Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Χατζηδάκης στο ΕΡΤNews: Μόνο τα μέτρα για την ακρίβεια του Στ. Κασσελάκη κοστίζουν 5,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Στην ακρίβεια, τη φορολογία αλλά και στον τραπεζικό κλάδο αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Prime» και τον Ηλία Σιακαντάρη. Ειδική αναφορά έκανε στις προτάσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστίζουν 45,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την επιμονή της αντοπολίτευσης να μειωθεί ο ΦΠΑ, κλήθηκε να σχολιάσει αρχικά ο κ. Χατζηδάκης. Στην Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αιτήματα για μείωση του ΦΠΑ και παλαιότερα δεν έχαν περάσει. Δεν έχουν ή και αν πέρασαν ήταν προσωρινά και μετά ξαναγυρίσαμε εκεί που ήμασταν. Το έχει πει μεταξύ των άλλων και ο κ. Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός, αρνούμενος τότε πάλι μια τέτοια σχετική πρόταση. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα. Επίσης τώρα δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού του Μαΐου. Ήμουν στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή. Μιλούσαν για την Ισπανία. Δείτε τι έκανε η Ισπανία που μείωσε το ΦΠΑ. Η Ισπανία αυτή την ώρα τον τελευταίο μήνα έχει υψηλότερο πληθωρισμό απ ό, τι έχει η Ελλάδα. Επομένως και εκεί, αν θέλετε, έχουμε μια πρόσθετη ένδειξη ότι αυτό το πράγμα δεν λειτουργεί. Και βεβαίως εμείς εδώ πέρα έχουμε και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην οικονομία μας και στον προϋπολογισμό μας. Έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες δαπάνες. Μεταξύ των άλλων έχουμε να πληρώσουμε πολύ μεγάλα ποσά συγκριτικά με το ύψος του προϋπολογισμού για τις συντάξεις, γιατί οι εισφορές δεν φτάνουν. Άρα θα μας λείψουν λεφτά από τις συντάξεις. Αυτά είναι κουκιά μετρημένα. Και όταν βλέπετε μια κυβέρνηση μερικές μέρες πριν από τις εκλογές να αρνείται μια τέτοια, ας πούμε εντός εισαγωγικών, ευχάριστη πρόταση, έχει κάποιους λόγους».

Σχετικά με την ακρίβεια και για το αν θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις ευρωεκλογές η πρωτοβουλία της κοινής αγοράς, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Πιστεύω ότι θα είναι προτεραιότητα και διότι έχουμε προφανώς μια πανευρωπαϊκή συζήτηση για το θέμα του πληθωρισμού, αλλά και διότι έχουμε την έκθεση Λέττα, η οποία λέει ότι πρέπει να ενισχύσουμε και με συγκεκριμένους τρόπους τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί η ενιαία αγορά. Άρα αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα δει η καινούργια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Προφανώς πρέπει θέματα ευρωπαϊκά, όπως είναι διάφορα παιχνίδια που κάνουν πολυεθνικές εταιρείες και που τα επισημαίνει ο πρωθυπουργός, να αντιμετωπίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και χρέος μας είναι παράλληλα να κάνουμε αυτά που κάνουμε, δηλαδή ενίσχυση του ανταγωνισμού εσωτερικά, πρόστιμα εκεί που υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές και ενίσχυση επίσης των μισθών όσο το επιτρέπουν η οικονομία, τα περιθώρια της οικονομίας και ο προϋπολογισμός».

Οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι έμποροι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να χαρακτηρίσουν το νέο καθεστώς με τα τεκμήρια ως επαχθή φόρο. Το γεγονός αυτό σχολίασε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, με τον εξής τρόπο: «Προφανώς έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν και θα αποφασίσει το Συμβούλιο Επικρατείας. Εμείς υιοθετήσαμε αυτό το σύστημα περιορίζοντάς το στο 50% και καταργώντας πλήρως το τέλος επιτηδεύματος. Διότι θεωρούμε ότι το καινούργιο σύστημα είναι πιο δίκαιο. Άλλωστε είχαμε πει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μαζί με φορολογική συμμόρφωση. Αυτό το είχαμε πει. Το κάνουμε διότι μετρημένα είχαμε δείξει τα στοιχεία. Ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας πλήρωνε στην Ελλάδα λιγότερο από το μέσο μισθωτό. Άρα όσοι αυτή την ώρα πάνε και στηρίζουν τα αιτήματα αυτά, προφανώς τους αρέσει ο μέσος μισθωτός και ο μέσος συνταξιούχος να πληρώνουν περισσότερα απ ότι ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας».

«Έχουμε ήδη μειώσει πολλούς και διαφορετικούς φόρους» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης αφού κλήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα για να ελαφρύνει λόγου χάρη τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αφού ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός πλέον δουλεύει και το κράτος δεν χάνει τα λεφτά που κερδίζει από φόρους. «Σίγουρα όσοι μας βλέπουν θυμούνται πού ήταν ο ΕΝΦΙΑ και πού είναι ο εταιρικός φόρος, ο φόρος στα μερίσματα – για τα οποία υπόσχεται η αντιπολίτευση ότι θα τον ξανά ανεβάσει πάλι. Να δω πού θα βρουν μερίσματα βεβαίως για να φορολογήσουν. Διότι εμείς με χαμηλότερους φόρους εκεί εισπράττουμε περισσότερα λεφτά. Και βεβαίως έχουμε κάνει κι άλλες παρεμβάσεις και σε έμμεσους φόρους, καμιά πενηνταριά συνολικά, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Τώρα τα ζυγίζουμε. Ξέρετε, η προσπάθεια που κάνουμε μέσω φοροδιαφυγής έχει ως σκοπό και να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Και ήδη αυξήθηκαν φέτος λόγω της περιστολής της φοροδιαφυγής. Αλλά και στο τέλος της διαδρομής ο στόχος είναι να μειωθούν περαιτέρω οι φόροι».

