Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, η διαχείριση των καταστροφών, η τεχνητή νοημοσύνη και ο ανθρώπινος παράγοντας

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Σε ορισμένες περιοχές, ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονες βροχοπτώσεις εμφανίζονται όλο και συχνότερα, ενώ άλλες περιοχές δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχουν αυξηθεί κατά 29%.

“Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να εκπαιδευόμαστε για αυτά”, τόνισε ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τις επιπτώσεις αλλά να τις περιορίσουμε σε μικρό βαθμό… η τρωτότητα στα αστικά περιβάλλοντα είναι πολύ μεγάλη, διότι τα τελευταία εβδομήντα χρόνια δεν υπήρξε κανένας χωροταξικός ή πολεοδομικός σχεδιασμός.”

“Το 112 είναι ένα μέσο στο οποίο επενδύουμε για να μην χάσουμε ανθρώπινες ζωές, ο κάθε πολίτης πρέπει να είναι ενημερωμένος από σωστές επιστημονικές πηγές”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

“Το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία, την ευζωία αλλά και κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής”, επισήμανε η κα Δάφνη Παρλιάρη, δρ. στο εργαστήριο τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, προσθέτοντας ότι “με κάθε υπερθέρμανση του πλανήτη προβλέπεται να αυξηθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο υπόβαθρο ρύπανσης.”

Η κα Παρλιάρη αναφέρθηκε ακόμη στην εξειδικευμένη πλατφόρμα – διαδικτυακή εφαρμογή που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE SIRIUS, η οποία παρουσιάζει τις τρέχουσες μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και προβλέψεις για κάθε δημοτικό διαμέρισμα για διάστημα τριών ημερών. Σε αυτήν, μπορεί να ανατρέξει ο κάθε ενδιαφερόμενος και να δει ανά πόλη και δημοτικό διαμέρισμα, προγνώσεις για την ποιότητα του αέρα και τις καιρικές επιπτώσεις.

Ο κ. Χρήστος  Ζερεφός, Επόπτης, Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη που μπήκε κι αυτή στη μάχη για την έγκαιρη και έγκυρη πρόβλεψη των κινδύνων.

” Η ατμόσφαιρα έχει υπερθερμανθεί. Ο ωκεανός από το 1980 είναι στο κόκκινο, τα νερά της Μεσογείου είναι 3,5 βαθμούς πάνω από το κανονικό τα τελευταία δέκα χρόνια. Το κόστος, εάν μείνουμε αδρανείς, το 2100 θα φτάσει τα 130 τρισεκατομμύρια δολάρια, αν σκεφτεί κανείς ότι ο covid κόστισε παγκοσμίως 2-3 δις, κατέληξε ο κ. Ζερεφός.

Ο κ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Επικεφαλής της Έδρας UNESCO για την Έρευνα του Μέλλοντος / πρόεδρος  MOMus, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού και αναλυτικού επιχειρησιακού σχεδίου, με την επένδυση σε πόρους και σε κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. 

Στην Βαλένθια της Ισπανίας, θα χρειαστούν τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθούν οι κολοσσιαίες ζημίες από τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί η Λήμνος και η Ρόδος, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Στη Λήμνο αρχίζει από σήμερα η καταγραφή των ζημιών, σύμφωνα με τη δήμαρχο Ελεονώρα Γεώργα.

Και η Χαλκιδική επλήγη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες, όπως είπε ο δήμαρχος Σιθωνίας, κ. Ιωάννης Μαλλίνης.

Εντωμεταξύ, αρχίζουν οι αιτήσεις για ενίσχυση μέσω της κρατικής αρωγής από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στη Χαλκιδική που επλήγησαν από την κακοκαιρία Bora που σάρωσε την περιοχή το διήμερο 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More