Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο για την Ειρήνη στο Κάιρο: Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση
Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας και για την προστασία των αμάχων βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κάιρο. Οι εργασίες της Συνόδου για την Ειρήνη, την οποία έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Σύνοδο τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά πάντοτε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και ότι η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό ενώ προξενεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «πρέπει να πω ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, έρχομαι εδώ ως αληθινός φίλος και γείτονας. Και φυσικά κομίζω ένα μήνυμα – κλειδί το οποίο είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή της και ταυτόχρονα σκεφτόμαστε τη ζημία για τους πολίτες. Υπάρχουν ζημιές στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και εντεύθεν. Υπήρχαν αθώοι θύματα σε αμφότερες πλευρές, υπάρχουν πολίτες άμαχοι, υπάρχουν όμηροι και μέχρι την πλήρη ελευθερία των ομήρων δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ειρήνη. Ταυτόχρονα υπάρχουν τραυματισμένοι, υπάρχουν άνθρωποι που δολοφονήθηκαν στα σπίτια τους στο Ισραήλ, έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα. Η θέση της Ελλάδος ήταν εξαιρετικά ξεκάθαρη από την αρχή. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά πάντοτε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ταυτόχρονα, θέλω να είμαι σαφής η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους και αυτοί οι νόμοι έχουν σχεδιαστεί για να πούμε ότι υπάρχουν όρια στη βλάβη και στη ζημία που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλα ανθρώπινα όντα σε περιπτώσεις πολέμου. Και πρέπει επίσης να πω ότι η απόλυτη πολιορκία είναι κατά του διεθνούς δικαίου. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην κρίση μας. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία προκαλεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό και δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα δύο. Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει αυτό. Ο πρόεδρος Αμπάς, ο επικεφαλής των Παλαιστινίων, μίλησε γενναία εναντίον της βίας από την πρώτη μέρα της κρίσης. Είναι πολύ σαφές ότι η τρέχουσα κατάσταση ενέχει κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν ένα μεγάλο βάρος και δικαίως αισθάνονται εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με την πιθανότητα εκτοπισμού των ανθρώπων στη Γάζα.
»Είμαι εδώ για να υποστηρίξω τον βασιλιά Αμπντουλάχ αλλά και τον πρόεδρο Σίσι και να τους πω ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα μαζί τους στο πλευρό τους, διότι μια κλιμάκωση της μάχης και της κατάστασης θα έχει ευρείες συνέπειες, ενώ πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ανεκτή περαιτέρω απώλεια ζωών. Πρέπει να αναγνωρίσουμε και τα θύματα, όπως και τον πόνο, το τραύμα που έχουν επιφέρει αυτές οι επιθέσεις τόσο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ενώ ταυτοχρόνως πρέπει να αμβλύνουμε τον πόνο. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και να γυρίσουν πίσω στο οικογένειές τους ενώ ο Ερυθρός Σταυρός πρέπει να έχει πρόσβαση σε εκείνους προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
»Αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί και θα ήθελα να δώσω έμφαση στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ως προς τούτο και να καλωσορίσω την ανακοίνωση του ανοίγματος ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Αίγυπτο προς τη Γάζα για τη μεταφορά των απαραίτητων προμηθειών. Ελπίζω αυτό να μπορέσει να πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα. Η Ελλάδα είναι σε πλήρη αρμονία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε οποιαδήποτε ειρηνευτική αποστολή. Ως γείτονα χώρα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε άμεση αποκλιμάκωση για να προσκομίσουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους πολίτες και αμάχους. Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό σημείο, θα ήθελα να πω πως το μέλλον που θέλουμε για αυτή την περιοχή, το μέλλον μιας βιώσιμης ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνέχιση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας επί τη βάσει των δύο κρατών. Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας ότι καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση».
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Δημήτρης Γκάτσιος το κλίμα στην περιοχή παραμένει τεταμένο καθώς πραγματοποιούνται δεκάδες διαδηλώσεις στις πόλεις της Αιγύπτου υπέρ του παλαιστινιακού λαού και κατά του εκτοπισμού των Παλαιστινίων.
Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο, αναφέρει ότι οι προσπάθειες όσον αφορά στην επίτευξη μιας λύσης έχουν μπροστά τους διάφορα αναχώματα. Το πλέον σημαντικό είναι η απουσία εκπροσώπων του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι το παρών στη διάσκεψη δίνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Μεγάλο στοίχημα είναι να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη, μία κοινή οδός και ένας κοινός τόπος ανάμεσα στους ηγέτες των αραβικών χωρών και τους ηγέτες της Δύσης που δίνουν το παρών στις εργασίες της Συνόδου.
Με το βλέμμα στον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το παρών στις εργασίες της Συνόδου και αναμένεται να προτάξει στις τοποθετήσεις του τόσο τις θέσεις της χώρας μας όσο και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Αθήνα έχει καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ όσον αφορά στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, σύμφωνα πάντα υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Γάζα, αλλά και τη διάνοιξη διαδρόμου για την άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Να αναδείξει την ανάγκη για αποκλιμάκωση, προκειμένου η φωτιά που έχει ανάψει στη Μέση Ανατολή να μην επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στις συνέπειες που θα είχε μία ανθρωπιστική αλλά και μία προσφυγική κρίση, όχι μόνο για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι αξιόπιστη και έντιμη συνομιλήτρια όλων των χωρών της περιοχής, ενώ τιμά και τις στρατηγικές της Συμμαχίας.
Ταυτόχρονα υπενθυμίζουν χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα στέκεται διαχρονικά στη λύση των δύο κρατών στο Παλαιστινιακό, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More