Κορονοϊός: Ποιο είναι το αντιικό χάπι που μειώνει τη διάρκεια της λοίμωξης
Το αντιιικό χάπι ενσιτρελβίρη (ensitrelvir) μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε άτομα με ήπια λοίμωξη με κορονοϊό και περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης μακράς Covid-19, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Nature».
Όπως αναφέρει το άρθρο, η κλινική δοκιμή έδειξε ότι η ενσιτρελβίρη μειώνει τη διάρκεια της λοίμωξης με κορονοϊό κατά περίπου μία ημέρα. Η ιαπωνική εταιρεία Shionogi που ανέπτυξε το φάρμακο δήλωσε επίσης ότι η ενσιτρελβίρη έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την εμφάνιση μακράς Covid-19. Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί και επικρίνουν τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης κλινικής δοκιμής. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Συνέδριο για τους ρετροϊούς και τις ευκαιριακές λοιμώξεις (CROI) στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον στις 21 Φεβρουαρίου και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.
Σήμερα, δύο αντιικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία του κορονοϊού: το Paxlovid και η μολνουπιραβίρη (molnupiravir). Και τα δύο χορηγούνται σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου. Κανένα από τα δύο διαθέσιμα φάρμακα δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το κίνδυνο μακράς Covid-19, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το Paxlovid μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η κλινική δοκιμή σε περίπου 1.200 άτομα έδειξε πως η χορήγηση 125 mg ενσιτρελβίρης ημερησίως, επιτάχυνε κατά περίπου 24 ώρες την υποχώρηση πέντε συμπτωμάτων της Covid-19- ρινική καταρροή, πονόλαιμο, βήχα, πυρετό και κόπωση.
Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφανίστηκαν αρνητικοί σε μοριακό τεστ περίπου 29 ώρες νωρίτερα από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα με τη Shionogi, η μελέτη ήταν η πρώτη που διαπίστωσε στατιστικά σημαντική μείωση του χρόνου θετικότητας. Επιπλέον, το φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο μακράς Covid-19 από το 26% στο 14% στους ασθενείς που είχαν έντονα συμπτώματα κατά τα αρχικά στάδια της λοίμωξης.
Αμφιβολίες σχετικά με τον σχεδιασμό της κλινικής δοκιμής
Ωστόσο, επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη επισημαίνουν ότι η κλινική δοκιμή δεν προοριζόταν ειδικά για τη διερεύνηση του κινδύνου μακράς Covid-19. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι δεν είναι σαφές εάν ο ορισμός της Shionogi για τη μακρά Covid-19 είχε καθοριστεί πριν από την έναρξη της δοκιμής, δήλωσε ο γιατρός Έρικ Τοπόλ, διευθυντής του Scripps Research Translational Institute στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Επειδή επρόκειτο για μια διερευνητική φάση της μελέτης, δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα, πρόσθεσε.
Επιπλέον, οι ειδικοί δεν φαίνεται να συμφωνούν ότι ο κορονοϊός προκαλεί μακρά Covid-19. «Είναι απολύτως πιθανό ο ιός να μην έχει καμία σχέση με την μακρά Covid-19», δήλωσε ο Έντουαρντ Μιλς, ερευνητής στον τομέα της υγείας στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά. Η μακρά Covid-19 μπορεί να προκαλείται, για παράδειγμα, από την ανοσολογική αντίδραση στον ιό, σημείωσε.
Η ενσιτρελβίρη μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί μόνο στην Ιαπωνία.
ΠΗΓΗ:΅Nature
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More