Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Φυτιάνος στην ΕΡΤ3: «Εκπέμπουμε SOS για τη λειψυδρία, να ληφθούν άμεσα μέτρα»

Ο ομότιμος καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 για το πολύ σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, που αντιμετωπίζει η Χαλκιδική.

Αρχικά ο Κ. Φυτιάνος τόνισε: «Να πάρουμε τη μεγάλη εικόνα. Γενικά οι χώρες της Μεσογείου, όπως είναι η Νότια Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα λειψυδρίας λόγω αλλαγής κλίματος έχουμε και ελάττωση βροχοπτώσεων και αυξημένες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να έχουμε ελάττωση των αποθεμάτων του υδροφόρου ορίζοντα. Πιο συγκεκριμένα τώρα στην Ελλάδα ελαττώνονται τα αποθέματα σε όλους τους ταμιευτήρες και ειδικά σε περιοχές, που είναι τουριστικές.

Σε ό,τι αφορά τη Χαλκιδική ανέφερε: «Και πέρυσι είχαμε ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Ξέρετε, η Χαλκιδική έχει πληθυσμό 100.000 και το καλοκαίρι με τους τουρίστες φτάνει το 1.000.000. Η κατανάλωση των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα είναι 80%, καταναλώνεται από τη γεωργία, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 20%.

Δηλαδή γίνεται μια σπατάλη θα έλεγα όταν ποτίζουν καλλιέργειες μέρα μεσημέρι με 40 βαθμούς θερμοκρασία το μισό νερό χάνεται.

Η πολιτεία δεν πρέπει να ενδιαφέρεται μόνο για τις εισπράξεις από τον τουρισμό, αλλά πρέπει να κάνει και έργα υποδομής. Και όταν λένε οι διάφοροι δήμοι δεν επαρκούν τα χρήματα…»

Σχετικά με μέτρα, τα οποία μπορούν να ληφθούν ο Κ. Φυτιάνος είπε:

Ειδικά η Χαλκιδική αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα στη διαχείριση και των υδάτινων πόρων αλλά και τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων. Υπάρχουν και μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το ένα είναι να κάνουμε την αφαλάτωση από το νερό με την μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης. Τουλάχιστον στο πότισμα θα λύσει το πρόβλημα.

Ήδη εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες από το Ισραήλ και από την Σαουδική Αραβία και την Κύπρο. Η Κύπρος όμως έχει λύσει εν μέρει το πρόβλημα, καθώς για τους μικρούς χείμαρρους έκαναν μικρά φράγματα για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτό πρέπει να το κάνουμε και εμείς.

Άλλη μία λύση είναι η χρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων. Έχω πάει ξέρετε πριν μερικά χρόνια στο Ισραήλ και έμεινα κατάπληκτος από την έρημο τη μετατρέψανε σε παράδεισο.

Όλα τα απόβλητα τους, τα αστικά τους λύματα, αφού καθαριστούν με τριτογενή βαθμίδα καθαρισμού, απολυμαίνονται και ποτίζουν την έρημο. Ζαρζαβατικά, οπωροφόρα δέντρα ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Εδώ στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα το μελετάνε εδώ και 15 χρόνια.

Το δίκτυο ύδρευσης είναι παμπάλαιο, έχουμε πολλές απώλειες. Μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να φτάνει και το 50%. Άρα συνίσταται η αλλαγή του δικτύου όσο είναι δυνατόν.

Να φανταστείτε πέρσι στον Δήμο Κασσάνδρας υπήρχαν ακυρώσεις από τα ξενοδοχεία. Όταν πάει ο άλλος μετά από τη θάλασσα να κάνει ένα ντουζ και δεν έχει νερό, δεν μένει, σηκώνεται και φεύγει. Δηλαδή θα γυρίσει μπούμερανγκ σιγά σιγά αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Γιατί ο τουρίστας θέλει και ορισμένες ανέσεις στα ξενοδοχεία», σημείωσε ενώ τόνισε πως πλέον έχει εμφανιστεί το φαινόμενο της νεροκλοπής.

«Η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει. Παρ’ όλο, που είχαμε μερικές βροχές φέτος δεν επαρκούν. Έχει κατέβει σημαντικά ο υδροφόρος ορίζοντας. Απόδειξη ότι στους ταμιευτήρες κάθε χρόνο η στάθμη πέφτει. Εκπέμπουμε ένα SOS ακριβώς για την λειψυδρία και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, τουλάχιστον για την ανακούφιση, κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι έντονο το φαινόμενο», πρόσθεσε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More