Κίνα: Εκτοξεύτηκε η φιλόδοξη διαστημική αποστολή στην αθέατη πλευρά της Σελήνης
Η Κίνα εκτόξευσε με επιτυχία σήμερα μία μη επανδρωμένη αποστολή στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για το φιλόδοξο διαστημικό της πρόγραμμα σε ένα όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό πεδίο των μεγάλων δυνάμεων.
Το διαστημικό σκάφος Chang’e-6 – η πιο περίπλοκη ρομποτική σεληνιακή αποστολή της Κίνας μέχρι σήμερα – αποτελεί ορόσημο για την προσπάθεια της χώρας να γίνει κυρίαρχη διαστημική δύναμη, σχεδιάζοντας να επιστρέψει με επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη έως το 2030 και να κατασκευάσει μια ερευνητική βάση στο νότιο πόλο της.
Με το όνομα της κινεζικής θεάς της σελήνης, η αποστολή ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγους μήνες και θα επιχειρήσει να λάβει για πρώτη φορά δείγματα εδάφους και πετρωμάτων από την αθέατη πλευρά της Σελήνης και στη συνέχεια να τα επιστρέψει στη Γη. Η αρχική φάση της αποστολής αναμένεται να διαρκέσει περίπου 53 ημέρες.
Η προηγούμενη κινέζικη αποστολή Chang’e 5 είχε επιστρέψει με περίπου 1,73 κιλά υλικού από το βόρειο ημισφαίριο της σεληνιακής ορατής πλευράς, ενώ η νέα αποστολή Chang’e 6 στοχεύει να προσγειωθεί για συλλογή υλικού στο νότιο ημισφαίριο της αθέατης πλευράς. Συγκεκριμένα, το διαστημόπλοιο, που εκτοξεύτηκε με τον μεγαλύτερο κινέζικο πύραυλο Long March-5 από το Κέντρο Διαστημικών Εκτοξεύσεων Γουέντσανγκ της νήσου Χαϊνάν της νότιας Κίνας, προγραμματίζεται να κάνει τέσσερις έως πέντε ημέρες για να φτάσει στην τροχιά του φεγγαριού, αφού διαχωριστεί από τον πύραυλο, και στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να προσεληνωθεί στο νότιο τμήμα του κρατήρα Απόλλων.
Φώτο Αρχείου (AP Photo)
Εκεί θα επιχειρήσει να συλλέξει έως και δύο κιλά σεληνιακού υλικού, τόσο επιφανειακού εδάφους, όσο και πετρωμάτων, πριν επιστρέψει στη Γη, όπου προγραμματίζεται να προσγειωθεί σε περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας.
Το παράθυρο για τη συλλογή δειγμάτων έχει προσδιοριστεί στις 14 ώρες, σε σύγκριση με τις 21 ώρες που έκανε η αποστολή Chang’e 5 να συλλέξει υλικό από την ορατή πλευρά. Τα δείγματα του Chang’e-5 επέτρεψαν στους Κινέζους επιστήμονες να αποκαλύψουν σημαντικά νέα στοιχεία για το φεγγάρι, όπως μια ακριβέστερη χρονολόγηση του χρονικού διαστήματος που υπήρχε ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σελήνη.
Σύμφωνα με τον Γκε Πινγκ, αναπληρωτή διευθυντή του Σεληνιακού και Διαστημικού Προγράμματος της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας, η επιστημονική αξία του Chang’e-6 έγκειται στην εξερεύνηση της γεωλογικής εποχής της λεκάνης του Νότιου Πόλου της Σελήνης, η οποία υπολογίζεται ότι είναι περίπου 4 δισ. ετών, συγκεντρώνοντας δείγματα πολύ παλαιότερα από αυτά που είχαν φέρει στο παρελθόν η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες , τα οποία ήταν περίπου 3 δισ. ετών ή το Chang’e-5 που ήταν 2 δισ. ετών. Οι αναλύσεις που θα γίνουν θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη του δορυφόρου της Γης, αλλά και ολόκληρου του ηλιακού μας συστήματος, συμπλήρωσε ο Γκε Πινγκ.
Φώτο Αρχείου (AP Photo/NASA)
Όπως εξήγησε ανάγλυφα ο Νηλ Μέλβιλ Κένι, ένας επιστήμονας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που συνεργάζεται με Κινέζους ερευνητές σε ένα από τα προγράμματα Chang’e-6, «η αθέατη πλευρά του φεγγαριού έχει ένα μυστήριο, ίσως επειδή κυριολεκτικά δεν μπορούμε να τη δούμε, δεν την έχουμε δει ποτέ, εκτός από ρομποτικά σκάφη ή τον πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που έχουν βρεθεί στην άλλη πλευρά.
Εκτός από την επιστροφή δειγμάτων και την πολύτιμη γνώση που μπορεί να εξαχθεί από αυτά, η αποστολή θα χρησιμεύσει και για τα επόμενα διαστημικά βήματα της Κίνας.
Το Πεκίνο σχεδιάζει άλλες δύο αποστολές της σειράς Chang’e καθώς πλησιάζει τον στόχο του να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη το 2030, πριν κατασκευάσει έναν ερευνητικό σταθμό την επόμενη δεκαετία στον σεληνιακό νότιο πόλο, όπου πιστεύεται ότι περιέχει νερό σε παγωμένη μορφή.
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Ng Han Guan, File)
Το Chang’e-7, που προγραμματίζεται για το 2026, θα στοχεύει στην αναζήτηση εκμεταλλεύσιμων πόρων στο νότιο πόλο της Σελήνης, ενώ το Chang’e-8 περίπου δύο χρόνια αργότερα προγραμματίζεται να εξετάσει πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σεληνιακά υλικά για την κατασκευή της μόνιμης ερευνητικής βάσης στο δορυφόρο της Γης, όπως έχουν αναφέρει παλαιότερα Κινέζοι επιστήμονες.
Πηγές: CNN, Reuters
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More