Κίνα: Η οικονομική δυσχέρεια των τοπικών κυβερνήσεων έχει οδηγήσει στην επιβολή αντισυμβατικών και παράλογων προστίμων (long read)
Μια κινεζική οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής απηύθυνε μια ασυνήθιστη έκκληση στις αρχές του μήνα. Το Ταμείο για τα Απειλούμενα Είδη κάλεσε εθελοντές να δωρίσουν τροφή στα πεινασμένα ζώα που φιλοξενούνται σε ζωολογικό κήπο μέσα στο πάρκο Ντόγκσαν στη βόρεια επαρχία Λιαονίνγκ. Ο ζωολογικός κήπος διοικείται από την τοπική κυβέρνηση, η οποία είχε ξεμείνει από χρήματα και ως εκ τούτου δεν ήταν σε θέση να ταΐσει τα ζώα.
Ο ζωολογικός κήπος – ο οποίος έχει τρία ελάφια Σίκα, έξι μαύρες αρκούδες, 10 αλπάκα και εκατοντάδες πιθήκους και πουλιά – δεν χρεώνει είσοδο και εξαρτιέται από κρατικά κονδύλια. Ωστόσο, δεν είχε λάβει χρήματα από την τοπική κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες, σύμφωνα με την οργάνωση.
Η δυσχερής θέση του είναι ένα σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης που βιώνουν πολλές πόλεις και επαρχίες, οι οποίες πρέπει να περικόψουν τις δαπάνες τους καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τεράστιο χρέος που διογκώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και της χειρότερης ύφεσης στην αγορά ακινήτων που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι τοπικές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να δαπανήσουν δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο της εκστρατείας μηδενικού Covid. Η κρίση στην αγορά ακινήτων -που είχε ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση των πωλήσεων – τους στέρησε μια σημαντική πηγή εσόδων. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι επιβάλλουν παράλογα πρόστιμα για να συγκεντρώσουν χρήματα, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων σε εστιατόρια για το σερβίρισμα αγγουριού χωρίς άδεια, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN.
Μέσα στον ζωολογικό κήπο υπάρχει αναρτημένη μια χειρόγραφη ανακοίνωση στην οποία αναγράφεται: «Δεν έχουμε πληρώσει το προσωπικό μας εδώ και έξι μήνες. Τα ζώα δεν έχουν τροφή και σύντομα θα πεθάνουν από την πείνα». Το CNN δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες, καθώς οι κλήσεις στον ζωολογικό κήπο δεν απαντήθηκαν. Ωστόσο, η είδηση για τα πεινασμένα ζώα έγινε viral.
Η κατάσταση στον ζωολογικό κήπο επιλύθηκε μόνο όταν η κυβέρνηση της πόλης έστειλε χρήματα για μισθούς και τρόφιμα, λίγες ημέρες μετά την έκκληση στο διαδίκτυο που τράβηξε μεγάλη προσοχή, όπως ανέφερε το Εθνικό Ραδιόφωνο της Κίνας. Ωστόσο το χρέος που κατέχουν οι περιφερειακές κυβερνήσεις της Κίνας παραμένει ένας αυξανόμενος κίνδυνος για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο Γουίλι Λαμ, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης The Jamestown Foundation, με έδρα την Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι ο δανεισμός μπορεί να ανέρχεται σε 9 έως 12 τρισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου «κρυφού χρέους» που εκδίδεται από τα χρηματοπιστωτικά οχήματα της τοπικής κυβέρνησης. Τα οχήματα αυτά είναι νομικά πρόσωπα που δημιουργήθηκαν από τις κινεζικές πόλεις για να παρακάμψουν τους περιορισμούς δανεισμού που επιβάλλει το Πεκίνο. Συχνά χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής.
«Αυθαίρετα πρόστιμα»
Ο Λαμ δήλωσε στο CNN ότι η κατάσταση φαίνεται να είναι «εκτός ελέγχου».
«Τα μισά από τα έσοδα που δημιουργούν οι τοπικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των τόκων του χρέους τους», είπε. «Πρέπει να αρπάξουν κάθε μέσο για να βρουν χρήματα: εξ ου και τα σκληρά πρόστιμα σε εστιατόρια και άλλες εταιρείες», πρόσθεσε.
Τον Ιούνιο, τρία εστιατόρια στη Σαγκάη τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 5.000 γιουάν (685 δολάρια) επειδή σέρβιραν κομματάκια αγγουριού πάνω σε κρύα ζυμαρικά χωρίς άδεια.
