Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κως: Κέντρο πολιτισμού στο παλιό μεταλλείο στο Ζηνί της Κεφάλου

Στην επικαιροποίηση της μελέτης για την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στο Ζηνί, στη Κέφαλο της Κω, θα προχωρήσει η δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος, Θεοδόσης Νικηταράς, δεσμεύτηκε για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, στην διάρκεια εκδήλωσης τη Δευτέρα 22 Αυγούστου με θέμα: «Δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Οικολογίας, Κοινωνικής Οικονομίας» στο Ζηνί.

Τόνισε ότι είναι ιστορικό χρέος, «να εξετάσουμε όλα αυτά τα ακίνητα το Ζηνί, την ΑΒΙΚΩ, το Οινοποιείο, με ξεχωριστό  ενδιαφέρον κι ίσως χρειάζεται νέα προσέγγιση στην διατήρηση της ιστορίας που έγραψαν στην κοινωνική και οικονομική  ζωή του νησιού».

Η μελέτη η οποία έχει κατατεθεί από το 2001, από τον Κώο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σκεύο Παπαϊωάννου, και του Πανεπιστημίου Universitat Kassel της Γερμανίας και την ερευνητική του ομάδα, στηρίζεται στην κοινωνική οικονομία και προβλέπει παραγωγικά, εκθεσιακά, μεταποιητικά, εργαστήρια, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, πολιτιστικούς χώρους και δασικές διαδρομές.

Εισηγητές στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση ήταν ο Σκεύος Παπαϊωάννου και η αρχιτεκτόνισσα –μηχανικός, Αγγελική Στρατικοπούλου, ενώ παρουσιάστηκε και  απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ: «Οι άνθρωποι του Ζηνιού» του σκηνοθέτη Άγγελου Κοβώτσου.

Διοργανωτής της πρωτοβουλίας αυτής την οποία στήριξε η Δημοτική Ενότητα Κεφάλου και ο ΔΟΠΑΒΣ, ήταν η εταιρεία «Έκφραση-Δρώμενα».

Η συγκεκριμένη περιοχή έκτασης 240 στρεμμάτων παραχωρήθηκε στον δήμο το 1982 μετά τη παύση λειτουργίας  της επιχείρησης εξόρυξης και επεξεργασίας του περλίτη στο λατομείο Μπούρα (δεκαετία του 1960), που  αποτέλεσε και την πρώτη σημαντική και οργανωμένη παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή της Κεφάλου

Στα 2001 προτάθηκε στην κοινότητα Κεφάλου της Κω ένα φιλόδοξο πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης, που είχε ως επίκεντρο τη δημιουργία ενός πολιτιστικού και οικολογικού κέντρου.

Η πρόταση υποβλήθηκε από τον Σκεύο Παπαϊωάννου, στον Δήμο Ηρακλειδών, ο οποίος ανέθεσε την εκπόνηση των σχετικών μελετών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όμως ουδέποτε υλοποιήθηκε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More