«Κιβωτός του κόσμου»: Πάνω από δέκα οι πρώτες καταγγελίες για κακοποίηση – Έρχονται και νέες μαρτυρίες – «κλειδιά»
Πληθαίνουν οι μαρτυρίες για τα περιστατικά ασέλγειας και οι καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης στην «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ με ταχύ ρυθμό διενεργείται η έρευνα για κακοποιητικές συμπεριφορές προσώπων από τη δομή, σε βάρος ανηλίκων παιδιών, από την Εισαγγελία Ανηλίκων.
Δυο εισαγγελείς Ανηλίκων, οι Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη – Κυριακή Τσίχλη, αναλαμβάνουν να περαιώσουν την ποινική προκαταρκτική έρευνα, καλώντας άμεσα, από αύριο, σε κατάθεση νέους μάρτυρες, νυν και πρώην φιλοξενούμενους των δομών της «Κιβωτού», για τους οποίους υπάρχουν αναφορές ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης, αλλά και νυν πρώην εργαζόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους μάρτυρες που αναμένονται για κατάθεση είναι και ένας κάτοικος εξωτερικού και πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να καταθέσει για κακοποιητικες συμπεριφορές σε συγκεκριμένη δομή.
Τα ερευνώμενα αδικήματα είναι δυο:
Κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα)
Σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου (πλημμέλημα)
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αν προκύψουν στοιχεία ή μαρτυρίες και για άλλες σεξουαλικές κακοποιητικες συμπεριφορές, όπως θωπείες, παρενόχληση, μπορεί να υπάρξουν και άλλες κακουργηματικές κατηγορίες σε βάρος ενός ή περισσοτέρων.
Τέσσερα πρόσωπα είναι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης:
το προβεβλημένο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου»
τρεις εργαζόμενοι της δομής (δύο εξ αυτών είναι πρώην τρόφιμοι)
Πρόθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων είναι να ληφθούν καταθέσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά περιστατικά που συνέβαιναν σε χώρους της δομής και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για τις επόμενες πράξεις τους, αν δηλαδή θα ζητήσουν ανωμοτί εξηγήσεις από τους ανθρώπους που έχουν μπει στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ή θα κινηθούν πιο δραστικά.
Πάνω από δέκα καταγγελίες σωματικής κακοποίησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «ασκός του Αιόλου» για τα πρόσωπα της Κιβωτού άνοιξε από τα δύο διαδοχικά e-mails που εστάλησαν από το Συνήγορο του Πολίτη στην Εισαγγελία Ανηλίκων.
Συνολικά σε αυτά περιλαμβάνονταν περισσότερες από δέκα καταγγελίες σωματικής κακοποίησης.
Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι σε αυτές τις καταγγελίες δεν περιλαμβανόταν άμεση αναφορά σε ασέλγεια πρώην φιλοξενούμενου. Αυτή η πληροφορία έφτασε αργότερα, από τον φερόμενο ως αυτόπτη μαρτυρα ασέλγειας σε βάρος 19χρονου σήμερα και επιβεβαιώθηκε από τον 19χρονο στην κατάθεση του στην Αστυνομια στις 16/11.
Δεν αποκλείεται δε, οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού να συνενωθούν με τη δικογραφία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η εισαγγελία ανηλίκων στην Αθήνα.
Καταγγελίες για κακοποιήσεις
Οι έρευνες των Αρχών επικεντρώνονται σε ύποπτα ταξίδια, δώρα, σε εργαζόμενους ειδικών αποστολών, και σε καταγγελίες για παιδιά που αναγκαστικά σταμάτησαν το σχολείο.
Σε ένα από τα εν λόγω ταξίδια, στέλεχος της δομής φέρεται να πήρε μαζί του 19χρονο ο οποίος προχώρησε σε καταγγελία. Θα ερευνηθεί εάν αυτό έγινε βάσει πρωτοκόλλου ή εάν έγινε για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς που αφορούν στη σεξουαλική παρενόχλησή του.
Ένα ακόμη βασικό ερώτημα αφορά στη διαχείριση των χρημάτων καθώς στην κατάθεσή του ο 19χρονος αναφέρει πως το στέλεχος της Οργάνωσης του είχε αγοράσει κινητό τηλέφωνο αξίας 800 ευρώ, παπούτσια αξίας 180 ευρώ και άλλα δώρα.
Προς διερεύνηση τίθενται και οι λόγοι για τους οποίους ο 19χρονος μετακινούνταν από τη μία δομή στην άλλη. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναρωτιόνταν εάν οι διαρκείς μετακινήσεις έκαναν καλό ή όχι στο παιδί.
