Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλίν για τα ελληνοτουρκικά: Ας καθορίσει η Ελλάδα μια στρατηγική για να δούμε τι είδους σχέση θελει με την Τουρκία

«Μετά την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, ακόμη και την Αρμενία από το 2022, η συμμαχία της Ελλάδας κατέρρευσε», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν απαντώντας σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σε εκπομπή του καναλιού “A Haber”.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με την ένταση Τουρκίας – Ελλάδας, ο Καλίν υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί αποχώρησαν από το σχέδιο Eastmed και έγινε κατανοητό ότι δεν είχε κανένα πολιτικό ή οικονομικό νόημα.

Η ελληνική πλευρά υπέστη μεγάλο πλήγμα και ήταν υπήρξε μεγάλη απογοήτευση και θυμός για τους Αμερικανούς αλλά όπως είπε «δεν έχουμε πρόθεση να έρθουμε σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα».

«Ας καθορίσει η Ελλάδα μια στρατηγική στα πλαίσια των δικών της δυνάμεων, να δούμε τι είδους σχέση θελει με την Τουρκία. Δεν μπορεί να συνάψει σχέσεις η Ελλάδα με άλλες χώρες με βάση τη δύναμη που δανείστηκε από κάποιους τρίτους, αυτό είναι στρατηγικό λάθος», είπε ακόμα ο Καλίν.

Αναφέρθηκε στο θέμα της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά με μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς, λέγοντας ότι αυτό είναι αντίθετο προς τις συμφωνίες και «κάθε τέτοια κίνηση της Ελλάδας δεν θα μείνει αναπάντητη», είπε.

Ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί διάλογο για να επιλυθούν τα προβλήματα που πηγάζουν και από την γεωγραφία.

«Επειδή τα ελληνικά νησιά είναι τόσο κοντά μας, οι εναέριες και θαλάσσιες περιοχές μας είναι αλληλένδετες και δεν έχουμε καμία πιθανότητα να τις αλλάξουμε, ας μιλήσουμε για το πώς θα τα διαχειριστούμε» σημείωσε.

Σχετικά με την Αίγυπτο

Υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία που πηγαίνει 1,5-2 χρόνια πίσω. Οι προοπτικές και τασυμφέρονταμας άρχισαν να αλληλοκαλύπτονται λίγο περισσότερο. Η Αίγυπτος είδε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει Ανατολική Μεσόγειος χωρίς την Τουρκία. Μπορεί να δούμε συγκεκριμένα βήματα σε ορισμένα ζητήματα σε 3-4 μήνες.

Σχετικά με την πιθανή ημερομηνία της 5ης χερσαίας επιχείρησης κατά της Συρίας, ο απάντησε: “Θα μπορούσε να συμβεί αύριο, την επόμενη εβδομάδα ή οποιαδήποτε στιγμή. Οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν με διαφορετικούς τρόπους. Μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουν να γίνονται και από εδώ και στο εξής».

Για τις απειλές κατά της Τουρκίας

«Απέναντι στις απειλές κατά της Τουρκίας, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη και κατά καιρούς πραγματοποιούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Από εδώ και στο εξής, όταν πρόκειται για τέτοιου είδους απειλές, ο χρόνος, ο τόπος και το εύρος αυτών των επιχειρήσεων θα καθορίζονται από την Τουρκία και θα εφαρμόζονται στο πλαίσιο των δικών μας προτεραιοτήτων. Φυσικά, και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αν τέτοιες ενέργειες θα γίνουν σήμερα ή αύριο» σημείωσε.

Σε ερώτηση αν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα δυο στρατιωτικές επιχειρήσεις, ο Καλίν είπε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυτή την ευκαιρία και τη δυνατότητα.
Για το αν ενημερώνει η Τουρκία για τις στρατιωτικές κινήσεις της, ο Καλίν είπε: «Ως υπεύθυνο κράτος, φυσικά αξιολογούμε και συζητάμε με τους συμμάχους μας και τις γειτονικές χώρες τέτοιες επιχειρήσεις. Δεν τίθεται όμως θέμα να ληφθεί άδεια από κανέναν εκ των προτέρων. Η Τουρκία δεν παίρνει άδεια από κανέναν για να αντιμετωπίσει τις δικές της ανησυχίες για την ασφάλεια και δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Ωστόσο, μοιράζεται τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά επίσης λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της δικής της αντίληψης περί απειλής.»

«Με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όταν χρειάζεται, με το Ιράν, σε άλλα μέρη, με άλλες χώρες, όταν πραγματοποιούμε μια επιχείρηση στο Ιράκ με τις ιρακινές αρχές, αυτά συζητούνται σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί εκείνοι να προσβληθούν, να εκφράσουν τις θέσεις τους, να καταγράψουν θέσεις, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τα βήματα που θα κάνουμε. Τους εκφράζουμε και εμείς ανοιχτά τις θέσεις μας. Στην τελευταία επιχείρηση, και ειδικά στις αεροπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήσαμε μετά την επίθεση στην οδό Istiklal, είχαμε ήδη ενημερώσει όλους ότι θα πραγματοποιήσουμε αυτήν την επιχείρηση σε νόμιμη βάση, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, στο πλαίσιο των ευκαιριών και δυνατοτήτων που προβλέπονται από το άρθρο 51 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

