Κύπρος: Πρώτη πτήση Παλαιστινίων στη Λάρνακα με ισραηλινή αερογραμμή
Για πρώτη φορά Παλαιστίνιοι τουρίστες προσγειώθηκαν τη Δευτέρα (22/8) στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας με πτήση της ισραηλινής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας Arkia, που πέταξε απευθείας με προορισμό την Κύπρο αναχωρώντας από το διεθνές αεροδρόμιο Ραμόν του νοτίου Ισραήλ.
Ανταπόκριση – Κύπρος: Μανιάνα Καλογεράκη
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δρ. Γαβριήλ Χαρίτος, καθηγητής Ιστορίας πολιτικών σχέσεων Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στο ισραηλινό Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ (Πρόγραμμα Μεσογείου), πρόκειται για την πρώτη τουριστική πτήση με Παλαιστίνιους επιβάτες, κατόχους διαβατηρίων της Παλαιστινιακής Αρχής, που ταξίδεψαν από το ισραηλινό αεροδρόμιο Ραμόν, κατ’ εφαρμογή της νέας δέσμης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία συμφωνήθηκε κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη.
Μέχρι πρότινος, σημειώνει ο κος Χαρίτος, προκειμένου οι κάτοχοι διαβατηρίων της Παλαιστινιακής Αρχής να μπορέσουν να μεταβούν στο εξωτερικό αεροπορικώς, έπρεπε προηγουμένως να μετακινηθούν οδικώς από την Δυτική Όχθη στην Ιορδανία μέσω του σταθμού συνοριακού ελέγχου της Γέφυρας Άλενμπι για να φτάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμμάν και από εκεί να επιβιβαστούν στις πτήσεις τους. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται επί δεκαετίες επειδή οι ισραηλινές αρχές δεν επιτρέπουν σε πολίτες της Παλαιστινιακής Αρχής να επιβιβάζονται σε πτήσεις που αναχωρούσαν από το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υιοθετήθηκαν παραμονές της επίσκεψης Μπάιντεν στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή, συμφωνήθηκε οι πολίτες της Παλαιστινιακής Αρχής να έχουν το δικαίωμα να μεταβούν οδικώς από την Ραμάλα μέσω της Ιερουσαλήμ στο νέο διεθνές αεροδρόμιο Ραμόν, που βρίσκεται πλησίον του ισραηλινού θερέτρου Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας, διασχίζοντας 180 χλμ. με ισραηλινό λεωφορείο, ειδικά ναυλωμένο κατόπιν εφαρμογής ειδικού πρωτοκόλλου ασφαλείας σε συντονισμό με τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκ των συνολικά 40 επιβατών της πτήσης, περιλαμβάνονταν 25 μέλη τοπικού συλλόγου Παλαιστινίων φαρμακοποιών της Δυτικής Όχθης, που αρχικά είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν τουριστική εκδρομή με προορισμό της Τουρκία. Ωστόσο, το παλαιστινιακό ταξιδιωτικό πρακτορείο που είχε αναλάβει την διοργάνωση της εκδρομής τους, τους πρότεινε ως εναλλακτικό προορισμό την Κύπρο, επειδή οι ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες δεν πραγματοποιούν ακόμα πτήσεις προς και από τα τουρκικά αεροδρόμια και επιπροσθέτως, η πτήση της ιδιωτικής εταιρείας Arkia προοριζόταν αποκλειστικά για τουρίστες – κατόχους διαβατηρίων Παλαιστινιακής Αρχής κατ’ εφαρμογήν των νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο Πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μωχάμαντ Ιστάγιε, με δηλώσεις του στα παλαιστινιακά ΜΜΕ, επανέλαβε το αίτημα της κυβέρνησής του να επαναλειτουργήσει το διεθνές αεροδρόμιο της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να εξυπηρετούνται ευκολότερα οι κάτοχοι παλαιστινιακών διαβατηρίων κάτοικοι της Δυτικής Όχθης. Το αεροδρόμιο που βρίσκεται στην περιοχή Αταρότ, στα βόρεια περίχωρα της Ιερουσαλήμ και πλησίον του σημείου ελέγχου Καλάντια, λειτουργούσε ως διεθνές αεροδρόμιο έως τις αρχές Ιουνίου 1967 υπό την ονομασία «Αεροδρόμιο Αλ-Κουντς», όταν η Ανατολική Ιερουσαλήμ βρισκόταν υπό ιορδανική κυριαρχία. Ωστόσο, όταν η Ανατολική Ιερουσαλήμ περιήλθε υπό ισραηλινό έλεγχο ως αποτέλεσμα του Πολέμου των Έξι Ημερών το καλοκαίρι του 1967, από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο σταμάτησαν να εκτελούνται τουριστικές πτήσεις και λίγα χρόνια αργότερα σταμάτησε παντελώς η λειτουργία του, με τμήμα της έκτασής του να έχει περιληφθεί από το 2001 και εντεύθεν σε ευρύτερο πρόγραμμα οικοδομικών εργασιών εκ μέρους ισραηλινών κατασκευαστικών εταιρειών, καταλήγει ο κος Χαρίτος.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More