Κίνα: Επεισόδια στις διαδηλώσεις για τα lockdown – Συγκρούσεις και συλλήψεις
Η δυσφορία και η οργή ξεχειλίζουν στην Κίνα, με την πολιτική της μηδενικής ανοχής κατά του κορονοϊού που ακολουθεί ο Σι Τζινπίνγκ, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι πολίτες άλλωστε έχουν υποστεί τους αυστηρότερους περιορισμούς στον κόσμο για τον κορονοϊό.
Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές και συνέλαβε πολλά άτομα, τα περισσότερα φοιτητές. Ανάμεσα τους ήταν κι ένας διαπιστευμένος δημοσιογράφος του BBC. Το πλήθος αντέδρασε και ζήτησε από τους αστυνομικούς να τον αφήσουν. Εκείνοι όμως του πέρασαν χειροπέδες και τον άφησαν λίγες ώρες αργότερα.
Έλληνας μεταφραστής που ζει εδώ και 15 χρόνια στο Πεκίνο, μίλησε στην εκπομπή “Συνδέσεις” για τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζουν οι Αρχές. “Τα μέτρα είναι πάρα πολύ αυστηρά, σε βαθμό κακουργήματος μπορώ να πω. Βέβαια αυτό εξαρτάται, υπήρχε ένα θέμα βασικά λόγω του τοπικού lockdown που διαρκεί πάνω από 100 ημέρες” δήλωσε ο Χρήστος Πετρόπουλος.
Ίδια εικόνα και στους δρόμους του Πεκίνου. Εκατοντάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κρατούσαν λευκά χαρτιά σε μία συμβολική διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας. Με αυτά έκρυβαν το πρόσωπο τους την ώρα που έκαναν δηλώσεις στις κάμερες.
“Ζητούμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, θέλουμε την ελευθερία μας. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τη χώρα μας από αυτούς τους άδικους, παράλογους κανονισμούς” δήλωσε διαδηλώτρια. “Διαδηλώνω για το σπίτι μου, την πατρίδα μου, τους δικούς μου ανθρώπους” τόνισε μία άλλη.
Έντονη διαμαρτυρία σημειώθηκε και στην Ουχάν, εκεί όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού πριν από περίπου τρία χρόνια.
Οι αρχές της Σαγκάης στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους και η αστυνομική παρουσία είναι ιδιαίτερα έντονη. Κι όλα αυτά, για να εμποδίσουν πιθανές νέες συγκεντρώσεις ή να κρύψουν τις διαμαρτυρίες, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.
Πλήθος κόσμου συγκρεντρώθηκε στην κινεζική πρεσβεία του Λονδίνου για να εκφράσει την συμπαράστασή του στον κινεζικό λαό. Ζητούν με συνθήματα την παραίτηση του πρόεδρου Σι.
Η Κίνα καταγράφει 40.000 εγχώρια κρούσματα, σημειώνοντας ρεκόρ στη χώρα, που όμως θεωρείται μικρός αριθμός σε σύγκριση με άλλες χώρες του πλανήτη. Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας παρέμεινε στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 311.624 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του υπουργείου Υγείας).
Επιμέλεια: Φοίβη Πετροπούλου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More