Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λάρισα: Νέα εποχή διάγνωσης και θεραπείας για τις αιματολογικές κακοήθειες

Αλματώδεις χαρακτηρίζονται οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, τόσο σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας των αιματολογικών κακοηθειών. Οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν αποδεδειγμένα αυξημένη αποτελεσματικότητα ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με κακοήθη αιματολογικά νοσήματα.

Οι καινοτόμες διαγνωστικές μέθοδοι και θεραπείες ωστόσο δεν είναι από μόνες τους επαρκείς. Η διασφάλιση ταχείας και ισότιμης πρόσβασης όλων των ασθενών και η βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία, αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη που θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερες εκβάσεις για τους ασθενείς.

Αυτά ήταν τα βασικότερα μηνύματα που προέκυψαν από την επιστημονική διημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ για τις Αιματολογικές Κακοήθειες με τίτλο: «Προς μία νέα εποχή διάγνωσης και θεραπείας», που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με υβριδική μορφή, με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τις αιματολογικές κακοήθειες.
Πλήθος μελών Συλλόγων Ασθενών με Καρκίνο από όλη την Ελλάδα συμμετείχε στη Διημερίδα, η οποία ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό και μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα και τη σελίδα της ΕΛΛΟΚ στο Facebook.
Στη διημερίδα παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα, τα βασικά χαρακτηριστικά και η συμβολή των νέων καινοτόμων θεραπειών, στη αντιμετώπιση των συχνότερων μορφών αιματολογικών κακοηθειών.

Εκπρόσωποι της αιματολογικής κοινότητας, αλλά και επιστήμονες από τους κλάδους της κοινωνιολογίας και της ψυχολογίας ανέδειξαν την ανάγκη ολιστικής υποστήριξης των αιματολογικών ασθενών, μέσα από το πρίσμα μίας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης που θα εξασφαλίζει διεπιστημονικά, την παροχή υπηρεσιών υγείας και φροντίδας που θα εστιάζουν στον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι μόνο στην ασθένεια με τη στενή έννοια.
Οι “Μικροί Ήρωες”, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με αιματολογικές κακοήθειες στην παιδική και εφηβική ηλικία, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα μίας ενότητας, ενώ παράλληλα υπήρξε εστίαση στο κοινωνικό και οικονομικό φορτίο που προκαλούν οι αιματολογικές κακοήθειες στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και την εφαρμογή πολιτικών υγείας που είναι απαραίτητες στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Τα κεντρικά σημεία και τα μηνύματα που προέκυψαν από την διημερίδα θα μπορούσαν να συνοψισθούν στα εξής:
· Νέα όπλα, όπως οι θεραπείες με CAR-T λεμφοκύτταρα, έχουν προστεθεί στη φαρέτρα της ιατρικής κοινότητας για την αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών, ενώ στόχος είναι στο μέλλον κάθε ασθενής να μπορεί να λαμβάνει εξατομικευμένη θεραπεία.
· Η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας είναι σημαντική, γιατί δίνει τη δυνατότητα συλλογής στοιχείων από την επιστημονική κοινότητα σε πραγματικό χρόνο και ανοίγει τον δρόμο για καλύτερη οργάνωση των δομών παροχής φροντίδας στους παιδιατρικούς αιματολογικούς ασθενείς.
· Η προσέγγιση με ειλικρίνεια και σεβασμό είναι το κλειδί για την ενημέρωση των παιδιών και των εφήβων με αιματολογικές κακοήθειες.
· Το επίπεδο της επιστημονικής αιματολογικής κοινότητας στη χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλό, ωστόσο αυτό που χρήζει μέριμνας από την πλευρά της πολιτείας είναι η κάλυψη των ελλείψεων των νοσοκομείων σε υποδομές και προσωπικό.
· Γνωρίζοντας τι προβλέπει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και τις προτάσεις της ευρωπαϊκής ογκολογικής κοινότητας, οι πολίτες μπορούν να απαιτήσουν από την πολιτεία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε εθνικό επίπεδο.
· Η συνεργασία της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και των συλλόγων ασθενών είναι προϋπόθεση, για τη βελτίωση της πρόσβασης όλων των ασθενών στην ογκολογική περίθαλψη και την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.
Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με μία στρογγυλή τράπεζα στην οποία κυρίαρχη παρουσία είχαν ασθενείς και επιβιώσαντες με αιματολογικές κακοήθειες, οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους, ανέδειξαν τα κενά του συστήματος, τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και τόνισαν τη σημασία που έχει η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, για τους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς, με τη συνδρομή ειδικών αλλά και ατόμων που έχουν νοσήσει στο παρελθόν από την ίδια μορφή κακοήθειας, μέσα από τους κόλπους και με τη συνδρομή των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο.

Τέλος, η ειδική ενότητα αφιερωμένη στο πρόγραμμα “Γιατρός για όλους” άνοιξε τη συζήτηση για το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό ιατρό. Εκπρόσωποι της πολιτείας, του ιατρικού κόσμου και των ασθενών, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα και τις δυσκολίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην εφαρμογή του. Παράλληλα επισήμαναν ότι αρκετές δομικές αλλαγές και διαφορετικές προσεγγίσεις είναι απαραίτητες για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του.
Η Διημερίδα της ΕΛΛΟΚ για τις αιματολογικές κακοήθειες πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του δήμου Λαρισαίων, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας «Ιπποκράτης».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More