Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορυφαίοι ευρωπαϊκοί θεσμοί έρχονται στην πόλη στην Αγορά του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

agora

Στην πιο δυναμική της έκδοση, με έμφαση σε νέες συνεργασίες και συναρπαστικές κοινές δράσεις, επιστρέφει η Αγορά στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Η Αγορά του 66ου ΦΚΘ, πιστή στην αποστολή της να υποστηρίζει το σινεμά του αύριο, ενισχύει νέες συνεργασίες με έμφαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την Ελλάδα.

   Φέτος, η Αγορά:

– Συνεργάζεται με τον υψηλού κύρους οργανισμό European Audiovisual Entrepreneurs – EAVE, που εξειδικεύεται στην επαγγελματική κατάρτιση, την ανάπτυξη έργων και τη δικτύωση παραγωγών οπτικοακουστικών μέσων. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν ένα μοναδικό εργαστήριο που έχει στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής και συμπαραγωγής.

– Φιλοξενεί τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, πρόεδρος του οποίου είναι η Ζιλιέτ Μπινός, εν όψει των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα το 2027.

– Καλωσορίζει τη Φινλανδία, ως προσκεκλημένη χώρα του πρωτοποριακού προγράμματος της Αγοράς, Bridge to the North, το οποίο γεφυρώνει τις κινηματογραφικές συνεργασίες Βορρά και Νότου στην Ευρώπη.

– Υποδέχεται το Ινστιτούτο MIDPOINT, έναν διεθνή οργανισμό εκπαίδευσης και δικτύωσης στον οπτικοακουστικό τομέα. Στη Θεσσαλονίκη θα διοργανώσει ένα εντατικό, εξειδικευμένο εργαστήριο, με έμφαση στη βιωσιμότητα και στρατηγική των εταιρειών παραγωγής.

Πιο αναλυτικά:

Λειτουργώντας ως διεθνής κόμβος δικτύωσης και επαγγελματικής ανταλλαγής για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, η Αγορά ενισχύει τη σταθερή της σχέση με το υψηλού κύρους European Audiovisual Entrepreneurs – EAVE. Το EAVE, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ) και την υποστήριξη του Creative Hub GR του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ), την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, το Film Office της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αγορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Film Fund Luxembourg και το Creative Europe MEDIA, διοργανώνουν το τρίτο EAVE Producers Workshop του 2025 στη Θεσσαλονίκη. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παραγωγούς (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών σειρών), που ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο και επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους διεθνώς, ενισχύοντας τις γνώσεις τους στην ευρωπαϊκή παραγωγή και συμπαραγωγή και χτίζοντας ένα πανευρωπαϊκό επαγγελματικό δίκτυο. Κατά τη διάρκεια της τελικής συνεδρίας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με κορυφαίους επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (commissioning editors, εθνικά και περιφερειακά funds, χρηματοδότες, sales agents κ.ά.) για να συζητήσουν τα πρότζεκτ και την επαγγελματική τους πορεία, αποκτώντας πρόσβαση σε βασικούς παράγοντες της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Οι επαγγελματίες θα ενσωματωθούν στα προγράμματα της Αγοράς για networking και στα προγράμματα επιτάχυνσης (acceleration programs) για πρότζεκτ/ταινίες, αποκομίζοντας μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει την τιμή να φιλοξενεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ετήσια φθινοπωρινή του συνάντηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την προετοιμασία των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα το 2027, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Μέσω αυτής της συνεργασίας, η Αγορά του Φεστιβάλ επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πρόσφορο πεδίο διαλόγου μεταξύ επαγγελματιών και θεσμών, ενισχύοντας το κινηματογραφικό τοπίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ.

