Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Λαγουβάρδος στο Πρώτο: Το νερό θα αργήσει να φύγει, δημιουργεί προβλήματα για καιρό σε υποδομές (audio)

Στην κατηγορία 1 με ταχύτητες που είναι λίγο πάνω από τα 150 χιλιόμετρα την ώρα, εξελίχθηκε ο κυκλώνας Μίλτον, πάνω από την Φλόριντα πλέον και κατευθυνόμενος ανατολικά, εκτός της χερσονήσου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoi.gr» με την Χριστίνα Βίδου.

Επομένως υποβαθμίστηκε στη χαμηλότερη κατηγορία που κατηγοριοποιούνται οι τροπικοί κυκλώνες, παραμένοντας βέβαια πάρα πολύ ισχυρός με ταχύτητες 150 χιλιομέτρων την ώρα ως μέσος άνεμος σε κάποιες περιοχές.

«Σπανίως οι τυφώνες έχουν φτάσει στην ξηρά, πολύ λίγες φορές στη μέγιστη κατηγορία και αυτό έχει συμβεί 3-4 φορές τα τελευταία 100 χρόνια, γιατί πραγματικά οι καταστάσεις θα ήταν τελείως διαφορετικές. Ακόμα και η Κατρίνα ως κατηγορία 3, λίγο ισχυρότερη βέβαια έφτασε στην ξηρά και γι’ αυτό έκανε και πολύ μεγάλες καταστροφές. Μιλάμε όμως για ταχύτητες ανέμου που έτσι και αλλιώς είναι πάρα πολύ μεγάλες και επομένως δημιουργούν προβλήματα και από τη βροχή που κάποια στιγμή ξεπέρασε τα 300-400 χιλιοστά βροχής, αλλά και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και το νερό που εισέρχεται στις χερσαίες περιοχές και φυσικά και από τους ανέμους, βλέπουμε αυτές τις εικόνες με τα δέντρα, τη στέγη από κάποιο στάδιο» ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Σε κάποιες περιοχές υπάρχουν αναφορές ότι έχει ανέβει η στάθμη της θάλασσας, σημείωσε, ωστόσο δεν ανέβηκε στα 4 μέτρα, όπως εκτιμούσαν οι επιστήμονες με ότι υπήρχε πιθανότητα να συμβεί.

«Αλλά σίγουρα ανεβαίνει αρκετά και μπορεί να μπει και αρκετά βαθιά μέσα στην ξηρά. Εξαρτάται πάντα από την τοπογραφία της περιοχής. Η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ δίνει και συγκεκριμένες περιοχές με χρωματισμούς πού αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη στάθμη της θάλασσας. Τώρα ο κυκλώνας είναι πάνω ακριβώς από τη Φλόριντα και κινείται ανατολικά να βγει εκτός της χερσονήσου και να βγει στον Ατλαντικό μέχρι το βράδυ σήμερα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε ότι πάντα φθίνει ο κυκλώνας όταν βρίσκεται πάνω από την ξηρά γιατί χάνει την επαφή με τη θάλασσα όπου τροφοδοτείται με τους υδρατμούς, όπως επίσης και από την τριβή που έχει με την ξηρά.

«Όταν έχουμε αυτές τις καταστάσεις όλα είναι πιο εξασθενημένα, παραμένουν όμως οι εντάσεις του ανέμου και οι βροχοπτώσεις είναι πάρα πολύ έντονες. (…) Θα συνεχίσει μάλλον ως κάποιου είδους τροπική καταιγίδα που μπορεί να παραμείνει για αρκετές ημέρες και να στροβιλίζεται με πολύ χαμηλότερη ένταση και πλέον σε θαλάσσιες περιοχές όπου δεν υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπους, αλλά μόνο για τα πλοία. Περιμένουμε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας, αυτό να συμβεί, να φύγει δηλαδή από την ξηρά και να έρθει στον Ατλαντικό τις πρώτες βραδινές ώρες της Πέμπτης, ώρα Ελλάδος. (…) Το νερό θα αργήσει να φύγει, θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα, δημιουργεί προβλήματα για αρκετό καιρό και αρκετές εβδομάδες. Στην Κατρίνα υπήρχαν μήνες που τα νερά είχαν παραμείνει στην Λουιζιάνα και δημιούργησαν τεράστιες ζημιές και στη συνέχεια οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Υποδομές και όλες οι λειτουργίες σταματούν για πάρα πολύ καιρό. Είναι κάτι το οποίο πραγματικά είναι καταστροφικό. Δυστυχώς οι τροπικοί κυκλώνες είναι από τα ισχυρότερα και σε μέγεθος και σε ένταση φαινόμενα στη φύση. Αυτές οι περιοχές είναι ευάλωτες σε αυτά τα φαινόμενα. Όχι μόνο η Αμερική, αλλά και η Κούβα, η Αϊτή, όλες οι περιοχές που βρίσκονται μέσα στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και τα διάφορα άλλα νησιά που υπάρχουν εκεί, Κεντρική Αμερική και όχι μόνο, υπάρχουν πολύ ισχυροί κυκλώνες επίσης στην Ασία που σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους και αυτοί είναι πάρα πολύ ισχυροί. Απλά λόγω πάντα να το πω διαφορετικά, ότι όταν πλήττεται η Αμερική υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα. Οι τροπικοί κυκλώνες, είναι κάτι το οποίο το βιώνουμε κάθε χρόνο. Είναι μια πλούσια χρονιά η φετινή. Ήδη έχουμε εννέα τροπικούς κυκλώνες να έχουν σχηματιστεί πάνω από το μέσο όρο, στον Ατλαντικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγουβάρδος.

Προφανώς και επηρεάζει τα φαινόμενα η κλιματική κρίση .καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα έχει ως συνέπεια να ανέβει η θερμοκρασία της θάλασσας, όπως συμβαίνει στην περιοχή μας.

«Και στον καύσωνα φέτος αλλά και πέρυσι είχαμε δει θερμοκρασίες στο Ιόνιο στους 30 βαθμούς, 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά. Όλη η Μεσόγειος, κυρίως η Ανατολική Μεσόγειος είναι πολύ ζεστή αυτή την περίοδο. Είμαστε 1 με 2 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές και αυτό έχει τις συνέπειές του όταν σχηματίζεται ένα σύστημα στη Μεσόγειο, ένα βαρομετρικό χαμηλό από αυτά που πρέπει να έχουμε και έχουμε σε κάποια σημεία αυτή τη στιγμή και θα έχουμε τους επόμενους μήνες, με τα ζεστά νερά κάνουν τα συστήματα αυτά πιο βροχοφόρα. Το είχαμε δει και στον Ντανιέλ πέρσι, δεν δημιουργήθηκε από τη ζεστή θάλασσα ο Ντάνιελ προφανώς αλλά έγινε πιο ισχυρός και από τις ζεστές θάλασσες που είχαμε για παράδειγμα στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα του μεγάλου καύσωνα που είχαμε και το 2023. Αυτό το βλέπουμε παντού και εδώ και είναι πάρα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και για τα οικοσυστήματα αλλά και για την αλληλεπίδραση θαλάσσης και ατμόσφαιρας και το πώς τροφοδοτούν οι πιο ζεστές θάλασσες με υδρατμούς τα βαρομετρικά χαμηλά που επηρεάζουν» τόνισε καταλήγοντας ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More