Κ. Μιχόπουλος – δήμαρχος Μεγαλόπολης: Θέλουμε υποδομές, θέλουμε νέες θέσεις εργασίας
“Θέλουμε υποδομές, θέλουμε νέες θέσεις εργασίας. Διεκδικούμε το δίκαιο. Μη μας στερήσετε την αγάπη που έχουμε για τον τόπο μας. Λέμε ” ναι ” στην καθαρή ενέργεια, όμως θέλουμε γρήγορα να προχωρήσουν όλα αυτά που μας έχετε υποσχεθεί”. Αυτό, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Κώστας Μιχόπουλος, μιλώντας στην διήμερη συνδιάσκεψη της Μεγαλόπολης, με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης για αυτό το εξάμηνο, απ’ την Πολωνική Δημοκρατία.
“Όλες οι δράσεις και οι προσκλήσεις που βγαίνουν, όσο και αν είναι θετικές ενέργειες, δεν αντικαθιστούν τις θέσεις εργασίας που παρείχαν τα λιγνιτικά εργοστάσια. Θέλουμε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων. Χάθηκαν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας με το κλείσιμο των εργοστασίων. Έφυγαν οικογένειες Μειώθηκε 50 % ο μαθητικός πληθυσμός. Μειώθηκε ο γενικός πληθυσμός του δήμου. Έγιναν κάποια βήματα, όμως, χάθηκε χρόνος”, ανέφερε, με έκδηλα τα σημάδια της αγωνίας, ο δήμαρχος της Μεγαλόπολης.
Κατέληξε, την ομιλία του, γνωστοποιώντας στους συμμετέχοντες, τα βασικά αιτήματα του δήμου Μεγαλόπολης: “ Ζητάμε παράταση 3 χρόνων του προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Ζητάμε μείωση του ΦΠΑ στο 12 %, ζητάμε μόνο για τις επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης, μείωση του φόρου στο 15%. Θέλουμε πιο πολλά κίνητρα για τις επενδύσεις, θέλουμε να γίνει άμεσα το βιοτεχνικό πάρκο στο Ψαθί, θέλουμε να φτιαχθεί ο νέος οδικός άξονας που θα συνδέει τις δύο Περιφέρειες, αυτή της Πελοποννήσου με αυτή της Δυτικής Ελλάδας. Σβήνουμε. Κάντε γρήγορα. Η Μεγαλόπολη δεν έχει Εφορία, δεν έχει ΕΦΚΑ, δεν έχει τράπεζες, αντιμετωπίζει προβλήματα σε δομές υγείας, πρόνοιας¨.
Στον αρχικό του χαιρετισμό, με την έναρξη των εργασιών της συνδιάσκεψης (γίνεται στο Δημαρχείο της πόλης), ο δήμαρχος Κώστας Μιχόπουλος, είπε τα εξής : “Περιμένουμε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σύντομα στην πόλη μας, για να προβεί σε ανακοινώσεις ο ίδιος, για σημαντικά έργα, με νέες θέσεις εργασίας, όπως είχε δεσμευτεί στην πλατεία της Μεγαλόπολης, το 2023″.
Στην ίδια εκδήλωση, στην ομιλία της, η εκπρόσωπος του διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Αλεξάνδρα Μαυρογονάτου, αναφέρθηκε στο Σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της χώρας.
Δήλωσε τα εξής: “Η Ελλάδα είναι άμεσα ωφελούμενη, γιατί παίρνει πόρους απ’ το Ταμείο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Το πρόγραμμα αυτό είναι μέχρι το τέλος του 2030. Είναι για εμάς, στο 1,6 δισ. ευρώ. Αφορά τη Δυτική Μακεδονία, τρεις νησιωτικές περιοχές και φυσικά τους δήμους Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Τρίπολης και Οιχαλίας Μεσσηνίας. Για την περιοχή της Μεγαλόπολης, ο στόχος μας είναι να εξελιχθεί σε μία περιοχή επιχειρηματικής υφής, με προμετωπίδα την βιοοικονομία. Έχουν τρέξει 776 επενδυτικά σχέδια, ύψους 560 εκατ. ευρώ, τρέχουν τώρα 6 προσκλήσεις, ύψους 86 εκατ. ευρώ, ενώ για τη Μεγαλόπολη, είναι υπό σχεδιασμό η εξέλιξή της σε πράσινη και έξυπνη πόλη. Το ΔΑΜ της Μεγαλόπολης έχει επενδύσεις σε τεχνολογία, σε ψηφιακά δεδομένα, σε βιοοικονομία, σε περιβαλλοντικές πολιτικές και έργα στα τέως λιγνιτικά πεδία, σε παροχή εκπαίδευσης και δεξιοτήτων. Υπάρχει και η ΟΧΕ για τη Μεγαλόπολη. Μέχρι σήμερα, το ΔΑΜ έχει φτάσει στο 64 % η εξειδίκευση του προυπολογισμού, ενώ, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 460 εκατ. ευρώ“.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More