Κ. Λαγουβάρδος στο Πρώτο για Βαλένθια: Δεν μπορείς με κανένα τεχνικό έργο να σταματήσεις βροχές αυτού του ύψους(audio)
«Δεν μπορείς με κανένα τεχνικό έργο, αυτή είναι η άποψή μου, να σταματήσεις βροχές οι οποίες είναι αυτού του ύψους όπως αντίστοιχα είχαμε πολύ μεγαλύτερες και εμείς τον Σεπτέμβριο πέρυσι» τόνισε ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για τις φονικές πλημμύρες που βίωσε η Ισπανία.
Η Μεσόγειος, εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος, έχει ειδικά αυτούς τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια φαινόμενα που δίνουν πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως μέσα σε ένα 24ωρο και το βλέπουμε συχνά και σε αυτές τις περιοχές που επλήγησαν, όχι απαραίτητα στη Βαλένθια, αλλά στην περιοχή της Καταλονίας ή λίγο βορειότερα, στη νότια Γαλλία πολύ συχνά, στις περιοχές της Ιταλίας, της Λιγουρίας και της Γένοβας και αργότερα όσο προχωρούμε στο φθινόπωρο και ανατολικότερα, προς τη χώρα μας.
«Είναι μια περιοχή που πλήττεται από τέτοια φαινόμενα. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε αρκετά θύματα, αλλά σε άλλες λιγότερα, γιατί εξαρτάται και από το πού θα συμβεί αυτό το γεγονός. Όταν πολύ μεγάλος όγκος αρχής πέσει σε ένα αστικό κέντρο, σε μια μεγάλη πόλη, είναι πιο εύκολο δυστυχώς να έχουμε τραγικές συνέπειες. Περισσότεροι άνθρωποι να πνιγούν, περισσότερες καταστροφές να γίνουν, γιατί οι πόλεις είναι πολύ ευάλωτες σε αυτές τις ισχυρές βροχοπτώσεις σε ένα μικρό χρονικό διάστημα» είπε χαρακτηριστικά. Ο εμπλουτισμός με υδρατμούς είναι πιο έντονος αυτή την εποχή, γιατί έχουμε τις ζεστές θάλασσες στη Μεσόγειο και επομένως για αυτό το λόγο έχουμε συνήθως αυτή την εποχή τα εντονότερα φαινόμενα τα οποία πολύ τοπικά, επηρεάζουν μια περιοχή με εμμονή ορισμένες φορές. Άρα, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, συνδέονται με την κλιματική αλλαγή τα φαινόμενα αυτά αλλά δεν τα δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.
«Πάντα είχαμε τέτοια φαινόμενα στη Μεσόγειο. Υπάρχει μεγάλη βεβαιότητα ότι έχει αυξηθεί η συχνότητά τους και οι συνέπειες βέβαια. Για τις συνέπειες δεν φταίει πάντα όμως ο καιρός, αλλά και τι συμβαίνει και στο έδαφος, τι υποδομές υπάρχουν, τι αντιπλημμυρικά γίνονται» επισήμανε, σημειώνοντας ότι η Μεσόγειος είναι ένα μέρος που τους μετεωρολόγους της περιοχής που τους αγχώνει πολύ αυτό το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου.
«Στη Βαλένθια είχαμε σε ορισμένες περιοχές 400 με 350 χιλιοστά μέσα σε 24 ώρες. Μόνο στη μία μέρα του Ντανιέλ, στις 5 Σεπτεμβρίου αν θυμάμαι καλά, είχαμε 750 στο Πήλιο και μάλιστα μετρημένο σε παραπάνω από έναν σταθμό. Τις ημερήσιες βροχοπτώσεις που είδαμε στην κακοκαιρία Ντάνιελ δεν τις έχουμε ξαναδεί ποτέ στην Ελλάδα και νομίζω ότι είναι οι υψηλότερες που έχουμε δει και στην Ευρώπη σε ημερήσιο επίπεδο. Ήταν πραγματικά εξωπραγματικές» ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος, ενώ συμπλήρωσε πως η βροχή που δέχθηκε η Βαλένθια αντιστοιχεί σε ποσότητα, πιθανότατα, ολόκληρου έτους, όπως συμβαίνει και στην Αθήνα.
Ο πιο ξηρός Οκτώβριος τα τελευταία 15-20 χρόνια
Στον αντίποδα και όσο αφορά στο ζήτημα της λειψυδρίας με αφορμή και τη διακοπή υδροδότησης στην Αράχωβα, ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε ότι «δεν πάμε καλά, γιατί ο Οκτώβριος, θα το ανακοινώσουμε σε λίγο, που τελειώνει σήμερα, ήταν ο πιο ξηρός μήνας που έχουμε τουλάχιστον τα 15-20 τελευταία χρόνια με ελάχιστες βροχοπτώσεις. Σεπτέμβρη είχαμε κάποιες λίγες βροχές κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Επομένως το πρώτο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, ένα δίμηνο που περιμένουμε να έχουμε βροχοπτώσεις, είναι οι πρώτοι μήνες του φθινοπώρου, είχαμε ελάχιστες βροχοπτώσεις, με εξαίρεση κάποια σημεία στη Δυτική Ελλάδα». Όπως είπε, το αν θα γίνει πιο δύσκολη η κατάσταση θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες και εξαρτάται πάρα πολύ από το αν θα έχουμε χιόνια, που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More