Κ. Λουπασάκης, καθ. Γεωλογίας για τις πλημμύρες: Να σπάσουμε αναχώματα για να φύγει το νερό – Χρειάζονται αλλαγές στον σχεδιασμό
Την εκτίμηση ότι για να κατέβει η στάθμη του νερού σε πολλα χωριά και κωμοπόλεις στη Θεσσαλία που παραμένουν πλημμυρισμένα θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να σπάσουν αναχώματα και έργα οδοποιίας εκανε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Newsroom» ο Κωνσταντίνος Λουπασάκης, καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας & Γεωτεχνικής Μηχανικής στο ΕΜΠ, τονίζοντας ότι οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν.
Καταθέτοντας την άποψή του για το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί το μέγεθος των καταστροφών στη Θεσσαλία μετά τις ακραίες βροχοπτώσεις και τη συσσώρευση τεραστίων ποσοτήτων νερού ο κ. Λουπασάκης δήλωσε ότι
θα μπορούσαν να έχουν ενδεχομένως με κάποιες ενέργειες περιοριστεί οι συνέπειες. Ωστόσο, όπως είπε, αυτό το φαινόμενο ήταν τόσο σφοδρό που ήταν αδύνατο να αποφύγουμε σοβαρές συνέπειες σαν αυτές που είχαμε.
Το φαινόμενο μας ξεπερνά
«Θα είχαμε λίγο λιγότερες εκτάσεις πλημμυρισμένες, θα είχαμε λίγο λιγότερες κατολισθήσεις ενδεχομένως, αλλά τα προβλήματα θα ήταν εξίσου έντονα» υποστήριξε ο καθηγητής στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Σχολιάζοντας τις «εικόνες αποκάλυψης» με χωριά κάτω από το νερό και το πώς μπορεί να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο απάντησε ότι παρόλο που γίνονται μελέτες για την κατασκευή ενός κτηρίου ή ενός δημόσιο έργου η κακοκαιρία Daniel «μας ξεπερνά όλους». Μιλώντας για το οδικό δίκτυο που καταστράφηκε σε περιοχές όπως το Πήλιο εξήγησε ότι «πολλοί από αυτούς τους δρόμους, λόγω του δύσβατου της περιοχής, πατάνε σε παλιές χαράξεις πάνω. Απλά έχουν βελτιωθεί κάποια τμήματα». Και όπως εξήγησε, αυτοί οι δρόμοι προφανώς δεν άντεξαν τις μεγάλες ποσότητες νερού οι οποίες κατέβηκαν.
Αποσπασματικές οι παρεμβάσεις στα υδατορέματα
Όσον αφορά την κατάρρευση αρκετών γεφυρών ο κ. Λουπασάκης υποστήριξε ότι η πλειονότητα των δημοσίων έργων γίνεται με πάρα πολύ αυστηρές προδιαγραφές. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα υδατορέματα «γίνονται παρεμβάσεις αποσπασματικά. Δεν γίνονται συνολικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Και όπως σημείωσε όταν καθαρίζεται ένα ποτάμι σε ένα μόνο τμήμα αλλά όχι σε όλη την έκταση το νερό που θα συγκεντρωθεί εκεί και θα πνίξει τις γύρω περιοχές προσθέτοντας ότι μετά τον Ιανό έγιναν κάποια μόνο από τα έργα που έπρεπε να γίνουν.
«Ο σχεδιασμός των έργων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχουν ένα χρονικό διάστημα αντίστοιχο του χρόνου λειτουργίας του έργου», σημείωσε. «Τα δεδομένα του Ιανού ή του Daniel δεν έχουν μπει μέσα στη στατιστική επεξεργασία. Eφόσον και αυτά μπουν μέσα στη στατιστική επεξεργασία, θα αλλάξουν όλοι οι παράμετροι σχεδιασμού των έργων. Δεν μπορούμε όμως να σχεδιάσουμε όλα μας τα έργα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια», σημείωσε.
Να σπάσουμε αναχώματα για να φύγει το νερό
Σύμφωνα με τον κ. Λουπασάκη μετά από αυτήν την τεράστια καταστροφή θα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός των έργων. «Πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα έργα αυτά. Σε κάποια τμήματα του Πηνειού βλέπουμε να υπάρχει η κοίτη με τους μαιάνδρους της και εκατέρωθεν να υπάρχουν αναχώματα. Υπάρχουν άλλα τμήματα όπου στενεύουν όλα αυτά και ακριβώς δίπλα στους μαιάνδρους του ποταμού υπάρχει ένας οικισμός. Αυτός ο κόσμος κινδυνεύει. Κακώς χτίστηκε εκεί», υποστήριξε ο καθηγητής στο ΕΜΠ.
Όσον αφορά τα αναχώματα και το πώς θα φύγουν τα νερά ο καθηγητής Γεωτεχνικής Μηχανικής τόνισε ότι τώρα που τα νερά αρχίζουν και λιμνάζουν «θα πρέπει να σπάσουμε αναχώματα και έργα οδοποιίας, γιατί το νερό έχει εγκλωβιστεί σε συγκεκριμένα τμήματα».
Ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να γίνει σωστός σχεδιασμός για το που θα διοχετευθεί το νερό που λιμνάζει στον Θεσσαλικό Κάμπο. Εστιάζοντας τέλος στις κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί σε αρκετούς ορεινούς όγκους επέστησε την προσοχή στις Αρχές για το που θα πετάξουν τη λάσπη και τα φερτά υλικά από τους δρόμους και τις αυλές γιατί μπορεί να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες κατολισθήσεις σε ορεινές περιοχές.
Πηγή: Newsroom
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More