«Αυτή είναι μια τόσο βαριά τιμωρία για έναν παράλογο λόγο», έγραψε ένας χρήστης στο Weibo, την κινεζική εκδοχή του X (πρώην Twitter). «Γιατί να πλήττονται οι μικρές επιχειρήσεις που είναι οι πιο αδύναμες;»
Τον Μάιο, οδηγοί φορτηγών στην κεντρική επαρχία Χενάν αμφισβήτησαν την ακρίβεια των γεφυρών ζύγισης, που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των οχημάτων και των φορτίων τους, αφού τους επιβλήθηκαν επανειλημμένα πρόστιμα για υπέρβαση των ορίων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Jiemian. Ένας οδηγός κατήγγειλε ότι είχε λάβει 58 κλήσεις μέσα σε δύο χρόνια, συνολικής αξίας 275.000 γιουάν (37.687 δολάρια).
Ένας αξιωματούχος του τοπικού τμήματος μεταφορών δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο Jiemian ότι «κάθε νομός έχει ξεμείνει από χρήματα» μετά από τρία χρόνια πανδημίας.
«Έτσι [πρέπει] να εφαρμόσουμε σωστά το νόμο και να επιβάλλουμε τα πρόστιμα που πρέπει να επιβληθούν», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Τουλάχιστον 15 κινεζικές πόλεις ανέφεραν αύξηση κατά 100% ή περισσότερο των εσόδων που προέρχονται από πρόστιμα και κατασχέσεις το 2021, σύμφωνα με ανάλυση των προϋπολογισμών τους που πραγματοποίησε η Yuekai Securities.
Η νότια πόλη Ναντσάνγκ κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα 151% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η ανατολική πόλη Τσινγκντάο συγκέντρωσε τα περισσότερα – 4,38 δισεκατομμύρια γουάν (600 εκατομμύρια δολάρια).
«Τα πρόστιμα είναι ουσιαστικά κραυγές απόγνωσης για τις τοπικές αρχές που βρίσκονται σε δημοσιονομική δυσπραγία», δήλωσε ο Λόγκαν Ράιτ, διευθυντής έρευνας για τις αγορές της Κίνας στην Rhodium Group. «Οι τοπικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών υπηρεσιών της Κίνας, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν τους φορολογικούς συντελεστές ή τα μερίδια των φόρων που εισπράττουν», εξήγησε.
Το συνολικό ποσό των φόρων που εισπράττει η κινεζική κυβέρνηση σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας μειώνεται σταθερά από το 2015, πρόσθεσε. Επιπλέον, η πανδημία χειροτέρεψε την κατάσταση. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 3,5% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η μεγαλύτερη πτώση από τότε που η Κίνα μεταρρύθμισε το φορολογικό της καθεστώς το 1993, σύμφωνα με ανάλυση του CNN που βασίζεται σε κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία.
Ο θυμός αυξάνεται
Η κεντρική κυβέρνηση φαίνεται να έχει σοκαριστεί από την αύξηση των προστίμων που επιβάλλουν οι τοπικές αρχές. Πέρυσι, το Πεκίνο εξέδωσε οδηγία με την οποία απαγόρευε στις τοπικές κυβερνήσεις να επιβάλλουν «αυθαίρετα πρόστιμα» για να δημιουργήσουν έσοδα, και έστειλε ομάδες επιθεώρησης για να ελέγξουν την τήρηση της πολιτικής αυτής.
Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο, δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα πατάξει «τις αυθαίρετες χρεώσεις και τα αυθαίρετα πρόστιμα» στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η επιβολή προστίμων σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις θα βλάψει μόνο την οικονομία και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και θα μπορούσε να προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Πεκίνο.
«Νομίζω ότι η επιβολή αυθαίρετων προστίμων σε μικρές επιχειρήσεις για την αντιστάθμιση του σημαντικού οικονομικού ελλείμματος των τοπικών κυβερνήσεων είναι απερίσκεπτη και ενδεχομένως αντιπαραγωγική», δήλωσε ο Στιβ Τσανγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κίνας SOAS στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου.
Η κλίμακα της οικονομικής πίεσης μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων της Κίνας είναι τόσο μεγάλη που οι «δημιουργικές» πηγές εσόδων μπορούν να καλύψουν μόνο ένα σχετικά μικρό έλλειμμα, σημείωσε ο διευθυντής. Το χειρότερο είναι ότι θα μπορούσε να κάνει τη ζωή των φτωχών πιο δύσκολη και να πυροδοτήσει περισσότερη δυσαρέσκεια κατά των αρχών, δήλωσε ο Τζόζεφ Τσενγκ, συνταξιούχος καθηγητής στο City University of Hong Kong.
ΠΗΓΗ: CNN
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More