Κ. Φίλης στο Πρώτο: Θετικό το πρόσημο της χθεσινής συνάντησης – Αναδίπλωση Ερντογάν χωρίς την παραμικρή υποχώρηση από την Αθήνα (audio)
«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει θετικό πρόσημο στη χθεσινή συνάντηση» τόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, κάνοντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, μια αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, με τις επιφυλάξεις, σημείωσε, που υπάρχουν ύστερα από όσα έχουν συμβεί και ειπωθεί από την Τουρκία τα περασμένα χρόνια.
Κάνοντας μια καταγραφή των γεγονότων που σχετίζονται με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο ίδιος ο κ. Φίλης διερωτάται πώς είναι δυνατή αυτή η «οβιδιακή μετάλλαξη του προέδρου Ερντογάν».
«Όπως και να έχει, ναι μεν είμαστε επιφυλακτικοί, όμως δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε το προφανές. Ότι, δηλαδή, η χθεσινή συνάντηση, το κλίμα, το πνεύμα της συνάντησης, η Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα μεν, από την άλλη όμως, αν διαβάσει κανείς τα άρθρα της διακήρυξης, διαπιστώνει το εξής. Ότι έρχονται κόντρα ρόλο σε ό,τι η Τουρκία έχει κάνει όλα τα τελευταία χρόνια. Μιλούν δηλαδή για ειρηνική διευθέτηση, μιλούν για μη κλιμάκωση της έντασης, μιλούν για αποφυγή εμπρηστικών και προκλητικών ρητορικών και ενεργειών, σαν να περιγράφουν δηλαδή ακριβώς τι έκανε η Τουρκία όλο το περασμένο διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
Επιπλέον, επισήμανε, ότι υπογράφηκαν 15 συμφωνίες, μνημόνια κατανόησης και είναι όλα ευπρόσδεκτα, διότι με την Τουρκία είμαστε γείτονες, έχουμε κοινά προβλήματα και κοινές προκλήσεις που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού, όπως την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές.
«Έχουμε πεδία συνεργασίας σημαντικά, την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό, αυτό που έγινε με την απελευθέρωση της βίζας που δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία γιατί αντιδρούσαν πολλοί στην Ευρώπη. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη για τα ελληνικά νησιά. Είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη διάδραση ανάμεσα στις κοινωνίες. Είναι δεδομένο ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν μεταξύ τους σχεδόν τίποτα, παρά μόνο όταν συζητούν ενδεχομένως για την ιστορία. Εκεί πράγματι μπορούν να τους χωρίζουν πολλά. Θέλω να πω πάντως ότι είναι συμφωνίες, κάποιες εξ αυτών είναι σημαντικές. Θα το δούμε βέβαια και στην πράξη» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.
Για το μεταναστευτικό δεν υπήρξε χθες κάποια συμφωνία, επισήμανε ο κ. Φίλης, αλλά έχει υπάρξει μια συμφωνία τον περασμένο Οκτώβριο, που μένει να αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσο θα τηρηθεί ό,τι ειπώθηκε από τουρκικής πλευράς.
«Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αυτό που είπαν είναι πως θα εκμηδενίσουν ή τέλος πάντων θα περιορίσουν δραστικά τις ροές από την άλλη πλευρά, από τις ακτές δηλαδή τις τουρκικές. Και νομίζω ότι το πρόσημο δεν μπορεί παρά να πούμε ότι είναι θετικό, αλλά τα σοβαρά θέματα, αυτά που μας χωρίζουν δεν συζητήθηκαν γιατί είναι μια επιλογή να αφήσουν κατά μέρος αυτά που τους χωρίζουν και να δώσουν έμφαση για την ώρα σε αυτά που τους ενώνουν» ανέφερε.
Σχολιάζοντας θεωρίες που κυκλοφορούν από χθες στο διαδίκτυο και στις οποίες το καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποδίδεται σε συζητήσεις που γίνονται παρασκηνιακά και αφορούν υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, ο κ. Φίλης τόνισε τα εξής. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι επαγγελματίες πατριώτες, όταν η Τουρκία είναι σε ένταση απέναντι μας, χαίρονται και ικανοποιούνται γιατί αισθάνονται δικαιωμένοι. Και όταν η Τουρκία γυρίζει ή προσπαθεί να γυρίσει, όχι σελίδα, να γυρίσει την κατάσταση, να αναδιπλωθεί, κατηγορούν την Ελλάδα ότι έχει υποχωρήσει. Η δική μου άποψη είναι ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε για μία σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων είναι και οι σχέσεις της με τη Δύση και η ανάγκη να δείξει ένα άλλο πρόσωπο προς τη Δύση, πολλώ δε μάλλον τώρα που τα έχει βάλει με το Ισραήλ, τους Αμερικανούς και ούτω καθεξής. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Εγώ αυτό που έχω να πω ως τελευταία πρόταση είναι ότι ο Ερντογάν αναδιπλώθηκε από το θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά από το θα σας ρίξουμε ένα πύραυλο Typhoonστο κεφάλι και όλα αυτά, χωρίς η ελληνική πλευρά να έχει κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Και να σας πω και κάτι τελευταίο. Τι είδους υποχώρηση μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση; Δηλαδή η υποχώρηση να συνίσταται σε τι, στο να παραχωρήσουμε ελληνική επικράτεια στην Τουρκία; Αυτά είναι εξωφρενικά».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More