Τρίτη, 8 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομοτηνή: Λίγο πριν τη λήξη του έτους οι αγρότες στη Ροδόπη και στην Ξάνθη κάνουν τον απολογισμό τους

Λίγο πριν τη λήξη του έτους αγρότες της Ροδόπης και της Ξάνθης κάνουν τον απολογισμό τους. Ζυγίζουν παραγωγές, εκτιμούν καλλιέργειες και τεχνικές, μα κυρίως μετρούν έσοδα θέλοντας όσο το δυνατόν συντομότερα να πληρώσουν γεωπόνους και να καλύψουν τα έξοδα της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς .

Σημείο «αναφοράς», όπως λένε, παραγωγοί του Ερασμίου, της Θαλασσιάς και των Τοξοτών της Ξάνθης, αλλά και της Αμβροσίας της Αιγείρου και της Ξυλαγανής ήταν οι καιρικές συνθήκες. Η μεγάλη πλημμύρα των ανοιξιάτικων ημερών μνημονεύεται από τους παραγωγούς ως αιτία πολλών εμποδίων και δυσμενών συνεπειών: «Πήγαν όλα πίσω, οψίμησε η παραγωγή,μειώθηκε η παραγόμενη ποσότητα» δηλώνουν.

Στέκονται στη βροχή της άνοιξης και στο υψηλό κόστος παραγωγής. Όπως δήλωσαν στο ertnews.gr για τη φετινή χρονιά περιμένουν την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, που θα τους δώσει την δυνατότητα να αποπληρώσουν τα έξοδά τους. «Έξοδα», που, όπως είπαν, έπιασαν «ταβάνι»: «Πετρέλαιο, λιπάσματα, όλα τα αγροεφόδια αυξημένα» είπαν και έσπευσαν να δώσουν το παράδειγμα τους: «Παράδειγμα τέτοιο, τα 900 ευρώ που πλήρωσα πέρσι, 1700 ευρώ φέτος για τα ίδια χίλια κιλά».
«Εμείς την πουλάμε μόνοι μας και αυτό μας σώζει» αναφέρουν παραγωγοί που προωθούν οι ίδιοι την παραγωγή τους, ωστόσο, όπως τόνισαν: «Απαιτείται πολύς κόπος, μεγάλη προσπάθεια και πολλές φορές αυξημένο κόστος, λόγω των εργατικών χεριών».
Όσον αφορά στο μέλλον του τόπου τους και του επαγγέλματος που υπηρετούν χρόνια; «Κάποιοι νέοι και νέες μπαίνουν σε προγράμματα» δηλώνουν και προσθέτουν: «Έχουν μεράκι, θα φανεί στο αποτέλεσμα» έτοιμοι να δουλέψουν μαζί τους “μεταφέροντας” μυστικά και τεχνικές, αλλά και βλέποντας κοντά τους νέες μεθόδους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More