Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κέρκυρα: Εκεί που η κατάνυξη συναντά τα μοναδικά έθιμα του Πάσχα

Το έθιμο των μπότηδων, τα πυροτεχνήματα στη Σπιανάδα, οι λιτανείες της “Νιας Βδομάδας”, οι φιλαρμονικές, οι χορωδίες και ο Άγιος Σπυρίδωνας σε ρόλο επισκόπου μπροστά από τον Επιτάφιο του Μεγάλου Σαββάτου!

Κείμενο, φωτογραφίες:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Οι Κερκυραίοι το Πάσχα και τη Μεγάλη Εβδομάδα, δεν τα ζουν ως “φολκλόρ”. Ακόμα και αν πολλά έχουν διαμορφωθεί σε κάποιο βαθμό με γνώμονα (και) την αθρόα έλευση επισκεπτών, το εμπορικό κομμάτι δηλαδή, οι Κερκυραίοι ζουν μέσα τους, όλα τα έθιμα των ημερών, μικρά και μεγάλα.

Στις Φιλαρμονικές, και τις 18 (ναι! 18), οι μουσικοί διαγκωνίζονται ποιος θα βρει στις λιτανείες των ημερών. Σχεδόν όλες οι χορωδίες (48 ζωή νά  ΄χουν) προγραμματίζουν και από μία θρησκευτική εκδήλωση, άλλες με συμμετοχή στους επιτάφιους, άλλες με συναυλίες με έργα εκκλησιαστικής μουσικής ή μουσική που συνδέεται ή ταιριάζει με το κλίμα των ημερών.

Οι κάτοικοι στο Λιστόν, στην Καποδιστρίου, στην Κοφινέτα, στην Πάντων αλλά ακόμα και σε σοκάκια χωριών της περιφέρειας του νησιού, παραγγέλνουν από νωρίς το μεγάλο μπότη (πήλινη στάμνα), αρκετοί δε κάνουν έναν άτυπο διαγωνισμό με τους γείτονες για το ποιο κανάτι θα είναι το μεγαλύτερο ώστε να κάνει και το μεγαλύτερο θόρυβο.

Κερκυραίοι ακροβολίζονται σε σημεία της Σπιανάδας στα οποία έχουν εντοπίσει την καλύτερη ακουστική για να σιγομουρμουρίσουν τις μελωδίες από τα πολύ γνώριμά τους πένθιμα εμβατήρια των επιτάφιων.

Άλλοι, κατεβαίνουν στο Λιστόν από τις 3 και 4 τα ξημερώματα (!) του Μ. Σαββάτου ώστε να πιάσουν ένα καλό τραπέζι που θα τους επιτρέψει απερίσπαστα να δουν τον Επιτάφιο του Αγίου Σπυρίδωνα και να ακούσουν χωρίς να στριμώχνονται τον “Αμλέτο”.

Πολλοί ξυπνούν ξημερώματα για να προλάβουν να μπουν στην εκκλησία της “Παναγίας των Ξένων” ώστε να ζήσουν για πολλοστή φορά το έθιμο του τεχνητού σεισμού για την πρώτη Ανάσταση στις 6 το πρωί του Μ. Σαββάτου.

Άλλοι στέκονται κάτω από την έδρα των φιλαρμονικών, της “Παλιάς” ή της “Μπλε”, Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη απόγευμα, για να ακούσουν μέσα από τα ανοικτά παράθυρα την πρόβα τζενεράλε εν όψει των λιτανειών.

Και βέβαια, οι “Ταμένοι”, η ομάδα παλαιών (αλλά και νεώτερων πλέον) Κερκυραίων που, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, κάνουν τη βόλτα τους απαρεγκλίτως στο Λιστόν ώστε η πρωινή λιτανεία της Αναστάσεως να μην γίνει σε άδειο δρόμο λόγω της εξάντλησης των υπολοίπων από την ένταση της Μ. Εβδομάδας…

Είπαμε, οι Κερκυραίοι το Πάσχα (τους) το ζουν!

Η Μ. Εβδομάδα

Από τη Μεγάλη Δευτέρα είναι διάχυτη στην αγορά η μυρωδιά της Φογάτσας και της ‘Κολομπίνας’, παραδοσιακά γλυκίσματα των ημερών.

