Καλαμάτα: Νέα εποχή στην εκπαίδευση των Ελλήνων αεροπόρων με την έλευση των Μ-346 (φωτογραφίες)
Σε νέα εποχή περνά και με τη «βούλα» από σήμερα η 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος στην Καλαμάτα και εν γένει η εκπαίδευση των μελλοντικών ελλήνων αεροπόρων.
Σε μια σημαντική εκδήλωση που παραγματοποιήθηκε απόψε, εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Άμυνας, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και της Elbit Systems, υποδέχτηκαν τα δύο πρώτα Μ-346, τα σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη που θα αναλάβουν την εκπαίδευση και εξοικείωση της νέας γενιάς των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας στις απαιτήσεις των σύγχρονων μαχητικών jet.
Στην 120 ΠΕΑ παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Υπουργείου ‘Άμυνας του Ισραήλ, Ταξίαρχος ε.α. Yair Kulas (ΓιάϊρΚουλάς), ο Αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχιστράτηγος Tomer Bar (Τόμερ Μπαρ), ο κ. Ran Kril (Ραν Κριλ), Εκτελεστικός Αντιπροέδρος, International Marketing & Business Development, και ο κ. Yoram Shmuely (Γιόραμ Σμουέλι), Γενικός Διευθυντής για τον τομέα Aerospace της Elbit Systems.
Το παρών έδωσαν επίσης ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Νόαμ Κάτς, η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Πατρίτσια Φαλτσινέλι αλλά και εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας καθώς και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τελετή αγιασμού από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, πανοσιολογιότατο Φίλιππο Χαμαργιά.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Διοικητή της 120 ΠΕΑ Σμήναρχο Νικόλαο Τσιβουράκη και από τον Άντι Ράβι, αντιπρόεδρο της αεροπορικής ακαδημίας της Ισραηλινής ELBIT.
Ακολούθως, τον λόγο πήραν ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωσταντίνος Φλώρος καθώς και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Όλοι τους στάθηκαν στην ιδιαίτερη σημασία που επιτελεί η αεροπορική βάση της Καλαμάτας στην εκπαίδευση των Ελλήνων Αεροπόρων αλλά και στην ιδιαίτερης σημασίας διακρατική συνεργασία με το Ισραήλ και την εταιρία ELBIT, στη μετατροπή της 120 ΠΕΑ σε Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε αεροπορική επίδειξη από το αεροσκάφος της 120 ΠΕΑ, Τ-6 «Texan» Δαίδαλος, το οποίος έκλεψε την παράσταση
Τα δύο M-346 είναι τα πρώτα από τα 10 αεροσκάφη που αναμένονται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού και του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, μετην Elbit Systems να έχει αναλάβει τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένα εικονικά ηλεκτρονικά συστήματα της ElbitSystems που προσομοιώνουν σενάρια μάχης και πτήσης, προκειμένου να φέρουν την εκπαιδευτική εμπειρία των πιλότων στο υψηλότερο επίπεδο, αφού πρόκειται να καταγράψουν χιλιάδες ώρες πτήσεις ετησίως.
Με κατασκευάστρια εταιρεία την ιταλική Leonardo, το M-346 είναι ένα διθέσιο δικινητήριο αεροσκάφος, το οποίο διαθέτει πλήρως ψηφιακό χειριστήριο και συστήματα πτήσης. Επιπλέον είναι εξοπλισμένο με σύστημα ελέγχου fly-by-wireκαι το περιβάλλον χρήστη (Interface) διαθέτει Head-UpDisplays (HUD). Στα συστήματα εκπαίδευσης υπάρχειενσωματωμένη τεχνολογία επί του αεροσκάφους που προσομοιώνει την τακτική εκπαίδευση και ολοκληρώνεται από το σύστημα εκπαίδευσης εδάφους, το οποίο βελτιστοποιεί τη διαχείριση, τόσο του στόλου, όσο και του προσομοιωτή. Ο χειρισμός του M-346 είναι παρόμοιος με αυτόν των πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των Eurofighter, Typhoon ή F-35, στοχεύοντας έτσι στην μεγιστοποίηση της πτητικής εκπαίδευσης των πιλότων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Elbit Systems διαθέτει εκτενή εμπειρία στα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα εκπαίδευσης πιλότων πολεμικής αεροπορίας, αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο και σε διάφορα επίπεδα. Επιπλέον, το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας ανέθεσε στην Elbit Systems τη διαχείριση δύο πρόσθετων εκπαιδευτικών στόλων για την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF): τον βασικό εκπαιδευτικό στόλο των Τexan Τ-6 και τον στόλο προηγμένων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346.
Φωτογραφίες: Γιώργος Τσερεφός
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More