Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κέρκυρα: Η ελευθερία του τύπου στα Ιόνια 1848-1864

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας σήμερα, ημέρα που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.

Σήμερα μίλησε στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ο Τάσος Μικάλεφ, ο οποίος έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο του Birmingham με αντικείμενο την ελευθερία του τύπου στα Επτάνησα την περίοδο από το 1849 έως την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα το 1864. Η διατριβή έγινε στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Birmingham υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δημητρίου Τζιόβα, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων.

Η ελευθερία του τύπου στα Επτάνησα ξεκίνησε το 1848 με απόφαση του λόρδου Σίτωνα οπότε αμέσως εμφανίστηκαν περισσότερες από 30 εφημερίδες. Πριν από αυτή την απόφαση η κατάσταση στα Ιόνια νησιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σκοταδισμός διότι δεν υπήρχε καθόλου δυνατότητα να εκδοθούν ελληνικές εφημερίδες παρά μόνο εφημερίδες στις οποίες δημοσιευόταν κυβερνητικές αποφάσεις. Μετά το 1848, μια από τις πιο γνωστές ήταν η εφημερίδα «Πατρίδα» που ξεκίνησε το 1849 και σταμάτησε η έκδοση της το 1851 με βασικό εκδότη τον Πέτρο Βράιλα-Αρμένη εκ των ιδρυτών της Αναγνωστικής Εταιρείας.

Ο κος Μικάλεφ καταγράφοντας τα θέματα που ασχολήθηκε ο τύπος εκείνη την περίοδο διαπιστώνει ότι αναπτύχθηκε μεγάλο κίνημα κυρίως ανάμεσα στους διανοούμενους και στη μεσαία τάξη με αίτημα την Ένωση της Επτανήσου η οποία δεν ήταν «δώρο» των Άγγλων αλλά αποτέλεσμα του κινήματος αυτού σε όλα τα νησιά. Μάλιστα από τα κείμενα της εποχής στις 30 περίπου εφημερίδες που εκδόθηκαν στα Ιόνια Νησιά αναδεικνύεται η ευρύτερη σκέψη για κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα και το όνειρο για ένα καλύτερο κόσμο. Τα πρώτα σπέρματα του σοσιαλισμού στην Ελλάδα που ενσωματώθηκαν με το στόχο της Ένωσης.

Η διατριβή του Τάσου Μικάλεφ έχει γραφτεί στην Αγγλική γλώσσα. Σήμερα είναι στο στάδιο της μετάφρασης στα Ελληνικά και αν όλα πάνε καλά θα εκδοθεί σε βιβλίο σε ένα περίπου χρόνο, οπότε και θα αποτελέσει το μόνο βιβλίο για την ελευθερία του τύπου την περίοδο αυτή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More