Τη Μεγάλη Τρίτη στις εκκλησίες ακούγεται το τροπάριο της Κασσιανής και την Μ. Τετάρτη, από νωρίς το απόγευμα οι εκκλησίες γεμίζουν με πιστούς για τα Ευχέλαια. Παραδοσιακά το βράδυ το Δημοτικό Θέατρο γεμίζει με κόσμο, που θα ακούσει τη Δημοτική Χορωδία στην καθιερωμένη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών.

Τα “δαμάσκα”

Τα περισσότερα παράθυρα και μπαλκόνια, ειδικά στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, έχουν κρεμασμένα στον εξωτερικό τους χώρο βαθυκόκκινα πανιά με χρυσά κρόσσια, τα περίφημα δαμάσκα ή φεστόνια! 

Τα υφάσματα αυτά πολλές φορές απεικονίζουν με κέντημα παραστάσεις από την ορθόδοξη αγιογραφία.

Η λέξη “φεστόνια” προέρχεται από την ιταλική festa (γιορτή) και η λέξη “δαμάσκο” πιθανόν από το χρώμα του δαμάσκηνου, το πορφυρό. Η συνήθεια προέρχεται από το Βυζάντιο όταν τοποθετούσαν αντίστοιχα υφάσματα στις μεγάλες γιορτές ή γιόρταζαν έναν πολεμικό θρίαμβο!

Ωστόσο, από το πρωί της Μ. Παρασκευής έως και την πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μ. Σαββάτου, τα δαμάσκα αποσύρονται από τα μπαλκόνια σε ένδειξη πένθους και βγαίνουν ξανά μετά τους μπότηδες για να μείνουν έως την Κυριακή του θωμ.α!

Η Ακολουθία των Παθών

Τη Μεγάλη Πέμπτη η ακολουθία των Αγίων Παθών. Στα χωριά μέσα στην εκκλησία οι γυναίκες ακούγοντας τα Δώδεκα Ευαγγέλια πλέκουν με το κροσσοβέλονο το γαϊτάνι, από άσπρο βαμβακερό ύφασμα, σταματώντας το πλέξιμο κάθε φορά που απαγγέλλεται Ευαγγέλιο.

Πλένει τα πόδια 12 παιδιών

Στην Κέρκυρα οι καθολικοί εορτάζουν το Άγιο Πάσχα μαζί με τους ορθόδοξους. Χαρακτηριστικό του πράγματος, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος παρίσταται στη λειτουργία της Αναστάσεως το βράδυ του Μ. Σαββάτου στην Πάνω Πλατεία (Σπιανάδα) δίπλα από τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη.

Ένα έθιμο των Καθολικών που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, τελείται τη Μ. Πέμπτη στο Duomo (τον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου) της Πλατείας Δημαρχείου. Εκεί, ανάβουν 12 κεριά και σβήνουν από ένα κερί όταν τελειώνει η ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου, λίγο πριν αναβιώσει η η τελετή του Νιπτήρα όπου ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα παιδιών, όπως αναγράφουν τα Ευαγγέλια: ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του πριν το Μυστικό Δείπνο. Ακολουθεί η τελετή της Αγίας Ώρας, η προσκύνηση της Θείας Ευχαριστίας και του Παναχράντου Μυστηρίου.

Η κατανυκτική Μ. Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή πριν από το μεσημέρι οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης και αφού στολιστούν οι επιτάφιοι προς το μεσημέρι εκτίθενται σε προσκύνημα.

Από νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής αρχίζει η περιφορά των επιταφίων στην πόλη έως αργά το βράδυ, με τελευταία και πιο «επίσημη» την περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης. Η «Παλαιά» Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Remo Giazotto, μουσικολόγου και βιογράφου του Tomaso Albinoni (βασίστηκε σε ατελείς παρτιτούρες του Αλμπινιόνι), η «Μάντζαρος» (μπλε) την Marcia Funebre του Verdi, και η «Καποδίστριας» την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από το «κόρο» (χορωδία), μια Φιλαρμονική, «τόρτσες» (μεγάλα κεριά), «μανουάλια» (βενετσιάνικα φανάρια), «σκόλες» (λάβαρα) και φλάμπουρα, που ειδικά αυτό το βράδυ όλα φέρονται στο πλάι σε ένδειξη πένθους. Επίσης συνοδεύεται από σχολεία, τμήματα προσκόπων, τμήματα οδηγών και από τα κοριτσάκια με τα καλαθάκια τα γεμάτα.

