Κ. Σακκελαροπούλου: Καταδικάζουμε τον αναθεωρητισμό, από όπου και αν προέρχεται (video)
Σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταδικάζουμε τον αναθεωρητισμό, από όπου και αν προέρχεται, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία υποδέχθηκε τον βασιλιά Γουλιέλμο-Αλέξανδρο και τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Τσελίκ, επιτέθηκε για ακόμα μία φορά στη χώρα μας, φτάνοντας στο σημείο να παρομοιάσει την Ελλάδα με τον ISIS.
Αιχμές κατά των εκφραστών του αναθεωρητισμού εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενη το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας. Συγκεκριμένα η Κατερίνα Σακκελαροπούλου δήλωσε: «Σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταδικάσουμε τον αναθεωρητισμό από όπου και αν προέρχεται. Η από κοινού καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όλων των χωρών μελών, καθώς και πέρα φυσικά από την Ευρώπη –αλλά αναφέρομαι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή– έδειξε τη δύναμη και την ενότητα που η ίδια χρειάζεται για να υπερασπιστεί τις κοινές της αξίες και τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου».
«Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη και συνεπώς θα πρέπει να το λύσουμε από κοινού. Όταν μιλάμε για τα σύνορα της Ευρώπης, τα δικά σας σύνορα είναι δικά μας. Εξ ου και επιβάλλεται να βρούμε μαζί μια λύση», ανέφερε ο Γουλιέλμος – Αλέξανδρος, βασιλιάς της Ολλανδίας.
Την ίδια ώρα, ως σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ερμηνεύεται η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θέτει εν αμφιβόλω την συμφωνία Τρίπολης και Άγκυρας για τους υδρογονάθρακες.
Διπλωματικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως: «Για πρώτη φορά, ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Η υπογραφή μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του “memorandum” για τους υδρογονάνθρακες εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία».
Από την έδρα της ΕΑΒ στο Σχηματάρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την στήριξη της Πολεμικής Βιομηχανίας και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι η απαξίωση της ΕΑΒ είναι πολιτική της επιλογή. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως: «η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην Εθνική πολεμική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα. Η χώρα δεν είναι μία χώρα που συνορεύει με το Λουξεμβούργο το Βέλγιο, θα έχει πάντοτε ανάγκη να έχει τις ένοπλες Δυνάμεις της σε διαρκή αποτρεπτική ικανότητα και ετοιμότητα».
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και την ίδρυση υφυπουργείου για την Πολεμική Βιομηχανία, λέγοντας: «θα υπάρξει εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία έρθει στην κυβέρνηση, επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, τόσο ώστε να υπάρξει συμμετοχή της Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα».
Aπαντώντας το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει πως: «Προφανώς, ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι απευθύνεται σε Λωτοφάγους. Διότι ο ορισμός της απαξίωσης είναι η κατάσταση στην οποία οδήγησε την αμυντική βιομηχανία η δική του Κυβέρνηση. Κατάσταση η οποία αντιστράφηκε, χάρη στην εντατική, συντονισμένη και μεθοδική δουλειά της σημερινής Κυβέρνησης».
Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος της OLAF, του γραφείου της ΕΕ κατά της Διαφθοράς, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ εάν διερεύνησε περιστατικά επαναπροωθήσεων και διαπίστωσε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές Αρχές, με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, σημείωσε ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες του γραφείου το θέμα αυτό. Η Τζιάνα Καπέλλο σχολίασε πως: «Το Γραφείο ποτέ δεν διερεύνησε ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων (στην Ελλάδα), καθώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην εντολή του. Ερεύνησε αποκλειστικά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόσθηκαν οι κανόνες διαχείρισης καταγγελιών εντός του Frontex».
Για πλήρη επιβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης κάνουν λόγο πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι η απάντηση της εκπροσώπου αποτελεί άλλη μια απόδειξη πως η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί την τακτική του «λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει» στο μεταναστευτικό.
Η Άγκυρα, πάντως, επιμένει στους ανυπόστατους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες απέναντι στην Ελλάδα. Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος κόμματος AKP, δήλωσε: «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η Ελλάδα στο Αιγαίο είναι ατελείωτα, παρά τις κάθε είδους προειδοποιήσεις, συνεχίζουν να σπρώχνουν ανθρώπους προς το θάνατο, που χάνονται στα νερά της Μεσογείου». Ο Ομέρ Τσελίκι επιτέθηκε για το θέμα στην Frontex και το ευρωκοινοβούλιο.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More