«Κόλλησαν» στο Βόσπορο 20 δεξαμενόπλοια μετά την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο (video)
Περισσότερα από 20 δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο, κυρίως από το Καζακστάν, «κόλλησαν» στα στενά του Βοσπόρου, μετά τις έκτακτες απαιτήσεις της Τουρκίας για πρόσθετες ασφαλιστικές βεβαιώσεις, θέτοντας της γραφειοκρατία στην υπηρεσία των ρωσικών συμφερόντων.
Ασφαλιστικές απαιτήσεις υπέρ ρωσικών συμφερόντων
Μετά την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, η Τουρκία υποχρεώνει τα δεξαμενόπλοια που διέρχονται από τα τουρκικά ύδατα, να επιδείξουν πρόσθετες βεβαιώσεις από ασφαλιστικά γραφεία της Δύσης, βεβαιώσεις που μέχρι πρότινος δεν ήταν υποχρεωτικές. Η απαίτηση αυτή δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις, ακόμη και 6 ημερών στα Δαρδανέλια
Για τον σκιώδη στόλο των 100 ρωσικών δεξαμενόπλοιων, όμως, δεν ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί. Τα πλοία διέρχονται κανονικά καθώς είχαν εξασφαλίσει, εκ προοιμίου τις απαιτούμενες βεβαιώσεις από τις ρωσικές ασφαλιστικές εταιρίες
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η εμπλοκή στα Δαρδανέλια είναι ενδεικτική της φιλορωσικής πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία.
Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ΗΠΑ: «Οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τον τρόπο που η νέα πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης μπορεί να καθυστερήσει τη διέλευση των πλοίων από τα στενά της Τουρκίας».
Η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο δείχνει προβληματική από την 1η κιόλας ημέρα εφαρμογής
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίνε Ζαν Πιέρ, δήλωσε: «Θεωρούμε πως η επιβολή πλαφόν σε αυτό το όριο τιμής, δίνει, ξεκάθαρα, τη δυνατότητα στη Ρωσία για να συνεχίσει τις εξαγωγές».
H Ε.Ε. και οι G7 προσπαθούν να βρουν συμβιβαστικό τρόπο επίλυσης του προβλήματος με την Τουρκία, την ώρα που οι ασφαλιστές φοβούνται πώς εάν υποκύψουν στην τουρκική απαίτηση, θα έχουν παραβιάσει τις δυτικές κυρώσεις
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ πάντως δηλώνει σίγουρος πως θα βρεθούν αγοραστές για το ρωσικό πετρέλαιο και προβλέπει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Στην Ουκρανία
Η έκρηξη στην αεροπορική βάση του Κουρσκ φωτίζει το νυχτερινό ουρανό και ο τοπικός κυβερνήτης κάνει λόγο για επίθεση με ντρόουν που χτύπησε δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων. Είναι η τρίτη τέτοια επίθεση σε ρωσική αεροπορική βάση εντός 24 ωρών και ακολουθεί τα πλήγματα σε Ριαζάν και Σεράτοφ για τα οποία η Μόσχα κατηγόρησε ευθέως την Ουκρανία.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ, Ρομάν Σταροβόιτ, αναφέρει πως: «Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την επιφυλακή για τρομοκρατικό κίνδυνο από τις 5 το απόγευμα και για άλλες 15 μέρες».
Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη αλλά ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δηλώνει ειρωνικά ότι οι Ρώσοι ενίοτε «καπνίζουν σε μέρη που απαγορεύεται» και το μείζον ερώτημα είναι πόσο βαθιά μέσα στη Ρωσία μπορεί να χτυπήσει η Ουκρανία. Ουκρανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλούνται οι Νιου Γιορκ Τάιμς υποστηρίζει οι επιθέσεις της Δευτέρας, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις Ρώσοι και προκλήθηκαν ζημιές σε δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά, έγιναν από ουκρανικό έδαφος. Κι εντωμεταξύ ενισχύονται οι εικασίες για ένα ντρόουν ουκρανικής κατασκευής με εμβέλεια χιλίων χιλιομέτρων.
Την ώρα που το βρετανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει τα 3 πλήγματα στρατηγικές αποτυχίες της ρωσικής αεράμυνας, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατηγορεί την Ουκρανία για βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια και πυρηνική τρομοκρατία, λέγοντας: «Το καθεστώς του Κιέβου επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση μιας πυρηνικής καταστροφής βομβαρδίζοντας τις εγκαταστάσεις στη Ζαπορίζια. Η Ρωσία κατατάσσει αυτές τις Ουκρανικές επιθέσεις στις πράξεις πυρηνικής τρομοκρατίας».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προετοιμάζει τους πολίτες για ακόμη μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος ενώ γιορτάζει την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων επισκεπτόμενος Ουκρανούς στρατιώτες στο Ντοντέτσκ και τονίζει πως: «Ξέρω ότι οι στρατιώτες μας, ιδίως στα ανατολικά, είναι οι πιο δυνατοί γιατί η κατάσταση στα ανατολικά είναι η πιο δύσκολη. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αντοχή και την πυγμή σας».
Κι ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθαρίζει και πάλι τη θέση του για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι το εδαφικό και οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι ζητήματα που αναπόφευκτα θα τεθούν, το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι για την ώρα δε διακρίνει προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Λήδα Παπαδοπούλου
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More