Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Πετρουλάκη στο Πρώτο για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας (audio)

Με αφορμή τις επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας, ότι μέσα σε έξι μόνο ημέρες είχαμε αύξηση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας-πάνω 800 περιστατικά πανελλαδικά-ένας αριθμός που σοκάρει-μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «ZOIGR» και στη Χριστίνα Βίδου, η Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ph.D και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας της με τη δημοσιογράφο «οι ανακοινώσεις κατ’ αρχάς δείχνουν το εξής: 828 κλήσεις σε επτά μέρες από τις οποίες 493 περιστατικά μας λένε ότι διαχειρίστηκαν, δηλαδή το 60%. Το 40% όμως, των κλήσεων τι έγινε; Χάθηκε; Διότι, καταλαβαίνετε ότι αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα σημαίνει ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς μόνο τα 500 από τα 800. Στη συνέχεια μας λένε ότι έγιναν 305 συλλήψεις. Αυτό λοιπόν στην πραγματικότητα είναι το 62% των περιστατικών που διαχειρίστηκαν. Αν πάμε όμως στις κλήσεις είναι το 37%. Τέσσερις στους δέκα δηλαδή αντιστοιχεί. Και επίσης αυτό που θα με ένοιαζε εμένα είναι τι έγινε μετά. Δηλαδή μετά τους άφησαν να γυρίσουν σπίτι με το θύμα τους; Διότι, ακούσαμε μάλιστα στα ίδια νούμερα της εβδομάδας 9 θύματα σε δομές. Αυτό γράφουν. Τι σημαίνει αυτό; 9 γυναίκες υποθέτω. Και τα παιδιά τους που βρίσκονται; Τα πήραν μαζί; Κι αν τα πήρανε οι μηνύσεις που θα κάνουν οι πατεράδες των παιδιών-γιατί δεν γνωρίζουν που είναι τα παιδιά τους-τι θα γίνουν μετά; Εδώ λοιπόν, οι αριθμοί μας δείχνουν ότι εξακολουθούμε να διαχειριζόμαστε με την ίδια νοοτροπία μια κατάσταση την οποία οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που τη διαχειριζόμαστε».

Αναφορικά τώρα με τους λόγους που παρατηρούμε αυτή την αύξηση του συγκεκριμένου φαινομένου, η κα Πετρουλάκη υπογράμμισε τα εξής «ο λόγος που αυξήθηκαν τα περιστατικά μετά από την 1η Απριλίου είναι γιατί οι γυναίκες πιστεύουν ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να τις αντιμετωπίσουν καλύτερα και να τις προστατεύσουν. Δεν είναι επειδή εξακολουθούν να εμπιστεύονται μια αρχή που δεν τις προστατεύει. Είναι επειδή βρίσκονται σε απόγνωση πλέον οι γυναίκες την τελευταία τριετία ακόμη περισσότερο και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Η αύξηση λοιπόν, την τελευταία τριετία στην πραγματικότητα οφείλεται σε διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι τους λέμε συνέχεια μιλήστε και τις πείθουμε και μιλάνε. Ένας δεύτερος λόγος-τώρα αυτό που παρατηρούμε αυτή την εποχή, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, είναι ακριβώς επειδή αντιλαμβάνονται ότι παρακολουθούμε όλοι εμείς-ελπίζουν ότι τα πράγματα κάπως θα γίνουν διαφορετικά. Διότι, όταν μία γυναίκα μπορεί να πάει να κρυφτεί σε μια δομή, το ζητούμενο είναι τι θα γίνει μετά ή όταν το μήνυμα που δίνουμε όταν εστιάζουμε μόνο στο να τις κρύψουμε για λίγο-το μήνυμα που δίνουμε και στις ίδιες και στο δράστη είναι ότι σε λίγο μπορεί να συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια. Όταν λοιπόν, τα αυτόφωρα δεν οδηγούν σε κυρώσεις-και εμείς δεν είμαστε στο υπέρ της αύξησης του χρόνου φυλάκισης ή των φυλακίσεων απαραίτητα. Το πιο αποδοτικό θα ήταν οι περιοριστικοί όροι που επιτηρούνται και οι οποίοι δεν τηρούνται και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα».

«Το θέμα είναι το μετά και όλες αυτές οι προσπάθειες που κάνει κατά καιρούς ο δικός μας φορέας αλλά και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και η έκθεση που μας έχει δώσει η GREVIO εδώ και 8 μήνες, τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση» επισήμανε προς το τέλος η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, συμπληρώνοντας παράλληλα «ότι πρέπει δια τομεακά όλοι οι τομείς, η αστυνομία, η δικαιοσύνη, οι υπηρεσίες υποστήριξης, οι εξειδικευμένες αλλά και οι γενικές υπηρεσίες, να είμαστε από πάνω από αυτή τη γυναίκα και τα παιδιά της, από τη στιγμή που θα μιλήσει μέχρι τη στιγμή που θα είναι ασφαλής. Αυτό μπορεί να είναι τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια. Δεν είναι δέκα συνεδρίες, μια βδομάδα ή τρεις μήνες σε ένα ξενώνα και μετά βγάλε τα πέρα μόνη σου, είτε μπορείς να ζήσεις είτε όχι. Κάτι που γίνεται και τώρα αλλά γινόταν πάντα. Και επίσης, η δικαιολογία της αστυνομίας ότι εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει αλλά ο εισαγγελέας μετά δεν ορίζει περιοριστικούς όρους, δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή διότι πρέπει να αλλάξει το τι κάνουν οι εισαγγελείς αμέσως μετά ή πρέπει να αλλάξει το τι πληροφορίες δίνει η αστυνομία στους εισαγγελείς».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More