Ο Επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα

Στις 9.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται κατανυκτικά η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος. Το 1574 οι Βενετοί, για λόγους ασφαλείας, απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά των Επιτάφιων τη Μεγάλη Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο. Είναι η αρχαιότερη λιτανεία και η πλέον επιβλητική από τις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος, που καθιερώθηκε περίπου το 1550 σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον Κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία. Η πομπή κινείται ρυθμικά με τους πένθιμους ήχους των τριών Φιλαρμονικών της πόλης.

Η “Παλιά” (Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας) κατά παράδοση παίζει τον «Amlet», πένθιμη “μάρτσια” του Ιταλού συνθέτη Faccio. Ακολουθεί το άλλο πένθιμο εμβατήριο “Calde Lacrime” (Καυτά Δάκρυα) του Ιταλού συνθέτη Micheli από τη Φιλαρμονική “Μάντζαρος” και από τη Φιλαρμονική “Καποδίστριας” το πένθιμο εμβατήριο “Marcia Funebre” από την «Ηρωική» του Μπετόβεν. Μετά το τέλος της λιτανείας ο Άγιος Σπυρίδωνας θα παραμείνει στη θύρα του μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα.

Η πρώτη Ανάσταση

Στις 11.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο κόσμος περιμένει τη λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώσει η Ακολουθία στη Μητρόπολη χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες οι “μπότηδες” (πήλινα κανάτια) στους δρόμους, γεμάτα νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Το έθιμο αυτό, που συνδέεται με το Ευαγγελικό χορείο «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως», είναι επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια.

Μετά το σπάσιμο των κανατιών οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς «Μην φοβάστε Γραικοί».

Το έθιμο της Μαστέλας

Στην “Πίνια”, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, περίπου την ίδια ώρα ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ) έχει αναβιώσει το παλιό έθιμο της «Μαστέλας». Εκεί μαζεύονταν οι Φακινοί, οι αχθοφόροι της πόλης, οι Πινιαδόροι, οι οποίοι τοποθετούσαν στη μέση του πεζοδρομίου ένα ξύλινο βαρέλι. Το στόλιζαν με μυρτιές, βέρντε και κορδέλες, του έβαζαν νερό και αυτοί σκορπισμένοι στο γύρω χώρο, παρακαλούσαν τους περαστικούς, που αυτή την ώρα ήταν πάρα πολλοί, να ρίξουν νομίσματα για ευχές στο νερό. Όταν πλησίαζε η ώρα της Πρώτης Ανάστασης, οι σκορπισμένοι στην πιάτσα Πινιαδόροι, κυνηγούσαν να βρουν κάποιον να τον ρίξουν στο βαρέλι. Αυτός μουσκίδι έβρεχε τον κόσμο γύρω του, ενώ περνούσαν οι μπάντες. Στο τέλος έβγαινε ο βρεγμένος με γέλια και χαρές και έπαιρνε τα χρήματα που είχαν μαζευτεί στο βαρέλι.

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου

Το απόγευμα γίνεται η υποδοχή Αγίου Φωτός του Παναγίου Τάφου στο Πεντοφάναρο (Λιστόν) με την παρουσία των τοπικών Αρχών. Το Άγιο Φως μεταφέρεται στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, όπου αρχίζει η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κερκύρας. Τα τελευταία χρόνια, έχει καθιερωθεί η τελετή παραλαβής του Αγ. Φωτός από τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος διακόπτει τη Λειτουργία για να παραλάβει από τα χέρια του ορθόδοξου Μητροπολίτη το Άγιο Φως, στην πομπή προς το Ναό της Αγ. Παρασκευής στην Πόρτα Ρεμούντα.

Στις 21:00 τελείται η ακολουθία της Πασχαλινής Αγρυπνίας στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών (Duomo), με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου και πολυφωνικής χορωδίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών. Η τελετή ολοκληρώνεται στις 23:00 ώστε να μεταβούν οι πιστοί στην Πάνω Πλατεία.

Στις 23.00 Τελείται η έναρξη Ακολουθίας Παννυχίδος Αναστάσεως στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, κοντά στην Πάνω Πλατεία.

