Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Μητσοτάκης: Κοινή προσήλωση Ελλάδας- Λ. Αμερικής στην εθνική ανεξαρτησία, το απαραβίαστο των συνόρων

Οι σχέσεις Ελλάδας – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής «έχουν ισχυρές ρίζες στο παρελθόν, ανθίζουν ήδη στο παρόν και θα γίνουν όλο και πιο καρποφόρες βαδίζοντας στο μέλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε στην εκδήλωση με θέμα «Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής» που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Κορμός τους, όπως τόνισε, είναι «οι ακμαίες ελληνικές κοινότητες που είναι διασπαρμένες σε όλη την ήπειρο, αλλά και την κοινή μας προσήλωση στις ίδιες αξίες: Δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, απαραβίαστο των συνόρων».

Η εκδήλωση, όπως επισήμανε, «ενδυναμώνει τους δεσμούς που συνοδεύουν την ίδια την εθνική μας υπόσταση, καθώς η ελληνική επανάσταση συνέπεσε με το κύμα χειραφέτησης και των δικών σας χωρών».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα συνεργάζεται ήδη με τις χώρες της περιοχής στα διεθνή όργανα, από τα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι το φόρουμ αρχαίων πολιτισμών, ενώ οι επαφές πυκνώνουν και σε διμερές επίπεδο.

Όπως υπενθύμισε, σχετικά πρόσφατα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης βρέθηκε σε Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Μεξικό, στην πρώτη ύστερα από 25 χρόνια συνέλευση ελληνικών κοινοτήτων Νοτίου Αμερικής. Μαζί του ήταν και κλιμάκιο της ελληνικής Βουλής. Εξέφρασε δε και τη δική του επιθυμία να επισκεφθεί την περιοχή.

«Οι ομογενείς μας εκεί τιμούν και τις δύο πατρίδες τους, ενώ από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει να τους διευκολύνει μέσω των προξενικών αρχών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε πως η ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης της γλώσσας μας λειτουργεί στα ισπανικά και πορτογαλικά, ενώ ανέφερε πως οι δύο πλευρές εργάζονται για την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών, ιδίως στον τουρισμό.

«Μπορεί να μας κρατούν μακριά ωκεανοί και θάλασσες αλλά μας φέρνουν κοντά η μεγάλη ιστορία των τόπων μας, η παραδοσιακή φιλία των λαών μας και η ανάγκη να απαντήσουμε μαζί στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: η προάσπιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος στο κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη γη», κατέληξε.

Μ. Σχοινάς: Παίζουμε στην ίδια ομάδα και είμαστε μια δυνατή ομάδα

Απτή απόδειξη της μεγάλης σημασίας που αποδίδει στη σύσφιξη της συνεργασίας με την περιοχή, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά χαρακτήρισε από την πλευρά του την εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

«Από την αρχή της θητείας της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας βασικός στόχος μας ήταν η αναβίωση και ενδυνάμωση της ”άλλης” διατλαντικής σχέσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όταν μιλούμε για συνεργασία με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν κοιτούμε μόνο προς τον Βορρά αλλά και προς τον Νότο της αμερικανικής ηπείρου. Ένα μέρος του κόσμου που -αν και γεωγραφικά μακριά- βρίσκεται τόσο κοντά στην Ευρώπη από άποψη γλωσσική, πολιτιστική και πολιτισμική», σημείωσε. «Μας συνδέουν κοινές αξίες και ένας κοινός τρόπος ζωής, που αποτελεί πρότυπο για τόσα άλλα μέρη του κόσμου, με βάση τις αρχές της οικουμενικής ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ισότητας».

«Η σχέση μας βασίζεται στην αταλάντευτη υπεράσπιση ενός διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και στην κοινή μας προσήλωση στην αναζήτηση πολυμερών λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, που αποτελεί σήμερα πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε δε ότι μαζί, η ΕΕ, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική συγκεντρώνουν περισσότερο από το ένα τρίτο των ψήφων στα Ηνωμένα Έθνη και αριθμούν επτά μέλη στο G-20. «Ενωμένοι, μπορούμε να έχουμε τεράστιο αντίκτυπο στη λήψη αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε.

«Ο παράνομος και παράλογος επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας μάς έφερε πιο κοντά», ανέφερε. «Στον παγκόσμιο Νότο, η Λατινική Αμερική είναι η περιοχή που υπερασπίστηκε πιο ενεργά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, τόσο στις ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ όσο και σε άλλα διεθνή φόρουμ».

«Παίζουμε στην ίδια ομάδα και είμαστε μια δυνατή ομάδα», υπογράμμισε και τόνισε πως η τελευταία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών μεταξύ της ΕΕ και της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (EU-CELAC) τον περασμένο Οκτώβριο, είναι απόδειξη της ενισχυμένης συνεργασίας την οποία φιλοδοξεί η ΕΕ να έχει.

Επισήμανε ακόμη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία σε θέματα ενέργειας και σε θέματα ασφάλειας και στις δύο περιοχές.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να εμβαθύνει». τόνισε.

«Η Ευρώπη και η Ελλάδα, όπως και η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν πολλά να κερδίσουν από μια πιο στενή συνεργασία, από κοινού στοχοθεσία και συντονισμένη δράση σε διεθνές επίπεδο», κατέληξε.

Ι. Πιπίνης: Συνεργασία για να διαφυλάξουμε τις κοινές μας αρχές και αξίες

Επιβεβαιώνουμε τις σχέσεις φιλίας και σεβασμού που διέπουν διαχρονικά την Ελλάδα με τη Λατινική Αμερική, σημείωσε από την πλευρά του ο Ιάσων Πιπίνης, σύμβουλος του πρωθυπουργού, σε θέματα Λατινικής Αμερικής.

«Πάντα πίστευα ότι η Λατινική Αμερική πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει και σε αυτή την πλευρά», ανέφερε και επισήμανε πως η κυβέρνηση το 2019 έδειξε την προτεραιότητα της για προσέγγιση της Ελλάδας με τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική. «Ποτέ άλλοτε κυβέρνηση δεν είχε δείξει τέτοιο ενδιαφέρον για την περιοχή», σημείωσε.

Υπογράμμισε τους φιλικούς δεσμούς αιώνων που είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές και τόνισε πως η Ελλάδα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Λατινικής Αμερικής.

«Οφείλουμε να συνεργαστούμε για να διαφυλάξουμε τις κοινές μας αρχές και αξίες», κατέληξε.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More