Κ. Φίλης στο Πρώτο για Τουρκοσυριακή ΑΟΖ: Μια τέτοια συμφωνία θα σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Βορρά και στα ανατολικά της (audio)
«Μια τέτοια συμφωνία, αυτό το οποίο θα έκανε ήταν να σφετεριστεί δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, για τα σενάρια που κυκλοφορούν στον τουρκικό Τύπο περί συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
«Δεν είναι τα πράγματα μονοσήμαντα σε σχέση με την Τουρκία και τη Συρία, υπό την έννοια ότι και με τους Κούρδους υπάρχει ένας προβληματισμός από πλευράς Τουρκίας, μια ανησυχία την οποία όμως δεν συμμερίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως, εκεί μπορεί να έχουμε μια αντιπαράθεση. Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει με τον Τραμπ και από το τι ο Τραμπ θα εκτιμήσει ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα, ο οποίος δείχνει μία τάση, έτσι και αλλιώς, απόσυρσης από τη Συρία. Αλλά, οι Κούρδοι είναι πολύ σημαντικοί και για το Ισραήλ, το οποίο εξ αντανακλάσεως επηρεάζει και την επόμενη αμερικανική ηγεσία, πολύ περισσότερο γνωρίζοντας πόσο κοντά είναι ο Τραμπ στο Ισραήλ ή τι πρόσβαση έχει το Ισραήλ στον Τραμπ» ανέφερε αρχικά ο κ. Φίλης.
«Η Τουρκία θέλει να κάνει μία συμφωνία με την επόμενη συριακή κυβέρνηση, γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα σφετερίζεται κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο βορρά και στα ανατολικά αυτής. Ουσιαστικά να δημιουργήσει πάλι μία λοξή γραμμή, όπου η Κύπρος δεν θα έχει καθόλου ΑΟΖ στο Βορρά που έχουμε τα κατεχόμενα ή στα ανατολικά της. Το σημαντικό εδώ βέβαια, είναι για την Κύπρο ότι έχει η ίδια καθορίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο και με τον Λίβανο. Απλώς με τον Λίβανο δεν έχει επικυρωθεί αυτή η συμφωνία από το Κοινοβούλιο του Λιβάνου. Δηλαδή ως προς τα νότια και νοτιοανατολικά της η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κατοχυρωμένη μέσα από συμφωνίες νόμιμες και όχι από συμφωνίες παράνομες και παράλογες και κόντρα σε κάθε έννοια γεωγραφίας, όπως ας πούμε είναι η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης» συνέχισε ο κ. Φίλης.
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μιας τέτοιας συμφωνίας σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς η νέα κατάσταση στη Συρία είναι κοντά στην Τουρκία.
«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που είναι το λιγότερο σημαντικό μέρος του συνασπισμού αυτού που ανέτρεψε τον Άσαντ, είναι ταυτισμένος με την Τουρκία. Ο Αλ Τζολάνι κάνει μεν δηλώσεις φιλικές προς την Τουρκία, αλλά δεν είναι ταυτισμένος μαζί της. Έχει και τα δικά του συμφέροντα. Δηλαδή, αν η Τουρκία απαιτήσει από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό να επιτεθεί στους Κούρδους, θα το κάνει. Αν το απαιτήσει από τον Τζολάνι, δεν θα το κάνει εκτός κι αν τα συμφέροντα του εξυπηρετούνται από αυτό. Επομένως ο Τζολάνι, ο οποίος πασχίζει για να κερδίσει τη διεθνή νομιμοποίηση, δεν ξέρω κατά πόσο θα ήθελε να προβεί σε μία ενέργεια αυτή τη στιγμή, εννοώ όταν η μεταβατική κυβέρνηση γίνει κανονική, που θα εξυπηρετεί την Τουρκία αποκλειστικά και μόνο και δεν ξέρω τι προειδοποιήσεις μπορούν να γίνουν απέναντι σε αυτόν και τη νέα κατάσταση, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε μία ανάλογη συμφωνία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι η επιθυμία της Τουρκίας και σίγουρα σήμερα είναι πολύ πιο κοντά στην υλοποίηση της από ό,τι ήταν όσο ο Άσαντ στην εξουσία» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.
Όσο αφορά στις εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ο κ. Φίλης επισήμανε δύο σημεία. Ότι επιθυμία της νέας κατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το Ουκρανικό να λυθεί και από την άλλη ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι με την πλάτη στον τοίχο, ενώ δεν αποκλείεται ο Ντόνλαντ Τραμπ, την επομένη της ορκωμοσίας του, να διακόψει την αμερικανική στήριξη στην Ουκρανία. «Δηλαδή, εκεί ο Ζελένσκι ξέρει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί στους Ευρωπαίους και γι’ αυτό κιόλας σήμερα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και εχθές προσπαθεί να κάνει επαφές εξασφάλισης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής βοήθειας. Αλλά και οι Ευρωπαίοι με τη σειρά τους δεν έχουν καμία ιδιαίτερη πρεμούρα, να στηρίξουν τόσο πολύ την Ουκρανία ώστε να ικανοποιηθεί ο Ζελένσκι, ο οποίος ήδη από χθες προσπαθεί να προλειάνει το έδαφος για μία υπό υποχώρηση, αναδίπλωση» είπε χαρακτηριστικά ο κ . Φίλης.
Εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, είναι λογικό, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Φίλης, και οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί και οι Ισραηλινοί και οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ και η Χαμάς και η Τουρκία και η Συρία και οποιοσδήποτε στον πλανήτη να θέλει να κάνει μία επανατοποθέτηση απέναντι στον νέο αμερικανό Πρόεδρο.
«Αυτό είναι το οποίο συμβαίνει σε όλα τα μέτωπα και δυστυχώς για τον πλανήτη τα ανοικτά μέτωπα και οι εκκρεμότητες είναι πάρα πολλές» σημείωσε ο καθηγητής.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More