Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Ζαχαριάδης στο Πρώτο για τα Γλυπτά: Εμείς υποστηρίζουμε τις κινήσεις της κυβέρνησης – Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, όχι μικροπολιτική εκμετάλλευση (audio)

Αναφορικά με την πολιτική αντιπαράθεση για το ύψος του κατώτατου μισθού και το διαφημιστικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για άμεση προσαρμογή του στα 800 ευρώ και επομένη προσαρμογή στα 880, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, εξηγώντας πώς δικαιολογείται αυτό το ποσό.

Αναφερόμενος σε χθεσινή δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη στο Πρώτο Πρόγραμμα όπου έκανε λόγο για ανατιμήσεις 5 έως 10% στο σουπερμάρκετ από τη νέα χρονιά, ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε ότι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από αυτό το ποσοστό.  «Θέλω να πω λοιπόν ότι οι μισθοί βρίσκονται καθηλωμένοι εδώ και πολλούς πολλούς μήνες στα επίπεδα προ του πληθωρισμού, με τις πρώτες πολύ μικρές αυξήσεις, κάτι 2% που έδωσε στην αρχή ο κύριος Μητσοτάκης και στη συνέχεια έδωσε και λίγο περισσότερο και η ακρίβεια τρέχει» συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να μπορούν να υποστηριχθούν οικονομικά από τις επιχειρήσεις, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε «χαίρομαι που μπαίνει στην παράμετρο της επιχειρηματικότητας το μισθολογικό κόστος, γιατί υπάρχουν και άλλα κόστη». «Δηλαδή πώς μπορούμε να περιορίσουμε το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων; Έκανε μεταρρυθμίσεις εκεί η κυβέρνηση για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι μικρότερες και οι μεγαλύτερες να κάνουν πράσινες επενδύσεις και να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος; Δεν έκανε. τι γίνεται με τη γραφειοκρατία που κι αυτό έχει ένα μεγάλο κόστος στις επιχειρήσεις; Εδώ έχουν γίνει κάποια βήματα πολύ λιγότερα από ό,τι έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βλέπω ότι και το ίντερνετ πάει σε μεγαλύτερες ταχύτητες και οι υπηρεσίες του δημοσίου είναι πιο ψηφιοποιημένες και τα λοιπά. Άρα βεβαίως, ιδίως για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα εμπλέκεται και η επιχειρηματικότητα. Πρέπει όμως εκεί να δοθούν και να βρεθούν αντίδωρα και αντίμετρα. Διότι αν δεν πάμε έτσι και η επιχειρηματικότητα με τη μισθοδοσία που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα, με τη μισθοδοσία που υπάρχει στον δημόσιο τομέα και με τη μισθοδοσία που υπάρχει στις συντάξεις, κινείται, δεν υπάρχει τρόπος να κινηθεί η επιχειρηματικότητα και να πουλήσει προϊόντα αν δεν μπορεί κάποιος να τα αγοράσει».

Όσο αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως «και ένα σεντ σε αυτή τη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε να δίνεται, είναι σημαντικό, όμως δεν μπορεί κανένας να μην υπολογίζει ότι αυτές οι αυξήσεις οι οποίες προβλέπονται ήδη από τον “τρισκατάρατο” τον νόμο Κατρούγκαλου του 2017, δεν είναι κάποιος καινούργιος νόμος, είναι χαμηλότερες του ύψους του πληθωρισμού».

 

Σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα και τις κατηγορίες της κυβέρνησης για μικροψυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Ζαχαριάδης υποστήριξε ότι «δεν είναι ένα θέμα για το οποίο τα κόμματα θα έπρεπε να τσακώνονται».

«Θα έπρεπε να σέβονται όλοι την εθνική γραμμή, εθνική γραμμή απαράβατη για τη δική μας άποψη είναι αυτό το οποίο είχε πει εδώ και 40 χρόνια όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια η Μελίνα Μερκούρη. Από εκεί και πέρα βλέπω κάθε φορά δύο μήνες, τρεις μήνες, έξι μήνες πριν τις εκλογές, τώρα έχουμε αυτή την ιστορία με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στις εκλογές του 2015 είχαν βρει τον τεράστιο τάφο», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης, εκφράζοντας την άποψη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει να κάνει και «με προεκλογικούς λόγους».

«Εμείς δεν τσακωνόμαστε. Εμείς υποστηρίζουμε τις κινήσεις της κυβέρνησης, κάθε κυβέρνησης και όταν θα είμαστε εμείς κυβέρνηση και αν μετά είναι κάποιος άλλος και πριν από εμάς, με έναν όρο, ότι τα εκθέματα τα οποία μας ανήκουν δεν τα δανειζόμαστε. Τελεία και παύλα. Με βάση αυτό μακάρι να τελεσφορήσει έστω και μία μέρα πριν τις εκλογές η επιστροφή των γλυπτών. Η γνώμη μου είναι ότι σε αυτά τα ζητήματα χρειάζεται εθνική συνεννόηση και όχι προσπάθεια μικροκομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο αφορά στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελευθεριάδου, την παραίτηση της οποίας ζητά η ΝΔ, μετά την υπόθεση του κ. Χειμάρα, ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε για «έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας».

«Προσπάθησε, το μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε με τις απευθείας αναθέσεις 5,5 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και του συνεταίρου του, να το συμψηφίσει με μια νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα που είχε η κ. Ελευθεριάδου και έχουν και άλλοι βουλευτές, ιδίως από το 2008 και μετά, που με βάση την τότε συνταγματική αναθεώρηση επιτρέπεται στους βουλευτές να ασκούν εάν το επιθυμούν, εγώ δεν το κάνω προσωπικά είμαι αποκλειστικής απασχόλησης στο Κοινοβούλιο, τα καθήκοντά τους στην προηγούμενη ή στη σταθερή τους επαγγελματική απασχόληση» ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης καθώς  «με βάση τα όσα έχει πει ο έγκριτος συνταγματολόγος, ο κ. Σωτηρέλης, με βάση το άρθρο 56 του Συντάγματος, επιτρέπεται αυτή η επαγγελματική δραστηριότητα».

«Ξέρω συναδέλφους βουλευτές, είναι γιατροί, επιτρέπεται να ασκούν το επάγγελμά τους. Επίσης συνάδελφοι δικηγόροι ασκούν το επάγγελμά τους κανονικά. Εκεί δεν μπαίνει θέμα τέτοιο. Υπάρχει όμως η υπόθεση του κ. Χειμάρα που την ψάχνει ο εισαγγελέας και έχουμε και αυτό το γαλάζιο πλιάτσικο των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στις εταιρείες του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και του συνεταίρου του. Εγώ είμαι της άποψης ότι σε ένα πολιτικό σύστημα και σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία τα χλωρά δεν μπορούν να καίγονται μαζί με τα ξερά» είπε καταλήγοντας ο κ. Ζαχαριάδης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More