Στις 23:40, από τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής μετάβαση στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας για την τελετή της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κερκύρας. Εκεί τελείται η Ανάσταση και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», με τις τρεις Φιλαρμονικές της πόλεως να παιανίζουν ταυτόχρονα το εμβατήριο «Γραικοί» μέσα σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.

Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τελείται τη νύχτα στους Ιερούς Ναούς: Αγίων Πάντων, Παναγίας των Ξένων, Αγ. Ιάσωνος και Σωσίπατρου, Αγ. Τριών Μαρτύρων, Κοιμήσεως Υ.Θ. Μαμάλων, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Κουλίνες) και στις Ιερές Μονές: Υ.Θ. Πλατυτέρας, Αγ. Ευφημίας, Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Κανόνι) και Αγ. Θεοδώρου (Στρατιά).

Μαζί Ορθόδοξοι και Καθολικοί

Η Αναστάσιμη Ακολουθία τελείται στο πάλκο της Πάνω Πλατείας. Η πομπή έρχεται στις 23:40 από την γειτονική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη, των Αρχών, των Φιλαρμονικών και χιλιάδων κόσμου. Φαντασμαγορικό και μοναδικό θέαμα, όλα τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των γύρω σπιτιών ανοιχτά με κεράκια αναμμένα, ενώ σύνθεση μεγαλειώδους εικόνας είναι η πλατεία φωτισμένη από τις χιλιάδες λαμπάδες των πιστών, που παρακολουθούν την τελετή της Αναστάσεως στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας.

Η Ανάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Οι μπάντες, μόλις τελειώσει η Ανάσταση, τριγυρνούν την πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και ο κόσμος τρέχει ξοπίσω τους τραγουδώντας. Το γλέντι έχει μόλις αρχίσει και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί, με τσιλίχουρδα (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες (βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και πολύ κρασί. Το νησί παίρνει φωτιά σπάζοντας τη νηστεία της Σαρακοστής και γιορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου.

Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα, από τις 7.00 το πρωί κάθε εκκλησία, όπως συμβαίνει και με τους Επιταφίους, κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους, χορωδίες.

Στην Κέρκυρα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού τη Λαμπρή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής της. Οι Κερκυραίοι το μεσημέρι της Λαμπρής τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν τον οβελία για τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα. Αυτό γίνεται διότι το στομάχι είναι αποδυναμωμένο από την πολυήμερη νηστεία και μια σούπα το βοηθά να ανακάμψει.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται η Ακολουθία της Αγάπης, ενώ παλιότερα έβγαιναν παρέες και έλεγαν από σπίτι σε σπίτι τα κάλαντα της Αναστάσεως: «Ανάσταση δοξάζουμε και τον Θεό υμνούμε και τον Δεσπότη τον Χριστό όλοι τον προσκυνούμε».

Οι “Ταμένοι”

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε ατύπως από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70, συστάθηκε και επισήμως το 2018, με μεγαλύτερους σε ηλικία αλλά, πλέον, και πολλούς νέους Κερκυραίους οι οποίοι έχουν ταχθεί να διατηρούν την παράδοση (μεταξύ αυτών και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κατσαρός)! Ποια παράδοση; μα, να συμμετέχουν στην λιτανεία της Αναστάσεως στις 9 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα!

Οι φιλαρμονικές της πόλης της Κέρκυρας, μετά το τέλος της περιφοράς της Εικόνας της Ανάστασης, πηγαίνουν μπροστά στο κέντρο του Λιστόν, στα τραπεζάκια που κάθονται κάθε χρόνο τα μέλη των Ταμένων, για να παιανίσουν τους Γραικούς και άλλα χαρούμενα εμβατήρια ώστε να τιμήσουν τα μέλη του συλλόγου που έρχονται κάθε χρόνο για να τους παρακολουθήσουν.

«Οι Ταμένοι» έχουν ως στόχο την εποχή της δημιουργίας τους να συμβάλλουν στη διατήρηση των εθίμων της λιτανείας το πρωί της Ανάστασης, καθώς τότε ελάχιστοι –μετά το ξενύχτι του προηγούμενου βραδιού- ξυπνούσαν νωρίς για να συμμετάσχουν στις τελετές αυτές.

Έκτοτε, όλο και περισσότεροι δίνουν της Κυριακής του Πάσχα το δικό τους ραντεβού για να τιμήσουν τα έθιμα και κάθε χρόνο γράφονται και περισσότερα μέλη, πολλοί εκ των οποίων νέοι!

