πρότεινε τη κοπή των πεύκων κάτι για το οποίο θα έπρεπε να συντονίσουν οι δύο δήμοι του νησιού,  μιας και πρόκειται για δημοτική περιουσία στο μεγαλύτερο μέρος του δάσους.

Να σημειώσουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο δασάρχης Λέσβου καλεί τους δήμους να συνεργαστούν με το δασαρχείο για τη διαχείριση των δημοτικών δασών, κάτι στο οποίο δεν έχει εισακουστεί.

Όπως σημειώνουν κτηνοτρόφοι αλλά και εθελοντικές ομάδες που όπως η Άμπελος, το πρόβλημα ξήρανσης των πεύκων από το ξυλοφάγο έντομο συναντάται σε περιόδους ανομβρίας και ξηρασίας και αντιμετωπίζεται με άμεση κοπή και καύση των προσβεβλημένων δέντρων. Καύση στην παρούσα φάση της αντιπυρικής περιόδου είναι αδύνατον να γίνει.

Σύμφωνα με την έκθεση του Μπενάκειου «από τον έλεγχο των δειγμάτων που συλλέχθηκαν τόσο από τα τμήματα φλοιού και ξύλου όσο και από τα άτομα εντόμων, διαπιστώθηκε προσβολή στα πεύκα από ξυλοφάγα έντομα της οικογένειας Curculionidae, υποκοοικογένεια Scolytinae. Συγκεκριμένα βρέθηκαν άτομα από είδη Tomicus destruens, lps sp., Pissodes sp. και Pityopthorus sp. Τα συγκεκριμένα είδη είναι ιθαγενή στην Ελλάδα και προσβάλλουν τον φλοιό των πεύκων (φλοιοφάγα είδη).

Σύμφωνα με την έκθεση, για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος και την ελάχιστη παρέμβαση στο οικοσύστημα του πευκοδάσους συνιστάται η άμεση απομάκρυνση των ξηρών και προσβεβλημένων δέντρων ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των ξυλοφάγων εντόμων και να επιβραδυνθεί η εξέλιξή του. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στα δέντρα να αντεπεξέλθουν από προσβολές ξυλοφάγων εντόμων. Επιπλέον συνιστάται στις περιοχές που παρατηρούνται ξηράνσεις και θα απομακρυνθούν τα ξηρά δέντρα, να τοποθετηθούν παγίδες για την παγίδευση ενηλίκων ατόμων καθώς τα άτομα αυτών των ειδών εμφανίζουν συμπεριφορά συνάθροισης. Οι παγίδες που χρησιμοποιούνται είναι τύπου χοάνης με προσελκυστικό καϊρομόνες πτητικές ενώσεις”.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, αφού ευχαρίστησε θερμά τόσο τον κ. Μυλωνά όσο και Μπενάκειο Ινστιτούτο, δήλωσε πως πλέον, έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης, Ο Δήμος σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία, προβούν άμεσα στις απαραίτητες παρεμβάσεις για να προστατευτούν τα πευκοδάση της Λέσβου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More