Κ. Μητσοτάκης από EUMED-9: Εξαιρετικά σημαντική μία συμφωνία στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας
Με επίκεντρο τα θέματα ενέργειας και τις σχετικές κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου, συγκλήθηκε στο Αλικάντε της Ισπανίας η Σύνοδος EUMED-9. Οι ηγέτες των χωρών του Νότου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. «Να μπορέσουμε επιτέλους να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Σε συνδυασμό με σημαντικά κοιτάσματα τα οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο πιο γρήγορα, ενδεχομένως από ότι το εκτιμούσαμε. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι ένας πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τις χώρες που συνορεύουν με αυτήν, όπως εξάλλου το κάνει και η Κροατία, μέσα από επενδύσεις που κάνουμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε σε μονάδες επανεργοποίησης φυσικού αερίου στα βόρεια σύνορά μας” τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
“Δεύτερο σημείο συζητήσαμε τα ζητήματα της οικονομικής διακυβέρνησης. Πιστεύω ότι υπάρχει μία σύμπνοια ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Και θέλω να πιστεύω ότι ως Ευρώπη έχουμε πια ενσωματώσει, έχουμε αφομοιώσει τα μαθήματα από την κρίση χρέους, η οποία χτύπησε τόσο δυνατά και τη δικιά μου χώρα, την Ελλάδα και το πόσο μη παραγωγικό είναι να θέτουμε αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, ειδικά όταν οι οικονομίες βρίσκονται και μπαίνουν σε ένα σπιράλ ύφεσης“.
“Μεγαλύτερη ευελιξία, η οποία δίνεται ειδικά ως προς την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων, πράσινων επενδύσεων, ψηφιακών επενδύσεων, μπορεί ταυτόχρονα να συμβαδίσει με μία χρηστή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση και ταυτόχρονα βέβαια να υποστηρίζεται από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κάνουν τις οικονομίες μας πιο ανταγωνιστικές. Αυτός ο δρόμος που η Ελλάδα έχει χαράξει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια και στον οποίο θα επιμείνει“.
“Τρίτη παρατήρηση: Συμφωνώ απόλυτα με αυτό το οποίο είπε ο φίλος Γάλλος πρόεδρος, τη σημασία να αναδείξουμε την ξεχωριστή βιοποικιλότητα της Μεσογείου μέσα από κοινές δράσεις όπως η προστασία της Μεσογείου από πλαστικά. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής. Φέτος είδαμε καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτική Μεσόγειο, στη Γαλλία, στην Πορτογαλία και επιβεβαιώσαμε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Το εργαλείο του ρσκγιου θα πρέπει να ενισχυθεί, να υποστηριχθεί γιατί γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερα τέτοια ακραία φαινόμενα στις χώρες μας“.
“Τέλος, να ευχαριστήσω και προσωπικά όχι μόνο ως Ευρωπαίος αλλά και ως Έλληνας πρωθυπουργός, τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και να ευχαριστήσω και όλους σας γιατί σταθήκατε δίπλα στα δίκαια της Κύπρου, στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι σε μια άδικη και παράνομη εισβολή που έλαβε χώρα πριν από 48 χρόνια. Και βέβαια να επαναλάβω ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε σκέψη, οποιαδήποτε συζήτηση για μία λύση δύο κρατών, όπως μπορεί να προωθείται από κάποιες χώρες που θεωρούν ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε” κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More