Κατατέθηκε στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Τα δημοσιονομικά μεγέθη των ετών 2024 και 2025, όπως αποτυπώθηκαν στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2025 που κατατέθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επιβεβαιώνει το σχέδιο προϋπολογισμού (DBP), το οποίο κατατέθηκε σήμερα στην Κομισιόν.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, με αυτό τον τρόπο «επιβεβαιώνεται και ως προς τη διεθνή κοινότητα ότι ο στόχος για διατήρηση των πρωτογενών δαπανών εντός των ορίων που τίθενται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 είναι εφικτός».
Παράλληλα, στο DBP περιλαμβάνονται όλα τα δημοσιονομικά μέτρα όπως εξαγγέλθηκαν το προηγούμενο διάστημα και έχουν αποτυπωθεί στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2025, ενώ παρατίθενται αναλυτικά και οι υλοποιούμενες μεταρρυθμίσεις που συνάδουν με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες.
Ακόμη στο DBP καταγράφεται, ως αποτέλεσμα των νέων δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης, η μείωση τόσο των δεικτών φτώχειας όσο και η μείωση των σχετικών δεικτών ανισοτήτων, καταλήγει η ανακοίνωση.
ΕΔΣ: Εφικτοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των μακροοικονομικών προβλέψεων του Draft Budgetary Plan 2025 (DBP) που κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα, 15-10-2024.
Το ΕΔΣ επιβεβαιώνει ότι οι παραδοχές που έχουν γίνει για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις (ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025 και πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ και 2,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) είναι συνεπείς με τους στόχους για δημοσιονομική σταθερότητα.
Προβλέπεται το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί από 153,7% του ΑΕΠ το 2024 σε 149,1% του ΑΕΠ το 2025 και το δημοσιονομικό έλλειμμα από 1% σε 0,6%, αντίστοιχα. Οι πρωτογενείς δαπάνες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 2,6% για το 2024 και 3,6 % για το 2025 (τιμή αναφοράς 3,7%).
Οι παραπάνω προβλέψεις είναι ευθυγραμμισμένες με τον Μεσοπρόθεσμο Σχεδιασμό για το 2025-2028 και το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2025.
Η δημοσιονομική βελτίωση που προβλέπεται για το 2025 υποστηρίζεται από την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος, την αναπτυξιακή δυναμική, την πτώση του πληθωρισμού και της ανεργίας, την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Στην άλλη πλευρά επισημαίνεται:
(α) η συνεχώς αυξανόμενη γεωπολιτική κρίση με πιθανές απρόβλεπτες πιέσεις στις μεταναστευτικές ροές, τις τιμές ενέργειας, τον τουρισμό, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις στρατιωτικές δαπάνες.
(β) η βαθύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις βόρειες ευρωπαϊκές οικονομίες, με μείωση των εξαγωγικών εσόδων, του τουρισμού, των άμεσων ξένων επενδύσεων, της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Κώστας Τσάβαλος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More