Σχετικά με ενδεχόμενες ριζικές αλλαγές στην οικονομία ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι «είμαστε μετρημένοι. Του χρόνου έχουμε προαναγγείλει ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά τα μετράμε, τα συνδυάζουμε και με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Στην Ελλάδα, έχουμε μια ιδιαιτερότητα, έχουμε δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, έχουμε υψηλές αμυντικές δαπάνες. Δεν σας αποκαλύπτω κανένα μυστικό και για τις συντάξεις, επειδή δεν έχουμε πολλά χρήματα από εισφορές, δίνουμε πολλά χρήματα επίσης από τον προϋπολογισμό. Άρα έχουμε υψηλά πάγια. Υπάρχουν προβλήματα που θα λυθούν».

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επέλεξε να «πάει πάσο» μη αναβαθμίζοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σχετικά με το τι μήνυμα έλαβε από αυτή την κίνηση η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Πριν από ένα μήνα περίπου, η Standard and Poor’s έδωσε μισή βαθμίδα, αν το πει κανείς έτσι, με την έννοια ότι έδωσε θετικό outlook, θετική προοπτική στη χώρα. (…) Η Fitch δεν μας αναβάθμισε, το κράτησε στο ίδιο επίπεδο. Όμως αν δείτε μέσα τις εκθέσεις, θα δείτε ότι μιλάνε με πολύ θετικό τρόπο για την ελληνική οικονομία και εκείνο που εγώ θα κρατούσα βασικά είναι ότι μετά από πολλά χρόνια – 13 αν δεν κάνω λάθος χρόνια – η Ελλάδα ξαναγύρισε στην επενδυτική βαθμίδα που δεν είναι κάτι θεωρητικό. Μόνο για τον δανεισμό του Ιανουαρίου φέτος δανειστήκαμε με μια μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με μια χρονιά πρωτύτερα, το 2023, που εμείς πάλι ήμασταν κυβέρνηση αλλά δεν είχαμε την επενδυτική βαθμίδα. Εξοικονομούμε 850 εκατομμύρια για τους φορολογούμενους σε βάθος δεκαετίας».

«Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι η Ελλάδα έχει γίνει παράδεισος» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης ενώ παράλληλα είπε: «Λέμε ότι συγκριτικά με το ’19 έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά. Η ανεργία έχει πέσει σχεδόν στο μισό. Οι καταθέσεις, αν θέλετε, έχουν αυξηθεί κατά 50 δισεκατομμύρια και τα τρία πέμπτα της αύξησης είναι από τα νοικοκυριά. Οι επενδύσεις που είναι ακόμα χαμηλά έχουν ανέβει. Και από δω και πέρα έχουμε να δούμε την περαιτέρω σύγκλιση, που θα γίνει φυσικά μέσω ενίσχυσης του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως και άλλες παρεμβάσεις που ετοιμάζουμε, όπως αυτές για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας».

Για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη, ο υπουργός Οικονομικών μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μίλησε πριν από λίγο σε ένα άλλο κανάλι για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, στον πρωθυπουργό και σε μένα, ισχυριζόμενος ότι είναι εφεύρημα δικό μας ότι οι προτάσεις του ίδιου, οι δύο προτάσεις νόμου κοστίζουν 45,8 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Μόνο τα μέτρα για την ακρίβεια την πρώτη χρονιά που λέει κοστίζουν 5,8 δισεκατομμύρια. Με τις προτάσεις του κ. Κασσελάκη που παριστάνει τον ειδικό για την οικονομία, αλλά είναι προφανώς ειδικός στις πολιτικές σαπουνόφουσκες, θα οδηγηθούμε σε γιγαντιαία ελλείμματα και φυσικά πριν οδηγηθούμε σε γιγαντιαία ελλείμματα, επειδή από εδώ έχει ξαναπεράσει η κρίση και τα μνημόνια, η χώρα θα μπει σε μια πολύ μεγάλη δίνη, την οποία βεβαίως οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν πολύ καλά γιατί έχουν τα διδάγματα της περασμένης δεκαετίας».

«Νομίζω ότι υπάρχει μια παρεξήγηση για τις εκταμιεύσεις στα δάνεια. Δε γίνονται αμέσως, δηλαδή όταν εγκρίνεται το δάνειο γίνονται, το ξέρουν όλοι όσοι παίρνουν δάνεια μάλιστα μιας κάποιας κλίμακας, ανάλογα και με την πρόοδο του έργου που σχετίζεται με το δάνειο. (…) Τα παρακολουθούμε όλα. Αλλά η Ελλάδα αυτή την ώρα είναι έκτη στις απορροφήσεις του ταμείου ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Έχουμε αφήσει πίσω μας την κρίση της περασμένης δεκαετίας οριστικά. Κάναμε επιτυχημένα την αποεπένδυση. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως οι τράπεζες εκτός από επιτόκια ταμιευτηρίου, έχουν κι άλλα προϊόντα που έχουν υψηλότερα επιτόκια, υψηλότερες αποδόσεις για τους αποταμιευτές. Και είμαστε κι εμείς από δίπλα με τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και δίνουμε επιτόκια 3,5 – 4% και μάλιστα από τις εκλογές του τελευταίου Ιουνίου και μετά, με νόμο που περάσαμε αφορολόγητα».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More