Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λάρισα: Καλλιέργεια Κρανιάς- H εναλλακτική καλλιέργεια ορεινών και ημιορεινών περιοχών

Εδώ και μια δεκαετία ξεκίνησε η καλλιέργεια της κρανιάς στην Σπηλιά Κισσάβου από τον πρόεδρο της Κοινότητας Νίκο Σελήνη που αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται να κάνει την φετινή συγκομιδή η οποία φαίνεται σχετικά καλή.

Ό ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ 3 για την καλλιέργεια της κρανιάς, εξήγησε, πως ξεκίνησε να καλλιεργεί, όταν διάβασε ότι μπορεί να φυτέψει κρανιές τις οποίες γνώριζε από μικρό παιδί, όταν πήγαινε στο δάσος της περιοχής και μαζεύανε κράνα για να φτιάξουν λικέρ.
“Γνώριζα από μικρός ότι ” οι καρποί των κράνων έχουν πολλά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή και ανθοκυάνες) με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα πολύ σημαντικό φαρμακευτικό φυτό. Επίσης η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α είναι υψηλή. Περιέχουν επίσης τανίνες, πηκτίνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία όπως είναι ο σίδηρος. Εμείς όταν είμασταν μικροί πηγαίναμε τα μαζεύαμε και τα κάναμε λικέρ και φυσικά τα τρώγαμε”.

Στην κουβέντα παρεμβαίνει και ο Κώστας Καραμούζας, κάτοικος Σπηλιάς, που θυμάται ότι μαζί με τον φίλο του τον Νίκο και άλλα παιδιά του χωριού πήγαιναν στο δάσος για να μαζέψουν κράνα. Το συνηθίζει και σήμερα όταν του το επιτρέπει ο χρόνος γιατί “τα κράνα είναι καρποί που χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για φαρμακευτικούς σκοπούς ιδίως για αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων, παθήσεων του γαστερο-εντερικού συστήματος, για αντιμετώπιση της δυσπεψίας, αλλά και σαν τονωτικό μετά από κοπιαστικές εργασίες”.

Όπως επεσήμαναν οι δύο φίλοι, η καλλιέργεια της κρανιάς μπορεί να αναπτυχθεί σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως των περιοχών που ευρίσκονται σε υψόμετρο 300-900 μέτρα. Η κρανιά είναι ένα φυτό που μαζί το ιπποφαές το μύρτιλλο, τις τρούφες κλπ μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική καλλιέργεια που μπορεί να δώσει εισόδημα στους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Η κρανιά είναι ένα δένδρο που αυτοφύεται στις ορεινές περιοχές της χώρας μας και για τον λόγο αυτό είναι πολύ καλά προσαρμοσμένη στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδος. Είναι φυτό που αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που φθάνουν τους -25ο C.
Η Κρανιά δεν προσβάλλεται από έντομα και παθογόνους οργανισμούς και έτσι είναι πολύ καλό είδος για βιολογική καλλιέργεια. Επίσης το ξύλο της Κρανιάς είναι σκληρότατο και αντοχής σέ θραύση. Από ξύλο Κρανιάς κατασκευάστηκε ο Δούρειος ίππος της Τροίας, όπως και διάφορα μικροαντικείμενα, γκλίτσες κι άλλα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More