Κέρκυρα – Κ. Τσουτσοπλίδης: Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, το επίδικο των Ευρωεκλογών
Ως σύγκρουση δύο τάσεων εντός της Ε.Ε., χαρακτήρισε το επίδικο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ο κ. Κώστας Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσουτσοπλίδης, τόνισε ότι στην ουσία, οι ευρωπαίοι πολίτες, αυτή τη στιγμή καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο τάσεις που ανταγωνίζονται εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Εκείνης που σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της Ενωσιακής πορείας έχει την εύλογη προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του μεγέθους και των δημοκρατικών της θεσμών, μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες να αντιμετωπίσει συλλογικά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και από την άλλη μεριά μιας άλλης πολιτικής τάσης, η οποία εκφράζει πολίτες που αισθάνονται τρομαγμένοι ενώπιον αυτής της αβεβαιότητας και των νέων συνθηκών που δημιουργούνται, αναζητώντας σιγουριά στην κλασική βεβαιότητα του έθνους. Η πρώτη ομάδα πολιτών, όπως είπε, θεωρεί ότι ο πατριωτισμός εξυπηρετείται καλύτερα με την ένταξη σε μία ένωση λαών που θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την θύελλα του κόσμου σήμερα και τους άλλους που λένε ότι θα είμαστε καλύτερα αν βρεθούμε «εμείς μεταξύ μας όσοι γνωριζόμαστε και μιλάμε την ίδια γλώσσα». «Τοποθετούμαστε πρωτίστως πολιτικά για το αν θέλουμε περισσότερη Ενωμένη Ευρώπη ή να ξαναγυρίσουμε ο καθένας στη χώρα του» κατέληξε.
Το ευρωπαϊκό δημοκρατικό «πείραμα».
Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Ελλάδα, μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας, αναφέρθηκε στο περίγραμμα της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, τονίζοντας και τις διαφορές που υπάρχουν στην κοινοβουλευτική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Βουλής με την Ελληνική.
Όπως τόνισε, «πολλοί πολίτες θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα συμβουλευτικό όργανο που ευρωβουλευτές συζητάνε γενικώς διάφορα θέματα, γι’ αυτό και η χαλαρή αντίληψη για το ποιόν μπορούμε να ψηφίσουμε ως ευρωβουλευτή. Θέλω να υπογραμμίσω με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι συννομοθέτης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε ένα όργανο που μοιάζει με κυβερνητική εκτελεστική εξουσία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κομισιόν, όπως είναι γνωστή. Έχει Επιτρόπους, με αρμοδιότητες, συνεπικουρούμενη από δημόσια διοίκηση, η οποία ετοιμάζει νομοσχέδια. Τα νομοσχέδια προωθούνται στα νομοθετικά όργανα τα οποία είναι δύο: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων και η Ευρωβουλή με απευθείας εκλεγμένους αντιπροσώπους. Αυτούς εκλέγουμε την Κυριακή».
«Είναι απαραίτητο να πούμε τους πολίτες, για άλλη μία φορά» επισήμανε ο κ. Τσουτσουπλίδης, «ότι το 80% των πολιτικών αποφάσεων οι οποίες προσδιορίζουν τις συνθήκες της ζωής μας και τις προοπτικές μας, λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συννομοθετούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να δώσουμε μια εικόνα με αριθμούς, πάνω από 200 κόμματα αυτή τη στιγμή προερχόμενα από τις 27 χώρες – μέλη, έχουν συγκροτήσει 7 πολιτικές οικογένειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κάθε πολιτική οικογένεια είναι ένα συνομόσπονδο πολιτικό σχήμα και επιπλέον δεν υπάρχει μια κλειδωμένη πλειοψηφία που σχετίζεται με την κυβερνητική εξουσία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Κάθε ευρωβουλευτής που προτείνει ένα νομοσχέδιο, θα πρέπει να μπει στη βάσανο συνεννόησης τόσο με τη δική του όσο και με άλλες πολιτικές ομάδες αλλά και με επιμέρους ευρωβουλευτές, αφού η κάθε πολιτική ομάδα δεν αποτελεί συμπαγή βάση προσυμφωνημένων αποφάσεων. Αυτό δείχνει και τις ικανότητες που θα πρέπει να έχουν οι ευρωβουλευτές που θα επιλέξουμε».
Ο κ. Τσουστοπλίδης κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, από τις οποίες θα προκύψουν οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών που θα κληθούν να αντιμετωπίζουν πληθώρα σημαντικών και κρίσιμων ζητημάτων τα επόμενα πέντε χρόνια.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More