Κινητικότητα στο δημοσιοϋπαλληλικό χώρο για την παγωμένη μισθολογική ωρίμανση του 2016-2017
Καταιγισμό μηνυμάτων δέχονται εργαζόμενοι στο δημόσιο, από συναδέλφους τους για τον τρόπο που μπορούν να διεκδικήσουν τη μη παραγραφή από το ελληνικό Δημόσιο, χρημάτων που προκύπτουν από το «πάγωμα» της διετίας 2016-2017 στο μισθολόγιο. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοινώσεις τους που διευκρινίζουν την κατάσταση.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ: «Με αφορμή αίτηση προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που κυκλοφορεί και σχετικές οδηγίες που δίνονται για υποβολή της μέχρι 31/12/2022, αναφορικά με την μη παραγραφή της αξίωσης από το ελληνικό Δημόσιο της μισθολογικής μας ωρίμανσης που πάγωσε το 2016-2017 με το ν. 4354/2015 (μισθολόγιο), επισημαίνουμε τα εξής:
Η αίτηση αυτή, όπως και κάθε άλλη με παρόμοιο περιεχόμενο, έχει κάποια «αξία», μόνον όταν ακολουθήσει κατάθεση δικαστικής αγωγής διεκδίκησης του ποσού, που αφορά και μάλιστα σε διάστημα 2 χρόνων από την υποβολή της αίτησης. Από μόνη της η αίτηση δεν σημαίνει τίποτα, ούτε μπορεί να παράγει αποτελέσματα στο δημόσιο.
Είναι φανερό ότι πίσω και από τη συγκεκριμένη αίτηση «κρύβονται» δικηγορικά γραφεία που, την επόμενη μέρα, θα ακολουθήσουν το γνωστό δικαστικό δρόμο… Να κερδίζουν κάποια αγωγή πρωτόδικα και συνήθως σε κάποιο Ειρηνοδικείο για ΙΔΑΧ υπαλλήλους (που εκδικάζονται πιο γρήγορα), να δημιουργούν «κλίμα» με διάφορα δημοσιεύματα…, ώστε να ωθούν σε μαζικές δικαστικές αγωγές διεκδίκησης…
Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια ποτέ δεν κερδήθηκε μισθολογική παροχή, που αφορά το σύνολο των υπαλλήλων. Ακόμα κι αν είχαν βγει εκατοντάδες θετικές πρωτόδικες αποφάσεις ερχόταν το ΣΤΕ και ο Άρειος Πάγος και «έκλειναν» με αρνητικές αποφάσεις το ζήτημα, βάζοντας πάνω απ’ όλα το «δημόσιο συμφέρον», για το οποίο όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν αμφισβητούν την «νομιμότητα» και την «συνταγματικότητα» των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, που κάνουν μισθολογικές περικοπές.
Τέτοια ζητήματα ήταν το επίδομα των 176 ευρώ και η διεκδίκηση των «δώρων», που όλοι γνωρίζουμε την κατάληξή τους.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι σε κάποιους κλάδους πχ γιατρούς που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που τους έγιναν δεν τους έχουν δοθεί ακόμα τα σχετικά ποσά, αφού εν τέλει και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων βρίσκεται στα χέρια της κάθε κυβέρνησης.
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. τα ζητήματα αυτά είναι κατεξοχήν αιτήματα διεκδίκησης και μαζικού αγώνα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και γι αυτό θεωρούμε πως η θέση μας στα σωματεία, νομαρχιακά τμήματα κλπ πρέπει να είναι σύμφωνη με την προώθηση της κινηματικής λογικής.
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, που θέλει να προχωρήσει ατομικά και με αίτηση, που έτσι κι αλλιώς από μόνη της δεν στοιχίζει και τίποτα και με αγωγή στη συνέχεια, να το κάνει».
Eπίσης ενημερωτικό σημείωμα της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, κοινοποιείται μέσω Ομοσπονδιών στα μέλη τους.
Aπό την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Επειδή μας υποβάλλονται πολλά ερωτήματα σχετικά με την δικαστική διεκδίκηση του παγώματος για δύο έτη 2016, 2017 της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων μπορείτε με μία ομαδική αίτηση των υπαλλήλων που θα απευθύνετε προς τον φορέα που μισθοδοτούνται οι υπάλληλοι να αιτηθείτε την μισθολογική εξέλιξη συμπεριλαμβανομένων και των ετών 2016, 2017 που δεν υπολογίστηκαν με τον ν.4354/2015 προκειμένου να διακόψετε την παραγραφή.
Υπόδειγμα ομαδικής αίτησης προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου: «Σας παρακαλώ να με επανακατατάξετε στα μισθολογικά κλιμάκια συμπεριλαμβανομένης και της διετούς προϋπηρεσίας που κατέχω 2016, 2017 η οποία δεν ελήφθη υπόψιν με βάση το ν.4354/2015».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More