Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Φίλης στο Πρώτο: Μπαίνουμε σε “ήρεμα νερά” με την Τουρκία (audio)

«Θα υπάρχουν ήρεμα νερά» το επόμενο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η εκτίμηση που εξέφρασε ο Κώστας Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Αιτιολογώντας την παραπάνω εκτίμηση, ο κ. Φίλης, τόνισε ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που «η ελληνική πλευρά λειτούργησε άψογα», δηλαδή ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και ήταν από τους πρώτους ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Τουρκία.

«Σε αυτό το κλίμα, όπου ο μέσος Τούρκος από εκεί που καθημερινά δηλητηριαζόταν ακούγοντας τον πρόεδρό του, τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών να καταφέρονται εναντίον της Ελλάδας και να την εμφανίζουν ως ένα μεγάλο εχθρό ο οποίος μάλιστα εξοπλίζει τα νησιά του για να επιτεθεί στην Τουρκία, αστειότητες για μας, αλλά ο μέσος Τούρκος με την ελεγχόμενη ενημέρωση, δεν είχε τη δυνατότητα να φιλτράρει την πληροφορία. ξαφνικά διαπίστωσε μέσα σε μόλις μία εβδομάδα ότι οι Έλληνες δεν είναι τελικά τόσο κακοί και ήρθαν εδώ να μας υπερασπιστούν, ήρθαν εδώ να μας σώσουν, να δώσουν απλόχερα τη βοήθεια τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

«Φαντάζεστε την επόμενη εβδομάδα τον Ερντογάν να βγει και να πει Θα ρίξω ένα πύραυλο στην Αθήνα; Θα είναι εντελώς άκυρο, θα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Να βγει και να πει, θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά, όταν οι υπόλοιποι συμπατριώτες του τον έχουν εκθέσει λέγοντας ότι τελικά ήρθαν οι Έλληνες μια νύχτα ξαφνικά, αλλά ήρθαν για να μας βοηθήσουν» συμπλήρωσε ο κ.Φίλης.

Από την άλλη, ο κ. Φίλης, σημείωσε ότι δεν θα σταματήσει η Τουρκία να είναι αναθεωρητική δύναμη. «Υπάρχουν πιθανότητες η Τουρκία να αλλάξει στάση αλλά δεν πρόκειται να πάψει να είναι αναθεωρητική απέναντι στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να πάψει να έχει το θέμα της στρατιωτικοποίησης ψηλά, ούτε πρόκειται να πάψει να έχει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών» επισήμανε.

Παράλληλα όμως, προσέθεσε, προκειμένου να ανοικοδομηθεί αυτό το κομμάτι της Τουρκίας, θα χρειαστούν χρήματα τα οποία ενδεχομένως να υπερβαίνουν τα 100 ή ακόμα και τα 150 δισ. δολάρια, ποσά που δεν έχει η Τουρκία.

«Άρα θα πρέπει να βγει στη γύρα για να τα ψάξει. Τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να τα πάρει ούτε από τους Καταρινούς, ούτε από τους Αμερικάνους, ούτε από τους Σαουδάραβες, ούτε από τους Κινέζους ή από τους Ρώσους. Θα τα πάρει κυρίως από τους Δυτικούς. Μπορεί να υπάρχουν ενέσεις από τους Καταρινούς 3,4, 5 δις για τον Ερντογάν, το φίλο τους για να μπορέσει να επανεκλεγεί, αλλά εδώ μιλάμε για πολύ σοβαρά χρήματα. Αυτά λοιπόν τα χρήματα η Τουρκία θα τα αναζητήσει κατά κύριο λόγο από τη Δύση. Αυτό σημαίνει ότι η Δύση έχει μια μοναδική ευκαιρία, να θέσει κάποιους όρους και δεν αναφέρομαι σε οικονομικούς. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν και οι πολιτικοί όροι οι οποίοι μπορεί να μπουν στην Τουρκία. Δεν θα είναι εύκολο, δεν αποκλείεται τίποτα, αλλά δεν θα είναι εύκολο για τον Ερντογάν, ενώ θα είμαι με την παλάμη απλωμένη, ενώ θα θέλει γρήγορα να μπουν τα χρήματα στη χώρα για να μπορέσει να ξεκινήσει ανοικοδόμηση γιατί έχει και εκλογές και να πάει με μία επιθετική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και την Δύση» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στην διπλωματία των σεισμών του 1999 και σχετικά με όσα δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, η Υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, ότι «κράτησε δυο μήνες», ο κ. Φίλης, αντέτεινε ότι ακριβώς «η διπλωματία των σεισμών του 1999 μας οδήγησε στο Ελσίνκι, όπου η Ελλάδα ήρε το βέτο που είχε για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και έτσι αποκάλυψε ότι ήταν άλλες οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιθυμούσαν την ένταξη της Τουρκίας και όχι εμείς που ήμασταν δακτυλοδεικτούμενοι, εν συνεχεία οδηγηθήκαμε με βάση το Ελσίνκι σε μία διαπραγμάτευση η οποία οδήγησε σε απτά αποτελέσματα». «Το 2003 ήταν η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν κοντά σε μια συμφωνία και θυμίζω ότι μέσω του Ελσίνκι το 2004 η Ελλάδα πέτυχε μια πάρα πολύ μεγάλη, τεράστια διπλωματική επιτυχία, νομίζω τη μεγαλύτερη μετά την είσοδό της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που ήταν η ένταξη της Κύπρου χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος. Άρα λοιπόν, η διπλωματία των σεισμών είχε απτά αποτελέσματα, υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες» είπε καταλήγοντας ο κ. Φίλης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More