Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Λάβδας: Ο Ερντογανισμός έχει βαθιές ρίζες – Η στρατηγική της Δύσης έχει αποτύχει

Δύσκολη θα είναι η συνέχεια στα ελληνοτουρκικά , επισημαίνει από το στούντιο της εκπομπής «Συνδέσεις» ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα πρέπει να συνδιαμορφώσει νέα προσέγγιση καθώς η στρατηγική που χάραξε η Δύση με αυταπάτες, έχει αποτύχει.

H εικόνα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που σφίγγει τη γροθιά του και φωνάζει ότι θα φύγουν οι πρόσφυγες, όπως περιέγραψε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Γιάννης Μανδαλίδης, είναι χαρακτηριστική της εθνικιστικής ρητορικής με την οποία η τουρκική αντιπολίτευση προσεγγίζει δεξαμενή 11 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, ενώ όλα δείχνουν επανεκλογή Ερντογάν στις 28 Μαΐου. Παράλληλα από το Παρίσι μέχρι το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον είναι εμφανές ότι η Δύση δεν θέλει τον Ερντογάν.

Αν ο Κιλιτσντάρογλου αναδεικνυόταν νέος πρόεδρος, θα υπήρχε μια προσπάθεια τουλάχιστον φαινομενικής εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Δύση, αλλά αυτό δεν θα σήμαινε κατά κανέναν τρόπο καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα», είπε ο κ. Λάβδας. Αντιθέτως, θα δεχόμασταν πιέσεις να τα βρούμε με δεδομένο ότι η Τουρκία θα ήταν πια πιο κοντά στη Δύση. Άρα η πορεία θα ήταν δύσκολη ούτως ή άλλως, είτε με Ερντογάν είτε με την αντιπολίτευση. Αυτό που τώρα βλέπουμε όμως είναι ότι ο Ερντογανισμός έχει πολύ βαθιές ρίζες στην Τουρκία. Ένα μείγμα ταυτότητας θρησκευτικών, αξιακών και συναισθηματικών προσεγγίσεων στην πολιτική. Το 49,5% που εξασφάλισε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο των εκλογών ήταν εντυπωσιακό και η διαφορά των 2 εκατομμυρίων ψήφων ενισχύει την άποψη ότι ο Ερντογανισμός ήρθε για να μείνει. Πρέπει να προσπαθήσουμε να συνδιαμορφώσουμε την προσέγγιση της Δύσης στο μέτρο του δυνατού απέναντι στην Τουρκία, η οποία δεν θα είναι η Τουρκία που κάποιοι λανθασμένα έβλεπαν πιο κοντά στη Δύση, είπε ο κ. Λάβδας.

«θέλει να αφήσει το στίγμα του στην τουρκική ιστορία και αυτό έχει κινδύνους»

Ο Ερντογάν θέλει να αφήσει τη σφραγίδα ενός πολύ μεγάλου ηγέτη με τη διάσταση του ενός αιώνα από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής πολιτείας. Θα ταυτιστεί και με τη γαλάζια πατρίδα. Σίγουρα για τον Τούρκο που τον υποστηρίζει θα είναι ένας πατερούλης, ένα μοντέλο ηγέτη πάρα πολύ πατερναλιστικό και προς τα έξω. Από καιρού εις καιρόν θα δημιουργεί περιπέτειες. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα επιστρέψει στην αγκαλιά της Δύσης. Θα παραμείνει ένας ηγέτης ο οποίος θα προσπαθήσει παρά τις δηλώσεις οι οποίες όπως λέτε κυμαίνονται πάρα πολύ, θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί με προσεκτικά βήματα βεβαίως, έτσι όχι πατώντας ένα κουμπί και από το ΝΑΤΟ και κατά την άποψή του Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε ο καθηγητής και τόνισε:

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει με τα οικονομικά. Αν δεν μπορέσει να πάρει τη βοήθεια που θέλει από το Κατάρ, από χώρες άλλες του Κόλπου, από το Πακιστάν, από την Κίνα και βεβαίως από τις παράνομες ρωσικές ταμειακές εισροές, θα αναγκαστεί κάπως να συζητήσει και με τη Δύση. Έχει δυνατότητα να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Τουρκία. Επίσης πρέπει να μας προβληματίζει ότι η ψήφος της τουρκικής διασποράς για τον Ερντογάν φτάνει το 65%, όπως στη Γερμανία.

Η Δύση θα πρέπει να ξανασκεφτεί τη στρατηγική της, επισημαίνει ο Κώστας Λάβδας, εξηγώντας ότι η ήπια στρατηγική που είχε στόχο να αποτρέψει στροφή της Τουρκίας περισσότερο στην Ασία ή στην Ανατολή, έχει αποτύχει, γι’ αυτό πρέπει η Ελλάδα στο μέτρο των δυνατοτήτων της να συνδιαμορφώσει πλέον νέα στρατηγική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε μικρότερο βαθμό και στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More