Αναμένεται πλέον να κληθούν για ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι, άτομα που είχαν κεντρικό ρόλο στην οργάνωση, ανάμεσά τους, και το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου».
Ο τελευταίος φέρεται να έκανε ψυχολογικό πόλεμο στον 19χρονο απειλόντας τον πως αν μιλούσε «θα είχε πρόβλημα η οικογένειά του».
Στο μεταξύ, γονείς αφήνουν αιχμές ακόμη και για παράνομες υιοθεσίες.
Άμεση αντικατάσταση της διοίκησης
Η κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της δομής.
Την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της «Κιβωτού του Κόσμου» αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή το υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου.
Κεντρικό θέμα αποτέλεσε η αξιολόγηση της κατάστασης για τις δομές της Κιβωτού του Κόσμου μετά τη «βροχή» καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, τονίζοντας ότι απαιτείται πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών και διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές.
«Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής, όποια εξέλιξη και αν έχει η υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αντικατάσταση της διοίκησης της δομής της Κιβωτού γιατί ναι μεν η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης αλλά προτεραιότητα είναι να δει κανείς πως θα συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής προς όφελος των παιδιών που φιλοξενεί εκεί».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση στρέφεται στην αποιδρυματοποίηση των ανηλίκων και την ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας προχωρώντας σε 3 βασικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου.
Οι εν λόγω αλλαγές είναι:
Μείωση του χρόνου που απαιτείται από την αίτηση μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής
Θέσπιση επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα
Διεύρυνση ηλικιακών ορίων. Από 30-60 ετών τώρα είναι 25-75 έτη με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί, τα 50 έτη
«Αν αυτά τα οποία λέγονται ισχύουν μιλάμε για πολύ σκληρά κακουργήματα, μιλάμε για κόσμο που θα μπει φυλακή» τονίζει σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
«Είναι όχι μόνο σκληρό, είναι φρικιαστικό πραγματικά αυτά που ακούμε και όλες αυτές οι καταγγελίες, καθώς όλα αυτά διερευνώνται από την εισαγγελία ανηλίκων και έτσι πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο σε κάθε περίπτωση» σημειώνει στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.
Για επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος γύρω από τις καταγγελίες που βλέπουν το φως τις δημοσιότητας.
«Αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Εκεί που δεν ασκεί εποπτεία η εκκλησία της Ελλάδος, η αρχιεπισκοπή Αθηνών ή οι μητροπόλεις είναι σε ιδιωτικές ΜΚΟ, γιατί οι ΜΚΟ της οποίας προήλθε και ο πατέρας Αντώνιος είναι μία ιδιωτική ΜΚΟ η οποία ουδέποτε θέλησε να υπαχθεί στην εποπτεία της αρχιεπισκοπής Αθηνών στην οποία υπάγεται ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου ως κληρικός», επισημαίνει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου, ο πατήρ Αντώνιος απαγορεύεται να ιερουργεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Ένταση στον Κολωνό, στις κεντρικές εγκαταστάσης της «Κιβωτού του Κόσμου»
Το πρωί της Δευτέρας ένταση επικράτησε στο κτίριο της δομής στον Κολωνό. Ένα ζευγάρι Σύρων τους οποίους συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Σύρων Ελλάδος, Ανουάρ Μπάκρι, μπήκε στον χώρο φωνάζοντας, πετώντας αντικείμενα και σπάζοντας την πόρταm ζητώντας τα παιδιά του πίσω.
Οι γονείς, οι οποίοι έδειχναν στις κάμερες τις φωτογραφίες των παιδιών τους, υποστήριξαν πως με ψευδείς καταγγελίες τους αφαίρεσαν την επιμέλειά τους, πως μεταφέρθηκαν στην Κιβωτό και πως έχουν υποστεί κακοποίηση.
Πληροφορίες της ΕΡΤ για τη δομή της Καλαμάτας
Κομβικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται πως έχει η δομή της Καλαμάτας καθώς ο 19χρονος που ξετύλιξε το κουβάρι των αποκαλύψεων τον ενάμιση τελευταίο χρόνο έμενε στη δομή και εκεί συνέβη το καταγγελλόμενο περιστατικό ασέλγειας.
Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες ότι ο πατήρ Αντώνιος έπαιρνε τα παιδιά τα μεσάνυχτα για νυχτερινό μπάνιο και ότι υπήρξαν συχνές μετακινήσεις από δομή σε δομή.
Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη – Ρεγγίνα Σαβούρδου – Κώστας Παπαδόπουλος – Αλέξανδρος Καλαφάτης – Γεωργία Σκιτζή – Χαρά Γιαννοπούλου – Κώστας Γαζούλης
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More