Πάσχα στα χωριά της Κέρκυρας

Και στην ύπαιθρο της Κέρκυρας υπάρχουν έθιμα και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις.

Δημοτική Ενότητα Παρελίων

Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) στους Σιναράδες λιτανεία με την Φιλαρμονική Σιναράδων από τον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου (κεντρική εκκλησία).

Επίσης, τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινούν λιτανείες από τα χωριά Βάτος, Γιαννάδες, Κοκκίνι και Πέλεκας και κατευθύνονται αντίστοιχα προς γραφικά εξωκκλήσια, όπου ακολουθεί η Θεία Λειτουργία. Παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται το ίδιο απόγευμα στο χωριό Βάτος και στον Πέλεκα με τη συμμετοχή του χορευτικού συλλόγου.

Την Κυριακή του Θωμά γίνεται λιτανεία στο Μάρμαρο.

Δ.Ε. Αχιλλείων

Τη Μεγάλη Παρασκευή στους Βαρυπατάδες αναβιώνει το έθιμο των μπομπόλων. Εκατοντάδες κελύφη σαλιγκαριών γεμίζονται με λάδι και βαμβάκι, που χρησιμεύει ως φυτίλι. Τα κελύφη αυτά τοποθετούνται αναμμένα κατά μήκος της διαδρομής που περνά ο Επιτάφιος, δημιουργώντας μια έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) η λιτανεία στις Μπενίτσες συνοδεύεται από φιλαρμονική και η λιτανεία της Ενορίας του Βιρού καταλήγει με καραβάκι στο γραφικό Ποντικονήσι.

Την Κυριακή του Θωμά πραγματοποιούνται λιτανείες στα χωριά Κυνοπιάστες, Γαστούρι και Αγίους Δέκα.

Δ.Ε. Παλαιοκαστριτών

Η περιφορά του Επιταφίου ξενικά το πρωί από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αλύπας, με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών και Χορωδιών.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) πραγματοποιείται μεγάλη λιτανεία στους Δουκάδες. Λιτανεία γίνεται και στο Σκριπερό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού και στους Μακράδες με τη Φιλαρμονική Λακώνων, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι.

Τη Νια Παρασκευή γίνεται το πανηγύρι της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου στην Παλαιοκαστρίτσα, και την Κυριακή του Θωμά στην Κρήνη, η λιτανεία συνοδεύεται από τη φιλαρμονική και τη χορωδία και ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.

Δ.Ε. Φαιάκων

Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται μία από τις παλαιότερες λιτανείες της υπαίθρου της Κέρκυρας στην Άνω Κορακιάνα με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής. Επίσης, στα Γαζάτικα τη λιτανεία τη συνοδεύει Φιλαρμονική.

Την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στον Άγιο Μάρκο, με συνοδεία της Φιλαρμονικής Κορακιάνας.

Λιτανείες πραγματοποιούνται, ακόμη, την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής στον εορτάζοντα ναό της Κάτω Κορακιάνας και την Κυριακή του Θωμά στο Σωκράκι.

Δ.Ε. Θιναλίων

Στο χωριό Επίσκεψη, την παραμονή του Λαζάρου, ψάλλονται τα παραδοσιακά “Κάλαντα του Λαζάρου”.

Τη Δευτέρα του Πάσχα γίνονται Λιτανείες στα χωριά Κληματιά και Νυμφές.

Την Κυριακή του Θωμά πραγματοποιείται λιτανεία και παραδοσιακό πανηγύρι στο χωριό Επίσκεψη.

Δ.Ε. Αγ. Γεωργίου

Την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στους Πάγους με τη συνοδεία φιλαρμονικής και χορωδίας. Ακολουθεί (το απόγευμα) παραδοσιακό πανηγύρι.

Δ.Ε. Εσπερίων

Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στους Περουλάδες, τους Κυπριανάδες και τους Καρουσάδες με τη συνοδεία φιλαρμονικής.

Στα χωριά Αυλιώτες και Μαγουλάδες γίνονται λιτανείες την Τρίτη του Πάσχα και ακολουθεί (το απόγευμα) παραδοσιακό πανηγύρι.

Στο χωριό Καβαλλούρι πραγματοποιείται λιτανεία την Παρασκευή του Πάσχα (της Ζωοδόχου Πηγής) και ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι.

