Κρίστιαν Γκόινι: ο «γεφυροποιός» Βερολίνου – Θεσσαλονίκης τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Μετάλλιο του ΕΛΚ
Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς
Οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις πέρασαν από σαράντα κύματα την περασμένη δεκαετία της ευρωκρίσης. Ειδικά στην περίοδο αυτήν, με κυρίαρχα τα αρνητικά στερεότυπα των Ελλήνων για τους Γερμανούς και των Γερμανών για τους Έλληνες, ήταν ιδιαίτερα σημαντική η προσφορά εκείνων που αντιστάθηκαν σ΄αυτά και έδωσαν τη μάχη διατήρησης και ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων.
Ένας από τους γεφυροποιούς των ελληνο-γερμανικών σχέσεων είναι ο Κρίστιαν Γκόινι. Ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU στην τοπική Βουλή του κρατιδίου του Βερολίνου, Κρίστιαν Γκόινι, είναι γέννημα θρέμμα του Βερολίνου, από το 2006 μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για θέματα Ευρώπης και Μέσων Ενημέρωσης. Κυρίως όμως, ο 57χρονος σήμερα Κρίστιαν Γκόινι είναι σκαπανέας της ελληνο-γερμανικής φιλίας. Για την προσφορά του στην ανάπτυξη των ελληνο-γερμανικών σχέσεων τιμήθηκε με το Μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 24. Αυγούστου στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, το μετάλλιο του ΕΛΚ απένειμε στον Κρίστιαν Γκόινι η Χίλντεγκαρντ Μπέντελε, ευρωβουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). «Ο Κρίστιαν επί πολλά χρόνια συνέβαλε στην ανάπτυξη των ελληνο-γερμανικών σχέσεων», λέει στην ΕΡΤ η ευρωβουλευτής Μπέντελε για την απονομή του μεταλλίου. «Είχε αρχίσει ήδη από τα πρώτα επίπεδα επαφών και ανταλλαγών μεταξύ σχολείων, αθλητικών συλλόγων και τρίτης ηλικίας, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, πυροσβεστικής κ.α.». Αλλά δεν περιορίστηκε σ΄αυτά. «Δημιούργησε νέα δίκτυα επαφών μεταξύ νέων, συλλόγων και ομάδων, φεστιβάλ κινηματογράφου και μουσικής, που είναι μία επένδυση στο μέλλον», τονίζει η Μπέντελε. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή διάσταση. «Είναι αυτά που σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών προσπαθούμε να προωθήσουμε», λέει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.
Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 1990 όταν ως δημοτικός σύμβουλος του δήμου Στέγκλιτς του Βερολίνου βρέθηκε στην αποστολή στον αδελφοποιημένο Σοχό Θεσσαλονίκης. «Βρέθηκα ξαφνικά σε έναν άλλο κόσμο», θυμάται ο Γκόινι. Αυτός ο κόσμος έγινε δικός του, τον κέρδισε με τη φιλοξενία και την εγκαρδιότητά του. Τα ανταπέδωσε ο νεαρός τότε Δυτικοβερολινέζος, ο οποίος αφοσιώθηκε στη σύσφιξη και προώθηση των σχέσεων του Στέγκλιτς με το Σοχό, το Λαγκαδά, τη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τις εκδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια πολλοί Έλληνες γνώρισαν Γερμανούς και Γερμανοί τους Έλληνες πέρα από τα γνωστά στερεότυπα και προκαταλήψεις. Αυτό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο την περασμένη δεκαετία της κρίσης, για την οποία ο Γκόινι δεν φείδεται κριτικής στην υπεροπτική στάση ορισμένων γερμανών πολιτικών.
Προώθησε την παρουσία της περιοχής Λαγκαδά και της Ελλάδας στην ετήσια, μεγάλη έκθεση αγροτικών προϊόντων Gruene Woche στο Βερολίνο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έδειξε και δείχνει για τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Προώθησε και προωθεί τη διασύνδεση του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Βερολίνο και την στήριξη της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής παραγωγής. «Έχουμε ακόμα δρόμο, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», λέει ο Γκόινι. «Μετά τη δεκαετία της κρίσης κατά την οποία πολλοί νέοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα, θέλουμε τώρα να βοηθήσουμε τους νέους να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη και τη Ελλάδα», λέει ο Γερμανός βουλευτής, το Βερολίνο ως διεθνής μητρόπολη είναι ένας «καλός εταίρος» για περαιτέρω συνεργασία.
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και αναγνώριση από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ όχι μόνο της δικής μου δράσης, αλλά και πολλών άλλων εδώ στο Βερολίνο και στη Θεσσαλονίκη», λέει ο Κρίστιαν Γκόινι. Η βράβευσή του ήταν τιμή και για την Ελληνική Κοινότητα του Βερολίνου, στους χώρους της οποίας πραγματοποιήθηκε η τελετή. «Ο Κρίστιαν έχει εμποτιστεί με το ελληνικό πνεύμα», διαπιστώνει ο Παναγιώτης Ματλής, πρόεδρος της Κοινότητας, με την οποία ο Γκόινι διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας. Η κοινότητα που αντιμετωπίζει προβλήματα στέγασης θα χρειαστεί την αρωγή του βουλευτή Γκόινι. Και είναι βέβαιο ότι θα την έχει.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More