Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιόλαδου με περισσότερα αντιοξειδωτικά σε Κρήτη, Λέσβο και Ηλεία

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Παραγωγή ελαιόλαδου και παραπροϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εκπυρήνωση του ελαιόκαρπου πριν την έκθλιψη», υλοποιείται αυτή την περίοδο με τη συνεργασία τεσσάρων Πανεπιστημίων και τριών αγροτικών – ελαιουργικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, σε Λέσβο, Κρήτη και Ηλεία, με στόχο την διερεύνηση της παραγωγής ελαιόλαδου ύστερα από εκπυρήνωση του καρπού της ελιάς.

Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από μεγάλη ελαιοπαραγωγή και παρουσιάζουν διαφορές ως προς τις ποικιλίες ελιάς (Κορωνείκη, Χονδρολιά, Κολοβή, Αδραμυτινή, Κολιρέικη).

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Τζωρτζή, παραγωγό, μελέτες έχουν δείξει ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή λαδιού με καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ενώσεων, καθώς με την εκπυρήνωση αποφεύγεται η οξείδωσή τους από ένζυμα που βρίσκονται στο κουκούτσι. “Η Λέσβος είναι η τρίτη σε δυναμικότητα περιοχή παραγωγής λαδιού στη χώρα μας, ωστόσο, στο διεθνές στερέωμα κυνηγάμε γίγαντες”, κατέληξε ο κ. Τζωρτζής.

Όπως τόνισε ο κ. Μιχάλης Φουντουλάκης, επίκουρος Καθηγητής τμήματος Περιβάλλοντος πανεπιστημίου Αιγαίου, στο εγχείρημα συμμετέχουν, πέρα από τα τέσσερα πανεπιστήμια, και πολλοί φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή λαδιού. Επιπλέον, ανέφερε ότι η εκπυρήνωση του καρπού επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση του συνόλου των παραπροϊόντων (κουκούτσι, πούλπα, υγρό απόβλητο), γεγονός που υπερκαλύπτει τη μειωμένη απόδοση της παραγωγικής διαδικασίας ως προς ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, το κουκούτσι έχει σημαντική θερμογόνο δύναμη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στερεό καύσιμο με μεγαλύτερη απόδοση και μικρότερες εκπομπές αέριων ρύπων σε σχέση με την ελαιοπυρήνα, ενώ η πούλπα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More