Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινός βηματισμός Ελλάδας και Ισραήλ – Στο επίκεντρο η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή (video)

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία απηύθυνε ο πρωθυπουργός από το Τόκιο, χαρακτηρίζοντάς την δύσκολο γείτονα και επισημαίνοντας ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο αναθεωρητική και πιο επιθετική. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, στη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα της, Ελλάδα και Ισραήλ επιβεβαιώνουν τη στρατηγική τους σχέση στέλνοντας κοινό μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και την ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, με τον νέο υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ να υποστηρίζει για πρώτη φορά δημοσίως τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρει πως: «Ο αναθεωρητισμός είναι απαράδεκτος. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να καταδικάζει τον αναθεωρητισμό. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες απειλών από την Τουρκία, απειλών εισβολής, πυραυλικών απειλών. Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί απειλή για τη διεθνή τάξη πραγμάτων».

Από την πλευρά του ο Έλι Κοέν υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε ότι: «Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι στρατηγικές. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες σε πολλούς τομείς. Ασφάλεια, οικονομία, επενδύσεις. Το Ισραήλ υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας, το Ισραήλ πιστεύει ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται με διπλωματικό τρόπο».

Η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο αναθεωρητική και πιο επιθετική, δηλώνει από την Ιαπωνία, σε συνέντευξή του στο Nikkei Asia, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στην προκλητική πολιτική της Άγκυρας μιλώντας και στο πανεπιστήμιο του Τόκιο. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο γείτονα -και αναφέρομαι στην Τουρκία. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε, να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία και ότι δεν θα υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε (Πηγή: Nikkei Asia) και στο ενδεχόμενο αποστολής Leopard στην Ουκρανία, κλείνοντας ουσιαστικά το θέμα: «Έχουμε παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία [όπως] τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αλλά δεν θα παράσχουμε άρματα μάχης Leopard 2 για τον απλό λόγο ότι είναι απολύτως απαραίτητα για την αμυντική μας θέση…Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά όχι εις βάρος των αμυντικών μας δυνατοτήτων».

Στην προκλητική ρητορική περί παραβίασης των Συνθηκών από την Ελλάδα, επιμένει η Άγκυρα και ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε: «Όταν η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών, σε ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας της Λοζάνης του 1923, όπως επίσης και της Συμφωνίας του Παρισίου του 1947. Και έστειλα επιστολή στον ΟΗΕ ότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση».

Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνγκεν στην Ελλάδα, ανώτατη διπλωματική πηγή διαμηνύει ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως αυτοκρατορία δεν μπορεί να υπάρχει πρόοδος στα ελληνοτουρκικά.

«Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ λειτουργεί καταπραϋντικά και είναι βέβαιο ότι εκπέμπει και ένα σαφές μήνυμα, ουδείς είναι αφελής, ούτε εμείς, ούτε οι διπλωμάτες στην Άγκυρα.

Η Ελλάδα προσδοκά η Τουρκία να επανέλθει μετά τις εκλογές στο φάσμα της λογικής τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τo μανιφέστο των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης που τάσσεται στην εξωτερική πολιτική υπέρ του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε πως: «H παραχάραξη της πραγματικότητας διευρύνει τα αδιέξοδα της απέναντι πλευράς και δεν έχει να εισφέρει τίποτα. Ούτε στην Τουρκία και ούτε και στην επιδίωξη που όλοι πρέπει να έχουμε, για ένα κλίμα συνεννόησης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο – αυτό είναι για εμάς απαράβατος κανόνας- στην ευρύτερη περιοχή μας.

Νίκος Δένδιας και Έλι Κοέν συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την ασφάλεια, τις επενδύσεις και το μείζον θέμα της ενέργειας ως πεδίο συνεργασίας με τους δύο άνδρες να εστιάζουν στην ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας-Ευρώπης με καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και για τον EastMed».

Η Τουρκία σε προεκλογική τροχιά

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν ποντάρει στην αντιαμερικανική ρητορική με φόντο τις εκλογές.

«Aν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές όπως ο Μενέντεζ, φέρουν το θέμα (Σουηδίας – Φινλανδίας) ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Από την Ελλάδα, ως το μείζον ζήτημα για τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αυτό της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα επιλέγει την κλιμάκωση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

«Αν μια μέρα η Σουηδία εκπληρώσει τα κριτήρια, τότε καθόμαστε να το συζητήσουμε. Υπό αυτές όμως τις συνθήκες, όμως, δεν είναι δυνατόν να πούμε “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, η επιμονή της να εκβιάζει με την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας την αγορά των F-16 επιβαρύνει το κλίμα σε βάρος της στο αμερικανικό Κογκρέσο με γερουσιαστές να μιλούν για άπιστο σύμμαχο.

O Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Βαν Χόλεν αναφέρει πως: «Δεν υπάρχει σενάριο, στο οποίο θα περάσει η πώληση των F-16 χωρίς επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», ενώ ο βουλευτής Φρανκ Παλόν επισημαίνει: «Ο Ερντογάν κρατά όμηρο το ΝΑΤΟ σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να διατηρήσει την εξουσία. Γίνεται σαφές ότι ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να θέσει σε κίνδυνο τη συμμαχία για να προστατευτεί».

Το αν θα ανανεώσει την παραμονή του στην εξουσία θα κριθεί και από το αν οι 6 της αντιπολίτευσης συμφωνήσουν ποιον θα κατεβάσουν αντίπαλό του. Η Ακσενέρ βλέπει ως ιδανική επιλογή τον λαοφιλή Ιμάμογλου, αλλά ο Κιλιντζντάρογλου θεωρεί εαυτόν δυνατό χαρτί.

Ο ηγέτης του ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος Κεμάλ Κιλιντζάρογλου δήλωσε: «Την επομένη των εκλογών θα χτυπήσει το τηλέφωνό τους και από την άλλη γραμμή θα ακούσουν μία φωνή να λέει: Είμαι ο Κεμάλ, έρχομαι!».

Σε ένα ακόμα προεκλογικό σόου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατσαδιάζει έναν κυβερνήτη μπροστά στις κάμερες.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Άννα Παπασωτηρίου

Ανάλυση: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More