Υπάρχουν αμερικανοί στρατιώτες στο πεδίο και έχει ειπωθεί ότι πρέπει να συντονιστούν για να μην τους συμβεί κανένα κακό. Φυσικά, ποτέ δεν στοχεύσαμε άμεσα αμερικανούς στρατιώτες ή Ρώσους στρατιώτες στη Συρία. Αλλά ειλικρινά, εάν υπάρχουν κάποια στοιχεία των ΗΠΑ ή των Ρώσων ή άλλων στα τρομοκρατικά σημεία που στοχεύουμε, πρέπει πρώτα να αξιολογήσουν την κατάσταση. Όταν γίνεται μια τρομοκρατική επίθεση κατά της Τουρκίας, υπάρχει αυτό το στοιχείο, αλλά όταν λέτε να μην πάμε εκεί, να μην στοχεύσουμε αυτό το μέρος, κάνετε ακριβώς αυτό που θέλουν οι τρομοκράτες. Με άλλα λόγια, δεν θα μπορούμε να αγγίξουμε τα τρομοκρατικά στοιχεία που είναι φωλιασμένα εκεί κάτω από τη σημαία των ΗΠΑ ή της Ρωσίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας; Αυτό ακριβώς θέλουν οι τρομοκράτες.

Τους το έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει. Δεν στοχεύουμε άμεσα τους στρατιώτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας εκεί. Στόχος μας είναι το PKK/PYD/YPG που βρίσκεται εκεί. Στο παρελθόν ήταν το DAESH, κατά καιρούς ήταν καθεστωτικά στοιχεία. Όποια και αν είναι η απειλή για την Τουρκία. Η Συρία έχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση, δυστυχώς, λόγω αυτών των συγκρούσεων που συνεχίζονται εκεί από το 2012-13, υπάρχει μια δομή που είναι σχεδόν χωρισμένη σε 3 μέρη στη Συρία. Υπάρχουν περιοχές υπό τον έλεγχο ενός καθεστώτος, της Ρωσίας, του Ιράν, του PYD/YPG και περιοχές υπό τον έλεγχό τους με την υποστήριξη των ΗΠΑ, και υπάρχουν περιοχές υπό τον έλεγχό μας. Αυτή πραγματικά δεν είναι μια ιδανική κατάσταση. Όταν κοιτάς τον χάρτη της Συρίας, τα τελευταία 2,5 -3 χρόνια, αυτή η εικόνα έχει σχεδόν παγώσει. Ο συριακός εμφύλιος έχει εξελιχτεί σε παγωμένη σύγκρουση. Και όλοι στέκονται περίπου εκεί που βρίσκονται.

Στην πραγματικότητα, κάναμε συμφωνία και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία το 2019. Είπαμε ότι στην περιοχή που απέχει περίπου 30 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, αυτά τα στοιχεία τουPYD/YPG κ.λπ. απομακρύνετε τα. Αν δεν έρθουν στα σύνορά μας, δεν σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε επιχείρηση εκεί. Δεδομένου ότι αυτή η συμφωνία έχει παραβιαστεί πολλές φορές, έχουμε απαντήσει κάθε φορά. Ενημερώσαμε και τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.

Μερικές φορές υπάρχει η εντύπωση ότι το PYD/YPG συναλλάσσεται με τις ΗΠΑ, όχι. Είναι μιαοργάνωση που όταν είναι προς όφελός της, συναλλάσσεται με τη Ρωσία, όταν την συμφέρει, με το καθεστώς, τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες. Αυτό το λέμε και στους Αμερικανούς και στους Ρώσους.

Η αμερικανική CENTCOM είναι το μέρος της αμερικανικής κυβέρνησης που έχει διαμορφώσει και εφαρμόζει την πολιτική σχετικά με το YPD/YPG από την εποχή της κυβέρνησης Ομπάμα. Οι στρατηγοί που ήρθαν εκεί αξιολόγησαν όλους τους στρατιώτες και η άποψη που μετέφεραν στην Ουάσιγκτον, η άποψη ή η πολιτική που συνιστούσαν ήταν πάντα η υποστήριξη των στοιχείωντου PYD/YPG. Αυτό συνεχίστηκε στην εποχή του Τραμπ και συνεχίζεται στην εποχή του Μπάιντεν.

Χωρίς τις τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, δεν θα ήταν δυνατό να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας από την Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς έως την Ασπίδα του Ευφράτη τα τελευταία 4-5 χρόνια. Από τα σύνορα του Ιράκ μέχρι τη Μεσόγειο, θα αναδυόταν ένας διάδρομος τρομοκρατίας και ένα κράτος. Εδώ, είμαστε η χώρα που προστατεύει περισσότερο την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Η μέχρι στιγμής πρακτική φαίνεται να είναι μια πολιτική του να μην παρεμβαίνουν υπερβολικά και να αρκούνται στο να κρατούν υπό έλεγχο τα εδάφη στο δυτικό τμήμα της Συρίας. Θα δούμε με την πάροδο του χρόνου αν το καθεστώς (Ασαντ) λάβει πολύ πιο ξεκάθαρη στάση κατά του PKK/PYD. Εκεί, το καθεστώς ενεργεί μαζί με το Ιράν και τη Ρωσία. Εκεί πρέπει να παιχτεί άλλο ένα παιχνίδι με τις ΗΠΑ. Διπλωματικά εννοώ».

Σχετικά με πιθανή συνάντηση με τον Ασαντ, επισήμανε: «Έχουμε ήδη συνομιλίες σε επίπεδο πληροφοριών. Για να συμβεί αυτό πρέπει να διαμορφωθεί το πλαίσιο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More