Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Αρβανίτης στο Πρώτο: Η πιο χρήσιμη ψήφος για τον πολίτη σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Κάναμε πολλά όχι μόνο σε επίπεδο διαμαρτυρίας, αλλά και νομοθετικού έργου (audio)

Μια ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές της Κυριακής της 9ης Ιουνίου και στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, βρέθηκε καλεσμένος ο Κώστας Αρβανίτης, Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνομίλησε με τον Φώτη Παπούλια στην εκπομπή «Με τούτα και Μ’ Εκείνα».

Με τη λέξη «κορυφαίο» χαρακτήρισε αρχικά, ο κ. Αρβανίτης τη χθεσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική ομιλία του κ. Στέφανου Κασσέλακη, Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα, προσθέτοντας παράλληλα το εξής «ήταν κάτι ουσιαστικό και έρχεται σε συνέχεια με την παρουσία του προέδρου και του πρώην πρωθυπουργού στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου. Νομίζω ότι αυτό τέμνει το ένα με το άλλο και το θεωρώ πολύ σημαντικό γεγονός, όπως και τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών, παλιών στελεχών, έμπειρων στελεχών του πρώην γραμματέα του Γιώργου Βασιλειάδη, ιστορικών στελεχών όπως είναι ο Φλαμπουράρης, η Φιλίνη και ήμασταν όλοι εκεί. Και αυτό δημιουργεί-σε μένα τουλάχιστον-ένα πολύ ωραίο συγκινητικό συναίσθημα. Με άλλα λόγια, δίνει ένα κλίμα ενότητας, ένα κλίμα αισιοδοξίας και σοβαρότητας και πιο συγκεκριμένα θα έλεγα ότι σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή που ζει η Ευρώπη, όπου η αντεπίθεση της ακροδεξιάς έρχεται πια οργανωμένα και συντεταγμένα, δεν έχεις την πολυτέλεια να λες εγώ έχω μια διαφορετική άποψη, έχω το απόλυτο της αλήθειας και να γίνεσαι κομματάκια».

Εν συνεχεία της συνομιλίας τους, μιας και έχει ήδη την εμπειρία της Ευρωβουλής, αναφορικά με το αν βλέπει διασπάσεις των μεγάλων ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε «θεωρώ ότι υπάρχουν στοιχεία να έχουμε κινήσεις στο χώρο των πολιτικών ομάδων, καθώς δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας φιλελεύθερος, δεξιός ή δημοκράτης μπορεί να ανεχθεί το ανιστόρητο συμμαχίας με τη Μελόνι ή με τον Ορμπάν. Εδώ στη Νέα Δημοκρατία άκουσα όμως την κ. Βόζεμπεργκ, την οποία εκτιμώ και για την εργασία της και είναι και η ομορφιά της σύγκρουσης, να λέει άμα έχει άλλη άποψη, γιατί όχι, το κουβεντιάζουμε. Αυτό είναι ιστορικός συμβιβασμός σε αυτό. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν ευρωβουλευτές διότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει αυτή τη δυνατότητα να είσαι πιο απελευθερωμένος μετά τις ευρωεκλογές. Μπορεί όμως, να δούμε και ρωγμές. Μπορεί να δούμε ρωγμές από τον χώρο των σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι σε βασική τους κίνηση τρέχουν να βρουν το συντηρητισμό για να αλιεύσουν ψήφο και πάνε όλο πιο δεξιά και η δεξιά η πιο ακροδεξιά και η ακροδεξιά κοντά στους φασίστες. Κοιτάξτε είναι ένα τρένο πάρα πολύ επικίνδυνο. Ο ρόλος της αριστεράς, της δικιάς μας, της σύγχρονης αριστεράς, είναι να είναι φάρος κυριολεκτικά και συναινετικός και συνδετικός κρίκος. Ενδεχομένως- εγώ θα το προσπαθήσω-να δημιουργούμε ρωγμές τέτοιες σε σοσιαλιστές και πράσινους για μια μεγάλη, πιο ευρεία, η οποία θα είναι η μοναδική πολιτική ομάδα εκτός από την ακροδεξιά που θα ανέβει».

Ερωτηθείς έπειτα για το θέμα της αποχής, ο κ. Αρβανίτης ανέφερε χαρακτηριστικά «κατ’ αρχήν αυτός ο μπαμπούλας της αποχής νομίζω ότι είναι σε μηχανή που όλο λέει ότι θα έχει αποχή, οπότε μην πάτε. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να πάμε απέναντι σε αυτό και θα πρέπει να συμμετάσχουμε. Και επίσης το θεωρώ τρελό πραγματικά να υπάρχουν θέματα σε εξέλιξη-που τα ξέρει ο κόσμος-και να λέει κάποιος απέχω δεν με νοιάζει, ενώ ξέρει ότι μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγιναν τομές, έγιναν παρεμβάσεις, θύμωσαν κυβερνήσεις, δημιούργησαν συγκρούσεις και νομίζω ότι η απάντηση είναι η συμμετοχή. Εγώ θεωρώ ότι η πιο χρήσιμη ψήφος σήμερα για τον πολίτη, τον δημοκράτη, είναι ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διότι έχουμε συγκεκριμένα πράγματα που κάναμε-και μάλιστα πολλά-όχι μόνο σε επίπεδο διαμαρτυρίας, αλλά και νομοθετικού έργου».

Τέλος, στην ερώτηση για το ποια είναι τα τρία καίρια ζητήματα της Ευρώπης ο κ. Κώστας Αρβανίτης είπε «η ειρήνη, διότι κινδυνεύουμε να γίνουμε παρανάλωμα του πυρός με έναν πόλεμο ο οποίος δεν καταλαβαίνουμε γιατί συνεχίζεται, έχουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία και να βοηθήσουμε τη δημοκρατική πολιτεία της Ρωσίας να ανατρέψει αυτό το ανελεύθερο καθεστώς. Και είναι επίσης η κλιματική κρίση αλλά και τα δικαιώματα από τα εργατικά μέχρι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού μέσα στο νέο σπίτι που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κατάκτηση η Ένωση, μεγάλη κατάκτηση όπως και το Κοινοβούλιο μεγάλη κατάκτηση. Το Κοινοβούλιο λοιπόν, πρέπει να αναπνεύσει και για να αναπνεύσει θέλει δημοκρατικούς ευρωβουλευτές και συγκεκριμένες δυνατές πολιτικές ομάδες».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More