Καρκίνος του εγκεφάλου: Πρωτοποριακή θεραπεία εξάλειψε τον όγκο σε μόλις 5 ημέρες
Μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία των όγκων εγκεφάλου έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα καθώς μείωσε τους συμπαγείς όγκους σε ασθενείς με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα (GBM) μέσα σε μόλις πέντε ημέρες. Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Mass General πραγματοποίησαν δυο κλινικές δοκιμές κατά τις οποίες χορήγησαν θεραπεία CAR-T σε ασθενείς με γλοιοβλάστωμα, τον πιο κοινό τύπο κακοήθους όγκου του εγκεφάλου στους ενήλικες. Ο επιθετικός καρκίνος του εγκεφάλου, διαγιγνώσκεται μόνο στο στάδιο 4 και το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι περίπου 10%.
Οι ερευνητές πήραν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών και τα μετέτρεψαν σε «ζωντανά φάρμακα» ικανά να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στο γλοιοβλάστωμα. Η θεραπεία CAR-T, η πιο εξατομικευμένη μορφή θεραπείας του καρκίνου, λειτουργεί αξιοποιώντας τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς για την καταπολέμηση της νόσου. Αυτό περιλαμβάνει την εξαγωγή των κυττάρων ενός ασθενούς, τη μηχανική τους επεξεργασία ώστε να εκφράζουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους και στη συνέχεια την επανεισαγωγή τους στο σώμα για να στοχεύσουν άμεσα τον όγκο.
Η δοκιμή, που ονομάστηκε INCIPIENT, αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της ασφάλειας των Τ-κυττάρων CARv3-TEAM-E σε ασθενείς με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα. Ενώ οι θεραπείες CAR-T έχουν λάβει έγκριση για τη θεραπεία καρκίνων του αίματος, η εφαρμογή τους σε συμπαγείς όγκους έχει περιοριστεί λόγω των ποικίλων κυτταρικών πληθυσμών εντός αυτών των όγκων, οι οποίοι επιτρέπουν σε ορισμένα καρκινικά κύτταρα να αποφεύγουν την ανίχνευση από το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμη και μετά από θεραπεία με CAR-T.
Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια νέα προσέγγιση που συνδυάζει τη θεραπεία CAR-T με διειδικά αντισώματα ή μόρια αντισωμάτων που δεσμεύουν Τ-κύτταρα (TEAMs). Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», υποδηλώνουν ότι αυτή η προσέγγιση «διπλού στόχου» είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα προς την ανάπτυξη αποτελεσματικών, μακροχρόνιων θεραπειών για συμπαγείς όγκους όπως το γλοιοβλάστωμα.
(NEJM)
Στη μελέτη, η οποία διήρκησε από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2023, συμμετείχαν μόνο τρεις ασθενείς. Οι ερευνητές συνέλεξαν τα Τ κύτταρα των ασθενών τα οποία μετέτρεψαν σε νέα κύτταρα CAR-TEAM και στη συνέχεια τα έγχυσαν ξανά σε κάθε ασθενή. Αν και σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες εμφάνισαν πυρετό και αλλαγές στην ψυχική τους κατάσταση λίγο μετά την έγχυση, δεν ανέφεραν άλλες παρενέργειες. Είναι αξιοσημείωτο ότι λίγες μέρες μετά από μία μόνο θεραπεία, οι όγκοι τους συρρικνώθηκαν σημαντικά, με έναν ασθενή να επιτυγχάνει σχεδόν πλήρη υποχώρηση του όγκου μέσα σε πέντε ημέρες.
«Η πλατφόρμα CAR-T έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο, αλλά οι συμπαγείς όγκοι όπως το γλοιοβλάστωμα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή δεν είναι όλα τα καρκινικά κύτταρα ακριβώς ίδια, ενώ τα κύτταρα εντός του όγκου ποικίλλουν. Η προσέγγισή μας συνδυάζει δύο μορφές θεραπείας, επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε το γλοιοβλάστωμα με έναν ευρύτερο, δυνητικά πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Μπράιαν Τσόι, νευροχειρουργός και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας Όγκων Εγκεφάλου.
Η ομάδα επισημαίνει ότι αν και τα ευρήματα της έρευνάς τους είναι συναρπαστικά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να τελειοποιήσουν αυτή τη θεραπεία.
«Διαπιστώσαμε μια δραματική και ταχεία ανταπόκριση σε αυτούς τους τρεις ασθενείς. Η δουλειά μας μέχρι σήμερα δείχνει ότι σημειώνουμε πρόοδο, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα», καταλήγει η συν-συγγραφέας Ελίζαμπεθ Γκέρστνερ, νευρο-ογκολόγος στο Τμήμα Νευρολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
ΠΗΓΗ: Studyfinds
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More