Κρανίου τόπος ο Έβρος: Ο φωτογράφος Σάκης Γιούμπασης μιλά στην ΕΡΤ για τη συγκλονιστική εμπειρία του
Ο φωτογράφος Σάκης Γιούμπασης πήγε στον τόπο καταγωγής του, τον Έβρο και αποτύπωσε την απόλυτη καταστροφή σε ένα συγκλονιστικό βίντεο, που δημοσιοποίησε ο ίδιος μέσω social media.
Ο Σάκης Γιούμπασης μίλησε στην ΕΡΤ και τη Λία Χριστάρα, περιγράφοντας τη συγκλονιστική εμπειρία του, σε μία περιοχή, που έχει γίνει στάχτη και θυμίζει πλέον κρανίου τόπο…
«Η λήψη του βίντεο έγινε πριν μία εβδομάδα ακριβώς, την Τρίτη και ήταν σε ένα διάστημα, που είχε πέσει λίγο η φωτιά, κάτι που ήταν σημαντικό για μένα για να μπορέσω να πετάξω το drone χωρίς να ενοχλώ τα πτητικά μέσα και οτιδήποτε υπήρχε σε δράση.
Πήγα στην Αλεξανδρούπολη την τρίτη ημέρα, οι γονείς μού είπαν ότι υπάρχει μία φωτιά, όπως κάθε καλοκαίρι ξέρουμε ότι υπάρχουν φωτιές και λες οκ, θα σβήσει. Αλλά εκεί περνούσαν οι μέρες και εκείνη η μέρα, που ήταν κρίσιμη για μένα και είπα θα πάω ήταν η εκκένωση του νοσοκομείου. Οπότε τότε, φαντάστηκα ότι θα είναι κάτι πολύ μεγάλο και ήθελα να πάω να δω τα μέρη που ζούσα πώς είναι. Δεν ήταν ευχάριστο, βέβαια το καλό είναι ότι οι οικισμοί δεν έχουν πάθει μεγάλες ζημιές. Η μεγάλη ζημιά έγινε με τους 20 ανθρώπους, που κάηκαν στο δάσος και το δάσος, το οποίο στην ουσία πια δεν υπάρχει στον Έβρο, είναι κάτι, που έχει εξαφανιστεί».
Για το αν περίμενε να δει αυτές τις εικόνες όταν σήκωσε το drone, ο Σάκης Γιούμπασης δήλωσε:
«Περιμένεις να δεις κάτι μεγάλο σε έκταση αλλά η εικόνα από ψηλά είναι πολύ πιο αποκαρδιωτική από χαμηλά. Είναι οι καμένες εκτάσεις απέραντες, πλέον υπάρχουν τούφες πρασίνου, που μας θυμίζουν ότι κάποτε υπήρχε πράσινο εκεί. Τα πλάνα είναι σε διάφορα σημεία. Το οδοιπορικό μου άρχισε από το χωριό Συκορράχη, στα όρια με τον νομό Ροδόπης, μετά είναι στο χωριό Κίρκη, που κι αυτό είχε εκκενωθεί και είναι τα πάντα καμένα. Μετά έφτασα στην Αλεξανδρούπολη και μετά ανέβηκα προς τη Λευκίμη, που είναι στα όρια του πάρκου της Δαδιάς».
Σε ό,τι αφορά αυτό, που του έμεινε σαν συναίσθημα από όλη αυτή την εμπειρία, ανέφερε:
«Το συναίσθημα είναι ότι είχα περπατήσει, είχα κάνει ποδήλατο σε όλες αυτές τις διαδρομές και ήταν καταπράσινες, σαν μικροί είχαμε πάει και εκδρομή στη Δαδιά. Τώρα πια δεν υπάρχουν και δε θα τα ξαναδεί κανείς, που είναι εν ζωή νομίζω, είναι λυπηρό. Τη φύση πρέπει να τη βοηθήσουμε και μεις από εδώ και πέρα και όχι να την εμποδίσουμε σε αυτό, που είναι να κάνει».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More