Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορυφαία παγκόσμια διάκριση στη Φαρμακολογία για Έλληνα επιστήμονα της Αυστραλίας

Ο ομογενής καθηγητής Άρθουρ Χριστόπουλος, πρύτανης της Σχολής Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash, ανακοινώθηκε ως ο φετινός αποδέκτης του βραβείου της Αμερικανικής Εταιρείας Φαρμακολογίας και Πειραματικής Θεραπευτικής (ASPET) 2024 Louis S. Goodman και Alfred Gilman Award in Receptor Pharmacology.

Ο ομογενής καθηγητής είναι ο πρώτος Αυστραλός που λαμβάνει το υψηλού κύρους βραβείο, το οποίο θεσπίστηκε το 1980 για την αναγνώριση και την ενθάρρυνση της εξαιρετικής έρευνας στη φαρμακολογία των βιολογικών υποδοχέων.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως φαρμακοποιός και μοριακός φαρμακολόγος, ο καθηγητής Άρθουρ Χριστόπουλος, έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις του σχετικά με τις νέες θέσεις πρόσδεσης φαρμάκων στους υποδοχείς που συνδέονται με πρωτεΐνες G (GPCR), τη μεγαλύτερη κατηγορία όλων των φαρμακευτικών πρωτεϊνικών στόχων.

Ο ομογενής καθηγητής λαμβάνει το Βραβείο της ASPET σε αναγνώριση των ιδιαίτερα σημαντικών μελετών του στους GPCRs, ιδίως για τη σημαντική συμβολή του στην κατανόηση της αλλοστερίας των υποδοχέων (σ.σ. αλλοστερία: τα μέσα με τα οποία η βιολογική πληροφορία διαδίδεται σε αποστάσεις) και της προκατάληψης των συνδέσμων. Η έρευνά του έχει μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο ανακαλύπτονται φάρμακα για τους GPCR στην ακαδημαϊκή και βιομηχανική κοινότητα.

Το 2023, για ένατη συνεχή χρονιά, ανακηρύχθηκε ως ένας από τους ακαδημαϊκούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο στον τομέα της Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στον κατάλογο Clarivate των Highly Cited Researchers. Το 2021, εξελέγη μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών για τη θεμελιώδη συμβολή του στην ανακάλυψη φαρμάκων και το 2022, μαζί με τον συνεργάτη του στο Πανεπιστήμιο Monash, καθηγητή Patrick Sexton και τον βραβευμένο με Νόμπελ καθηγητή Robert J. Lefkowitz (Πανεπιστήμιο Duke), ο καθηγητής Χριστόπουλος ήταν ακαδημαϊκός συνιδρυτής της Septerna Inc. μιας νέας εταιρείας βιοτεχνολογίας GPCR.

Ο καθηγητής Χριστόπουλος συνέβαλε σημαντικά στην πορεία της Σχολής Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών προς την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη QS World University Rankings by Subject για τη Φαρμακευτική και τη Φαρμακολογία το 2022, ενώ το 2021 ίδρυσε το Κέντρο Ανακάλυψης Νευροφαρμάκων για την ενίσχυση της έρευνας σε καταστάσεις ψυχικής υγείας, φέρνοντας ελπίδα σε όσους οι τρέχουσες θεραπείες είναι αναποτελεσματικές.

«Είναι πραγματικά τιμή μου να λαμβάνω αυτό το βραβείο και να αναγνωρίζομαι μεταξύ εκείνων που το έχουν λάβει από την ίδρυσή του το 1980, τους οποίους θαυμάζω πολύ», δήλωσε ο ομογενής καθηγητής.

«Νιώθω ταπεινός για το ότι θα ενταχθώ στον κατάλογο των άλλων ερευνητών που επιλέχθηκαν από την ASPET κατά τη διάρκεια των δεκαετιών για να λάβουν αυτή τη διάκριση – ο καθένας με τον τρόπο του έχει συμβάλει πραγματικά σημαντικά στον τομέα της φαρμακολογίας».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ASPET για την τιμή αυτή, καθώς και για τη συνεχή δέσμευσή της να προάγει την επιστήμη των φαρμάκων και των θεραπευτικών ουσιών, ώστε να επιταχυνθεί η ανακάλυψη θεραπειών για τις ασθένειες».
Advertisement

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ομογενής καθηγητής Άρθουρ Χριστόπουλος λαμβάνει Βραβείο της ASPET. Το 2013 ήταν επίσης ο πρώτος Αυστραλός που τιμήθηκε με το βραβείο John J. Abel Award in Pharmacology της ASPET, το οποίο δίνεται σε νέους ερευνητές για την πρωτότυπη και σημαντική συνεισφορά τους στο πεδίο της φαρμακολογίας.

Το Βραβείο Louis S. Goodman και Alfred Gilman Award in Receptor Pharmacology απονέμεται κάθε δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της ASPET.

Πηγή: Νέος Κόσμος
Φώτο: Monash University

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More