Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομοτηνή: Άγχος και κατάθλιψη παρόν στην καθημερινότητα των κατοίκων της Θράκης

Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους δύο άνδρες δηλώνει αγχωμένος –η στην καθημερινότητά της /του. Και ένας στους τρεις άνδρες και γυναίκες έχουν περάσει περίοδο κατάθλιψης. Δύο στους τρεις στέκεται στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των δομών ψυχικής υγείας με προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κομοτηνής δέκατρείς (13) άνδρες σε σύνολο είκοσι τριών (23) και είκοσι (20) γυναίκες σε σύνολο τριάντα έξι (36), σε σύνολο εξήντα δύο (62), ένας στους δύο, δηλώνουν αγχωμένοι στην καθημερινότητά τους. Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ φαντάζει ανησυχητικό το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι έχουν περάσει φάση κατάθλιψης. Δηλαδή, ένας στους τρεις άνδρες και σχεδόν μια στις δύο γυναίκες έχουν περάσει φάση κατάθλιψης.

Αναλυτικότερα, οκτώ (8) άνδρες σε σύνολο είκοσι έξι (26) και δεκαεπτά (17) γυναίκες σε σύνολο τριάντα εννέα (39) απάντησαν ότι: «Ναι. Έχει περάσει φάση κατάθλιψης», μία στις δύο γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα. Και αντίστοιχα είκοσι ένας (21) άνδρες και δεκαοκτώ (18) γυναίκες απάντησαν «Όχι, δεν έχουν περάσει» σχεδόν δύο στους τρεις επί του συνόλου των ερωτηθέντων, τριάντα εννέα (39) συνολικά άτομα σε σύνολο εξήντα δύο (62) ερωτηθέντων.

Τέλος, σε ερώτημα εάν θεωρούν αρκετές τις Δομές και τις Υπηρεσίες Υγείας που λειτουργούν σήμερα για ζητήματα Ψυχικής Υγείας; Ένας-μία στους εννέα μόνο δήλωσε ικανοποιημένος-η. Έτσι, είκοσι οκτώ (28) στις τριάντα έξι (36) γυναίκες απάντησαν «Όχι», δεν είναι αρκετές, επτά (7) εξ αυτών δεν είναι κάτοικοι της περιοχής, αλλά μένουν προσωρινά. Αντίστοιχα είκοσι ένας (21) άνδρες δήλωσαν ότι δεν είναι αρκετές οι τέσσερις (4) εκ των οποίων είναι καταγόμενοι από άλλες περιοχές της χώρας. Έξι, (6), δήλωσαν άγνοια, εκ των οποίων τέσσερις (4) γυναίκες και δύο (2) άνδρες. Σημείο που φανερώνει, ίσως, και ένα έλλειμμα ενημέρωσης για τις δυνατότητες στήριξης που υπάρχουν σήμερα από δομές υγείας. Ξεχώρισαν στις απαντήσεις τους αναφορές του τύπου: «Αν βρεις μη αγχωμένο δείξε τον και σε εμάς» ή «Υπάρχει άνθρωπος σήμερα που να μην έχει περάσει κατάθλιψη;» ή «Οι δομές υγείας είναι αρκετές χρειάζονται όμως ενίσχυση με προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για να λειτουργούν σωστά».

Εκείνο που προκύπτει απο το ρεπορτάζ είναι οτι οι ερωτηθέντες παραδέχονται τη «συντροφιά» του άγχους, άλλοτε δημιουργική και άλλοτε αποδιοργανωτική. Αναμοχλεύουν τη μνήμη τους και φέρνουν στην επιφάνεια τις περιόδους εκείνες της κατάθλιψης. Επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης των δομών υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες στους ψυχικά ασθενείς. Κάτοικοι της περιοχής της Ροδόπης, αλλά και καταγόμενοι –ες από άλλα σημεία που μένουν μόνιμα εδώ γνωρίζουν καλά πώς τα ζητήματα της οικογένειας, της εργασίας, των σπουδών και η διαχείρισή τους χρειάζεται κράση δυνατή. Ισχυρές σταθερές που τις ενισχύει η καλά οργανωμένη κοινωνία και υπηρεσίες που προσφέρει ένα καλά στελεχωμένο δημόσιο πρόγραμμα υγείας. Συν σωστή πληροφόρηση που «σπάει » ταμπού κι αποδέχεται τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας χωρίς οι ίδιοι με τις συμπεριφορές τους να τους δημιουργούν επιπλέον.

Μαρία Νικολάου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More