Την Κυριακή του Θωμά στο Σιδάρι λιτανεύεται η εικόνα της «Ψηλαφήσεως» με τη συμμετοχή φιλαρμονικών και χορωδιών και ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι. Λιτανεία και πανηγύρι επίσης πραγματοποιείται στο χωριό Βαλανειό.

Δ.Ε. Κορισσίων

Τη Νια Παρασκευή λιτανεύεται η Εικόνα της Αναστάσεως στον Μαραθιά. Την Κυριακή του Θωμά γίνεται λιτανεία στους Αργυράδες.

Δ.Ε. Μελιτειέων

Στον Αγ. Ματθαίο γίνεται λιτανεία τη Δευτέρα του Πάσχα.

Περιφορά της Αναστάσιμης Εικόνας γίνεται την Κυριακή του Θωμά στους Βουνιατάδες, στον Άγιο Ματθαίο και στη Στρογγυλή.

Δ.Ε. Λευκιμμαίων

Μέγα Σάββατο 10:45 Αναπαράσταση του εθίμου «Πρώτη Ανάσταση» με ρίψη των μπότηδων από τον Χορευτικό Σύλλογο Λευκίμμης «ΦΑΕΘΩΝ» και με τη συμμετοχή της Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Λευκιμμαίων (Μ.Κ.Ε.Λ.), στο Πλακάδο της εκκλησίας Αγίου Αρσενίου.

Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) 10:30 Λιτανεία κατά μήκος του κεντρικού ιστού της Λευκίμμης (έναρξη Μελίκια, Ποτάμι, Αγ. Θεόδωροι και Παναγία) και δέηση στη γέφυρα του Ποταμιού.

11:00 Λιτανεία κατά μήκος των χωριών Ριγγλάδες και Αναπλάδες.

Επίσης, λιτανεία πραγματοποιείται στους Βιταλάδες.

Νια Παρασκευή (Ζωοδόχου Πηγής) Λιτανεία στα Κρητικά.

Οι Περιφορές Επιταφίων τη Μ. Παρασκευή

12:30

Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης (Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο)

Ι.Ν. Αγίου Αρτεμίου (Αστυνομική Διεύθυνση, Παλαιό Νοσοκομείο)

14:00

Ι.Ν. Παντοκράτορος (Καμπιέλο)

Ι.Ν. Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Νέο Φρούριο). Οργάνωση: Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας

15:30

Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Λουτρών (Πύλη Αγ. Νικολάου).

16:00

Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Παλαιό Φρούριο). Οργάνωση: Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων

16:30

Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο)

17:00

Ι. Μονή Αγ. Ευφημίας (Mon Repos)

Ι.Ν. Υ.Θ. Οδηγήτριας-Παναγιοπούλα (Πόρτα Ρεμούντα) Οργάνωση: Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης

17:30

Ι. Μονή Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Φιγαρέτο)

Ι.Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη)

Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Μαντούκι)

18:00

Ι.Ν. Αγ. Πάντων (Πόλεως)

Ι.Ν. Αναστάσεως (Α’ Δημoτικό Νεκροταφείο)

Ι. Μονή Αγ. Θεοδώρων (Στρατιά)

18:30

Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα)

19:00

Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά)

Ι.Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα)

Ι.Ν. Αγ. Κων/νου και Ελένης (Κουλίνες)

Ι.Ν. Κοιμήσεως Υ.Θ. Μαμάλων (Λόφος Κογεβίνα)

Ι.Ν. Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου (Γαρίτσα)

19:15

Ι.Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή)

Ι.Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα)

19:30

Αγ. Ελευθερίου (Κοφινέτα)

Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα)

Ι.Ν. Αγίων Τριών Μαρτύρων (Γαρίτσα)

Ι.Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης / Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου)

20:00

Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια)

Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Λάζου (Κεφαλομάντουκο)

Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρου (Ποταμός)

Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αλυκών (Αλυκές)

Ι.Ν. Αγ. Πάντων (Γουβιών)

20:15

Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο)

20:30

Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα)

20:45

Ι.Ν. Αγίων Ιακώβου & Χριστοφόρου (Καθολική Μητρόπολη/ Duomo)

21:00

Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος. Περιφορά του Επιταφίου μέσα στο Ναό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας

Ι.Ν. Αγίας Τριάδος, Κοντόκαλι

22:15

Ι.Ν.Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, Μητροπολιτικός Ναός (Σπηλιά)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More