Bridge to the North: Καλωσορίζουμε τη Φινλανδία! Η πιο πρόσφατη δράση της Αγοράς ενώνει τον Νότο με τον Βορρά της Ευρώπης, καλωσορίζοντας κάθε χρόνο μία διαφορετική χώρα από τις Βαλτικές και Σκανδιναβικές περιοχές. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των συμπαραγωγών, των συνεργειών και των πολιτιστικών ανταλλαγών που εμπλουτίζουν το παγκόσμιο κινηματογραφικό τοπίο. Το πρόγραμμα έχει ήδη υποδεχθεί επιτυχώς την Λιθουανία και τη Σουηδία. Φέτος, αντιπροσωπεία επαγγελματιών από τη Φινλανδία θα συμμετάσχει ενεργά στην Αγορά, διερευνώντας δυνατότητες χρηματοδότησης και χτίζοντας τις βάσεις για νέες δημιουργικές συμπράξεις με επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλες οι επαγγελματικές δράσεις της Αγοράς θα είναι ανοιχτές για αιτήσεις από πρότζεκτ, ταλέντα και ταινίες από τη Φινλανδία. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, ένας από τους νικητές του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος μικρού μήκους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ελσίνκι θα συμμετάσχει στο Agora Short Film Lab, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για δημιουργούς μικρού μήκους ταινιών, που τους συστήνει το οικοσύστημα των οπτικοακουστικών αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνέργεια αυτή πραγματοποιείται χάρη στη συνεργασία του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Κινηματογράφου της Φινλανδίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ελσίνκι, το Finnish Film Affair, και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Φινλανδίας στην Αθήνα και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται παράλληλα με τα καθιερωμένα προγράμματα της Αγοράς που αναδεικνύουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης και καλλιτεχνικών συνεργασιών, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόβαθρο για συμπαραγωγές, συνέργειες, προώθηση, δικτύωση και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Οι δημιουργοί, όπως διευκρινίζεται, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, όπως κάθε χρόνο, στις δράσεις:

– Agora Series. Φιλοξενώντας καταξιωμένους εγχώριους και διεθνείς προσκεκλημένους, η ενότητα Agora Series προσκαλεί τους επαγγελματίες της οπτικοακουστικής παραγωγής από την Ελλάδα, τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο να παρακολουθήσουν μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως masterclasses, πάνελ συζητήσεων και παρουσιάσεις case studies, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα στις συμμετέχουσες και στους συμμετέχοντες να διευρύνουν τη δικτύωσή τους.

– Crossroads Co-production Forum. Στόχος του Crossroads Co-production Forum είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που συνδέονται με περιοχές της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Οι παραγωγοί των επιλεγμένων κινηματογραφικών σχεδίων σε ανάπτυξη θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους με παραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιρειών πωλήσεων (sales agents) και κορυφαίους ειδικούς από τομείς της παραγωγής.

– Agora Works in Progress. Οι ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα Agora Works in Progress θα παρουσιαστούν σε διακεκριμένους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Μεσόγειο, την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε στάδιο αμέσως πριν την ολοκλήρωσή τους.

– Thessaloniki Locarno Industry Academy. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, συνδιοργανώνουν το Thessaloniki Locarno Industry Academy. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σκοπό να βοηθήσει τους νέους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου και των new media που ειδικεύονται στην προώθηση και διανομή ταινιών να επεκτείνουν την εμπειρία τους και το επαγγελματικό τους δίκτυο στα πεδία των διεθνών πωλήσεων, μάρκετινγκ, διανομής και προγραμματισμού ταινιών.

 – Agora Short Film Lab. Το Agora Short Film Lab, το οποίο διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας και Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών του Κλερμόν-Φεράντ είναι ένα τριήμερο εργαστήριο που περιλαμβάνει συζητήσεις με έμπειρους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην καθοδήγηση των σκηνοθετών μικρού μήκους, καθώς πραγματοποιούν τη μετάβαση προς τη μεγάλου μήκους ταινία. 

 – Agora Film Market. Το Agora Film Market προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και ταινίες από τις χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και δεν συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ταινιών να βρουν τον δρόμο προς άλλα φεστιβάλ και εταιρείες διανομής. Επίσης, παρουσιάζεται μια επιλογή από ελληνικές ταινίες των δύο τελευταίων ετών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More