Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 Κίνα: «e-εγκυμοσύνη»-Ένα νέο προσοδοφόρο παιχνίδι για τις νέες γυναίκες

Ενώ η κινεζική κυβέρνηση αναζητεί φόρμουλες για την αύξηση του ποσοστού γεννήσεων, οι νεαρές γυναίκες της χώρας είναι απρόθυμες να γίνουν μητέρες, αλλά έχουν ωστόσο αγκαλιάσει την «ηλεκτρονική εγκυμοσύνη».

Πρόκειται για  ένα σύστημα που τους επιτρέπει να εξοικονομήσουν χρήματα και να εξοικειωθούν με τη μητρότητα προσποιούμενες μια «εικονική εγκυμοσύνη».

Σε ένα μείγμα μεταξύ ανησυχίας για το αυξανόμενο κόστος ζωής και της γοητείας με τα παλιά παιχνίδια «Tamagotchi», το σύστημα αποτελείται από τον προγραμματισμό μιας εγκυμοσύνης και την κατανομή χρημάτων για τα διάφορα έξοδα που συνεπάγεται, αλλά αυτά τα χρήματα πηγαίνουν πραγματικά στον τραπεζικό λογαριασμό των παικτών στη μορφή της αποταμίευσης.

Τεστ εγκυμοσύνης, συμπληρώματα βιταμινών, ιατρικές εξετάσεις, νοσοκομειακή ασφάλιση για τον τοκετό ή υγιεινές τροφές είναι μερικά από τα αρχικά έξοδα που αντί να μειώσουν το εισόδημα αυξάνουν τις αποταμιεύσεις.

Οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε ποιο σημείο τους «εικονικής εγκυμοσύνης» θα ξεκινήσουν το παιχνίδι, στο οποίο μπορούν να έχουν τους ακόλουθους που αλληλεπιδρούν μαζί τους, ακολουθούν τη διαδικασία και έχουν κίνητρο να ταιριάζουν με τα «έξοδα» τους.

Η Xiaoding, μια άνεργη γυναίκα που αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης iFeng, αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει την «εικονική εγκυμοσύνη» της στους τρεις μήνες της κύησης «όπως κάνουν πολλές διασημότητες, υποθέτω επειδή η εγκυμοσύνη είναι σταθερή μέχρι τότε», είπε.

Τους επόμενους δύο μήνες, όταν αγόρασε τεστ εγκυμοσύνης, φολικό οξύ και «θρεπτική» σούπα τόφου, οι ακόλουθοί της αυξήθηκαν σε δεκάδες χιλιάδες, εξοικονομώντας ποσά μεταξύ 30 και 200 ​​γιουάν (μεταξύ 4 και 27 δολαρίων και μεταξύ 3,8 και 25 ευρώ) ανάλογα στο προϊόν που αγοράσατε.

Μερικοί από τους θαυμαστές  ανέβασαν ακόμη και τον πήχη και επέλεξαν να ασκήσουν το «premium parenting» εξοικονομώντας το αντίστοιχο κόστος των εισαγόμενων βιταμινών και της φροντίδας σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Όμως, όπως και στην πραγματική ζωή, άλλοι παίκτες, ωστόσο, δυσκολεύονται να αναλάβουν τα έξοδα που συνεπάγεται η μητρότητα, και κάποιοι αποφασίζουν να διακόψουν την «εγκυμοσύνη» τους πριν συμπληρώσουν τη θητεία.

Έτσι, η εφημερίδα South China Morning Post αναφέρει τη Miaomiao, μια 23χρονη γραφίστα που ζει στο κέντρο του Chongqing και η οποία υποβλήθηκε σε «εικονική άμβλωση» τέσσερις μήνες μετά την εγκυμοσύνη της, όταν δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει «απροσδόκητα έξοδα».

Η παίκτρια εξοικονόμησε 2.050 γιουάν (281 δολάρια, 263 ευρώ) σε αυτούς τους τέσσερις μήνες, ποσό που περιλαμβάνει το τίμημα αυτού που θα της κόστιζε στην πραγματική ζωή η κλινική διακοπή της εγκυμοσύνης.

Ο ενθουσιασμός που έχει δημιουργήσει αυτό το παιχνίδι μεταξύ των millennials δεν έχει αφυπνίσει το μητρικό τους ένστικτο και έχει αποθαρρύνει ακόμη και μερικές νεαρές γυναίκες, κυριευμένες από την «ένταση» της διαδικασίας.

«Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να έχουν φόβο και επιφυλάξεις σχετικά με τον τοκετό», είπε η Xiaoding, ενώ η Miaomiao διαβεβαίωσε ότι το θέμα της εγκυμοσύνης την έκανε να νιώθει άβολα «επειδή είναι πολύ καθηλωτική».

Ως συνήθως, το θέμα έχει προκαλέσει επίσης κάποια συζήτηση στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα, όπου αν παίζουν ή όχι “e-pregnancy”, πολλοί έχουν άποψη για το θέμα.

«Φοβάμαι ότι οι άνθρωποι που το έχουν βιώσει εικονικά είναι τώρα ακόμη λιγότερο πρόθυμοι να κάνουν παιδιά», σχολίασε ένας χρήστης του διαδικτύου, ενώ άλλοι γονείς προειδοποίησαν ότι η πραγματική ανατροφή των παιδιών «είναι πολύ πιο περίπλοκη και ακριβή» από ό,τι εμφανίζεται στην εικονική τους έκδοση.

Τον τελευταίο καιρό, η ανησυχία των κινεζικών αρχών έχει αυξηθεί για το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων που καταγράφεται στη χώρα παρά την πρόσφατη έγκριση μέτρων και εκστρατειών για την ενθάρρυνση των γεννήσεων.

Μόλις αυτόν τον μήνα, η Κίνα πραγματοποιεί μια εθνική έρευνα σχετικά με τις αλλαγές στον πληθυσμό της, προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη διαμόρφωση σχεδίων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ο ασιατικός γίγαντας γνώρισε επίσημη μείωση 850.000 κατοίκων το 2022 και έκλεισε τη χρονιά με 1.411,75 εκατομμύρια, σε αντίθεση με τα 1.412,6 εκατομμύρια που είχαν καταγραφεί στο τέλος του 2021.

Αν και η Κίνα επέτρεψε στους πολίτες της να κάνουν τρίτο παιδί από το 2021, η απόφαση δεν έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τον πληθυσμό, τόσο λόγω του οικονομικού φόρτου της ανατροφής των παιδιών όσο και της προτεραιότητας που δίνεται στην καριέρα.

Πηγή: EFE 

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More