Κάστρο Μονεμβασιάς: Εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όλες οι μελέτες για το αναβατόριο
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενέκρινε, ομόφωνα, πρόσφατα, όλες τις οριστικές μελέτες για την εγκατάσταση εναέριου αναβατορίου στο Κάστρο της Μονεμβασιάς.
Το γνωστοποίησε, αυτό, ήδη και ο δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης με σχετική ανακοίνωση.
Το έργο αυτό, έχει ως στόχο, τη σύνδεση της Κάτω με την Άνω Πόλη, διευκολύνοντας την πρόσβαση για τον κόσμο και κυρίως, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Το αναβατόριο, θα έχει, όπως ενημερώνει ο δήμαρχος, 2 καμπίνες, καθεμία, με χωρητικότητα 15 ατόμων ή δύο αμαξιδίων ΑμεΑ με συνοδούς ή ένα φορείο ασθενοφόρου.
Θα υπάρχουν 2 σταθμοί (άνω και κάτω) και ένας πυλώνας, ο οποίος θα τοποθετηθεί πίσω απ’ το τείχος της Άνω Πόλης, ώστε να μην είναι ορατός απ ΄την ξηρά.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του δημάρχου, τα κτίρια των σταθμών αναχώρησης και άφιξης θα είναι εναρμονισμένα με τις αρχές προστασίας του εμβληματικού μνημείου και συγκεκριμένα, ο σταθμός αφετηρίας, θα είναι υπόσκαφος, χωρίς οπτική ρύπανση.
Η απόσταση, μεταξύ των δύο σταθμών θα είναι περίπου στα 155 μ. και το έργο θα είναι ορατό μόνο απ’ τη θάλασσα.
Το έργο αυτό, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει προυπολογισμό στα 5,7 εκατ. ευρώ και υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Μονεμβασίας και της Αναπτυξιακής Πάρνωνα.
Το διάστημα αυτό, που ωρίμαζαν οι μελέτες, υπήρξαν και αντίθετες απόψεις και τοποθετήσεις από ομάδες πολιτών και από φορείς. Εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για μία πιθανή αλλοίωση του τόπου και της αισθητικής του μνημείου και γνωστοποίησαν, με διάφορους τρόπους την αντίθεσή τους.
Ο δήμαρχος Μονεμβασίας, μέσω της ανακοίνωσής του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΚΑΣ και κάλεσε, άπαντες, να στηρίξουν τις προσπάθειες ανάπτυξης της περιοχής.
(…) Το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί, τμήμα της τριλογίας για την προστασία, την διαχείριση και την ανάπτυξη της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς (…), ανέφερε ο Ηρακλής Τριχείλης.
Το Μουσείο του Γιάννη Ρίτσου που ετοιμάστηκε, ο φωτισμός του βράχου και το τελεφερίκ, είναι η τριλογία που περιέγραψε ο δήμαρχος.
Συγχρόνως, ο δήμαρχος, υπενθύμισε και το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του μνημείου, που εκπονείται απ’ το ΕΜΠ.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, κατά τον Ηρακλή Τριχείλη, καλύπτει επιστημονικά, το τρίπτυχο, προστασία, διαχείριση και ανάπτυξη.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More